Μπαρτζώκας: Οκτώ παικταράδες που σύστησε ο Έλληνας τεχνικός στην Euroleague (pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Μπαρτζώκας: Οκτώ παικταράδες που σύστησε ο Έλληνας τεχνικός στην Euroleague (pics)
Η Euroleague Greece παρουσιάζει οκτώ παίκτες που ανακάλυψε ο Γιώργος Μπαρτζώκας κι οι οποίοι έγιναν πρωταγωνιστές στη διοργάνωση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανήκει σίγουρα στο κορυφαίο επίπεδο προπονητών στην Euroleague. Ο 54άχρονος τεχνικός ξεκίνησε την πορεία του βήμα βήμα, προόδευε και προχωρούσε στο επόμενο.

Σίγουρα για ανέβεις στην ελίτ χρειάζεσαι και τύχη, δεν αρκούν οι ικανότητες και οι ώρες δουλειές.

Ο Μπαρτζώκας το καλοκαίρι του 2012 διαδέχτηκε έναν θρυλικό προπονητή αναλαμβάνοντας μία ομάδα που είχε κάνει την έκπληξη του αιώνα κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης.

Ο Έλληνας coach όχι απλά κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, αλλά με εκπληκτικό μπάσκετ την οδήγησε ξανά στην κορυφή της Euroleague.

Υπάρχουν πολλοί καλοί προπονητές, Τεχνικού υψηλού επιπέδου.

Ο Μπαρτζώκας ξεχωρίζει όμως και για το… μάτι του. Είναι από τους ελάχιστους προπονητές που έχουν εξαιρετική αντίληψη σε παίκτες που αγωνίζονται αδίκως στο χαμηλό επίπεδο, δεν τους γνωρίζει κανείς και απλά ψάχνουν την ευκαιρία τους να παίξουν στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων της Ευρώπης.

Η Euroleague Greece σας παρουσιάζει οκτώ παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στη διοργάνωση (κάποιοι βρέθηκαν ακόμη και στο NBA) και οι οποίοι οφείλουν την καριέρα τους στη δουλειά τους και στον Γιώργο Μπαρτζώκα που τους έδωσε την ευκαιρία.

ΤΖΑΜΟΝ ΓΚΟΡΝΤΟΝ – 6 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ο Αμερικανός αγωνιζόταν στην Κολωνία και εν συνεχεία πήγε στην Σπλιτ παίζοντας στο άσημο κροατικό πρωτάθλημα. Ο μύθος λέει πως ο Σούμποτιτς μίλησε για τον Τζαμόν Γκόρντον και ο Μπαρτζώκας με το που τον είδε «τρελλάθηκε» και τον υπέγραψε στο Μαρούσι.

Ο Αμερικανός γκαρντ σκόραρε 11.2 πόντους, έπαιρνε 3.5 ριμπάουντ, έδινε 3 ασίστ και «έδενε» με την άμυνά του τον καλύτερο αντίπαλο σκόρερ.

Ακολούθησαν Ολυμπιακός, Γαλατάσαραϊ, Αναντολού Εφές και Νταρουσάφακα.

ΤΖΟΝ ΝΤΙΜΠΛΕΡ – 3 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ο Μπαρτζώκας καθόταν στον πάγκο του Πανιωνίου και έψαχνε διακαώς έναν σουτέρ, κάποιον που να μη συγχωρεί αν η άμυνα του αφήνει ελάχιστο έστω χώρο.

Ο Τζον Ντίμπλερ είχε μόλις αποφοιτήσει από το Ohio State και αμέσως επέλεξε να περάσει τον Ατλαντικό. Ο Έλληνας προπονητής τον έπεισε να υπογράψει στον Πανιώνιο αν και η ομάδα δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Οσα έκανε ο Ντίμπλερ στο ελληνικό πρωτάθλημα (10.8π. με 45% τρίποντο, 3.5ρ., ) έγιναν αμέσως γνωστά και φυσικά την αμέσως επόμενη σεζόν του πολλαπλασίασε την αμοιβή η τουρκική Καρσίγιακα με την οποία έπαιξε στο Eurocup.

Το επόμενο βήμα του Ντίμπλερ ήταν για τρεις συνεχόμενες σεζόν στην Euroleague με τις Αναντολού Εφές, Γαλατάσαραϊ και Νταρουσάφακα με τ εκπληκτικό 47.1% στην καριέρα του!

ΜΠΡΑΪΑΝΤ ΝΤΑΝΣΤΟΝ – 7 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας άλλαξε την ζωή του Αμερικανού σέντερ. Ο Μπράιαν Ντάνστον αγωνιζόταν στην ιταλική Βαρέζε παίζοντας μόνο στην ιταλική Λίγκα. Η ομάδα έκανε καλή πορεία εκείνη τη σεζόν έχοντας τον Ντάνστον στη ρακέτα της.

Το καλοκαίρι του 2013 ο coach έψαχνε έναν αθλητικό σέντερ για τη ρακέτα του ώστε να καλύψει το κενό του Κάιλ Χάινς κι εμπιστεύτηκε τον Αμερικανό από την Βαρέζε. Να θυμίσουμε πως με τον Ολυμπιακό να προέρχεται από back to back τίτλους, είχαν προταθεί 30 πιο έμπειροι σέντερ, όμως ο Μπαρτζώκας επέλεξε αυτόν και φυσικά δικαιώθηκε.

Δύο σεζόν με Ολυμπιακό και διανύει την πέμπτη του με την Εφές. Έχει συμμετέχει σε δύο Final 4 και το 2014 πήρε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της Euroleague.

ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ – 6 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ο Αμερικανός φόργουορντ θα πρέπει κάθε μέρα που ξυπνάει να ανάβει ένα κερί στον προπονητή του Ολυμπιακού. Αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενδεχομένως ο Ματ Λοτζέσκι να ήταν ένας καλός παίκτης χαμηλού επιπέδου.

Το καλοκαίρι του 2013 όπως κι ο Ντάνστον, ο Ολυμπιακός είχε σχεδόν υπογράφει τον Καρτιέρ Μάρτιν, έναν σουτέρ από το ΝΒΑ.

Ο Μπαρτζώκας όμως επέμενε σε έναν λευκό Αμερικανό που αγωνιζόταν στην Οστάνδη. Όλοι απορούσαν και «σιχτίριζαν» για την επιλογή ενός παίκτη παγκοσμίως άγνωστου που έπαιζε στο Βέλγιο.

Εύκολα πλέον κατανοεί κανείς πόσο δίκιο είχε ο coach και πόσα περισσότερα θα είχε πετύχει στην καριέρα του ο Λοτζέσκι αν δεν ήταν ευπαθής σε τραυματισμούς.

Τέσσερις σεζόν στον Ολυμπιακό, δύο στον Παναθηναϊκό βρέθηκε σε δύο Final 4 αν και στο ένα ήταν τραυματίας και δεν έπαιξε (2017).

Ο Λοτζέσκι στην Euroleague σούταρε με 42.6% στα τρίποντα!

ΟΘΕΛΟ ΧΑΝΤΕΡ – 7 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Στην περίπτωση του Αμερικανού σέντερ της Μακάμπι υπάρχει ένας αστερίσκος. Ο Χάντερ είχε παίξει 10 ματς στην Euroleague με την Σιένα έχοντας μόλις 6.3 πόντους, αλλά και 6.7 ριμπάουντ.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού τότε και τώρα ήθελε έναν Ντάνστον δίπλα στον… Ντάνστον. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε τον Οθέλο Χάντερ ο οποίος αφού ολοκλήρωσε το διετές συμβολαιο με τους Πειραιώτες διπλασίασε τις απολαβές τους αγωνιζόμενος σε Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι.

Ο Χάντερ έχει κατακτήσει μία φορά την Euroleague σε τέσσερα συνολικά Final 4 στα οποία έχει αγωνιστεί.

ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ – 5 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ο Μπαρτζώκας σε καμία περίπτωση δεν ανακάλυψε τον Αμερικανό φόργουορντ αφού ο Κρίς Σίνγκλετον είχε τρεις γεμάτες σεζόν με τους Ουίζαρντς πριν μετακομίσει στην Κίνα.

Ο Έλληνας τεχνικός είναι σίγουρα όμως αυτός που τον έπεισε να έρθει στην Ευρώπη πιστεύοντας πως ο Σίνγκλετον ήταν ιδανική περίπτωση παίκτη για την Euroleague. Και φυσικά πέτυχε διάνα!

Ο Μπαρτζώκας τον πήρε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, πήγαν στο Final 4 και στη συνέχεια η καριέρα του Σίνγκλετον εκτοξεύτηκε αφού βρήκε τεράστια συμβόλαια σε Παναθηναϊκό, Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές.

Ο Αμερικανός μετρά συνολικά στην Euroleague 9.5 πόντους και 5.1 ριμπάουντ ενώ έχει αγωνιστεί μία φορά σε Final 4.

ΑΝΤΟΝΙ ΓΚΙΛ – 3 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Όταν ο Μπαρτζώκας πήγε στην Χίμκι επέμενε πάρα πολύ στην απόκτηση του Αμερικανού φόργουορντ τον οποίο είχε τσεκάρει τη σεζόν 2016-17 στην τουρκική Γεσλιγκιρεσούν. Ελάχιστοι τον γνώριζαν και ακόμη λιγότεροι τον πίστεψαν.

Ο Άντονι Γκιλ σε τρεις σεζόν στην διοργάνωση μετρά 11.1 πόντους και 4.5 ριμπάουντ, ωστόσο το πιο σημαντικό από όλα είναι πως κάθε καλοκαίρι οι μεγάλες ομάδες της Euroleague θέλουν να τον εντάξουν στο ρόστερ τους.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΜΙΚΙ – 2 ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ο Τζόρνταν Μίκι ήταν ένας παίκτης της σειράς στο ΝΒΑ ο οποίος περνούσε την μεγαλύτερη διάρκεια της καριέρας στην θυγατρική Λίγκα των Αμερικανών.

Ο Μπαρτζώκας τον «ψάρεψε», τον πήρε στην Χίμκι η οποία ήταν αδύνατον να τον κρατήσει και δεύτερη σεζόν μετά από όλα όσα έκανε στο παρκέ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης του πρόσφερε πολύ μεγάλο συμβόλαιο μέχρι το 2021 και μαζί πορεύονται με στόχο την κατάκτηση της Euroleague.

Στη μιάμιση σεζόν μέχρι τώρα στη διοργάνωση προσφέρει 12.5 πόντους και 4.9 ριμπάουντ.