Ευχή και κατάρα ο Σβεντ: Θα τον θέλατε στην ομάδα σας; (poll)

Αντωνία Σπανού
Ευχή και κατάρα ο Σβεντ: Θα τον θέλατε στην ομάδα σας; (poll)
O Αλεξέι Σβεντ για ακόμα μια φορά τρελαίνει την στατιστική, κάτι το οποίο όμως δεν συνδυάζεται με νίκες της Χίμκι και το ερώτημα είναι ένα. Θα τον θέλατε στην ομάδα σας;

Ακόμα μια χρονιά του Αλεξέι Σβεντ και η μορφή της σεζόν μοιάζει υπερβολικά με όλες τις προηγούμενες. Ανοίγεις την στατιστική του Ρώσου γκαρντ και... μένεις με το στόμα ανοιχτό με αυτά που βλέπεις, οι αριθμοί του είναι απίστευτοι και για ακόμα μια φορά αυτό δεν συμβαδίζει με την πορεία της Χίμκι. Αυτή η μορφή μοιάζει πάρα πολύ με τα προηγούμενα χρόνια και έχει γίνει συνήθεια για τους φίλους της Euroleague.

Ο Σβεντ κάθε χρόνο είναι μεταξύ των κορυφαίων σχεδόν στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες, πρωταγωνιστεί σε διάφορα ρεκόρ και μεγάλες φάσεις, αλλά στο τέλος δεν μπορεί να κάνει την διαφορά για την ομάδα του και να της δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται, για να φτάσει και εκείνη να κάνει το βήμα παραπάνω. Κάτι αντίστοιχο είχαν την ευκαιρία να δουν οι Έλληνες οπαδοί στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, όπου στο ΣΕΦ τα περισσότερα λεπτά έκανε παιχνίδι μόνος του, «τραβούσε» όλη την ομάδα του και στο τέλος πήρε πολύ δύσκολες προσπάθειες και τελικά έμελλε να είναι μοιραίος, αφού έχασε τα κρίσιμα.

Αυτό το παιχνίδι είναι ένα παράδειγμα από όσα περνάει και φέτος η Χίμκι. Ο Σβεντ είναι εκπληκτικός, τουλάχιστον στην στατιστική, αλλά η ρωσική ομάδα για ακόμα μια χρονιά παλεύει να είναι κοντά στις θέσεις των playoffs χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Για να τον φέρει στα... μέρη μας, η Χίμκι έκανε την υπέρβαση, του έδωσε ένα τεράστιο συμβόλαιο και φρόντισε να βάλει στις τάξεις της ένα επιθετικό όπλο, που ελάχιστες ομάδες μπορούν να έχουν ή έχουν. Οι επιτυχίες που περίμεναν όλοι δεν έχουν έρθει και εκτός από την γεμάτη στατιστική του λίγα έχουν αλλάξει για τους Ρώσους.

«Ήρθα πίσω στη Ρωσία για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα συνεχή trades ήταν ένας παράγοντας. Την μία ημέρα είσαι σε μια πόλη, σε καλούν και πρέπει να μετακομίσεις αλλού και να γίνει μέρος μιας νέας ομάδας. Δεν μου άρεσε και πολύ αυτό οπότε, σταδιακά άρχιζα να σκέφτομαι την επιστροφή μου. Η Ρωσία ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είχα προτάσεις από τούρκικες και ισπανικές ομάδες της Euroleague, αλλά ήθελα να παίξω στο σπίτι μου. Η Χίμκι το έκανε πολύ εύκολο».

Ο Σβεντ ήταν πάντα ένας εκπληκτικός παίκτης, με επιθετική ικανότητα που όμοια της δύσκολα βρίσκεις. Αυτή ήταν που του έδωσε δουλειά στο ΝΒΑ, πριν πάρει την απόφαση ότι είναι καλύτερα για εκείνον να ηγηθεί στην Ευρώπη. Η Χίμκι θέλησε να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα που έχει, του έδωσε ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, μαζί και τα κλειδιά της ομάδας και στήριξε πάνω του τις ελπίδες της για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Αυτό όμως δεν έχει συμβεί. Άλλη μια σεζόν μοιάζει υπερβολικά πολύ με τις προηγούμενες και είναι απορίας άξιο πόσο καιρό ακόμα θα τον στηρίζει η ομάδα του. Ο Σβεντ ακόμα και φέτος έχει κατά μέσο όρο 30:52'' στο παρκέ, με 21.3 πόντους, 32% στο τρίποντο, 2.9 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 18.7 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Μετά από 4 χρόνια που ο ρώσος killer έχει επιστρέψει στα... λημέρια μας, μετά 3 συνεχόμενες σεζόν με πάνω από 20 πόντους κατά μέσο όρο και ισάριθμες αποτυχίες της ομάδας του να έχει μια επιτυχία στην Euroleague, που τόσο πολύ θέλει.

Πολλές φορές έχει ανοίξει αυτή η κουβέντα, αλλά πλέον είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Αν είχατε την δυνατότητα θα θέλατε τον Αλεξέι Σβεντ στην ομάδα σας;