Τζέικ Κοέν: Ο τίμιος εργάτης της Μακάμπι

Τζέικ Κοέν: Ο τίμιος εργάτης της Μακάμπι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τζέικ Κοέν: Ο τίμιος εργάτης της Μακάμπι
Παρότι διανύει την 3η διαδοχική χρονιά του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μόνο φέτος έκανε αισθητή την παρουσία του και η Euroleague Greece καταπιάνεται με την περίπτωση του Τζέικ Κοέν και τον τρόπο διαχείρισής του από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Ο 29χρονος φόργουορντ/σέντερ είναι γόνος εύπορης και αθλητικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν αθλητής του μπάσκετ στο Haverford College, δεν ακολούθησε αθλητική καριέρα, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις αντίκες-αυτοκίνητα και μέσα από αυτή τη δραστηριότητά δημιούργησε έντονη οικονομική άνεση για την οικογένειά του. Ο μεγάλος του αδερφός, Τζος, έπαιξε αμερικανικό ποδόσφαιρο στο Dartmount College. Ο Τζέικ Κοέν ονειρευόταν τον εαυτό του στο διάστημα, μικρός ήθελε να γίνει αστροναύτης, αλλά στην προεφηβική ηλικία «προσγειώθηκε» στη στρατόσφαιρα του μπάσκετ.

Παρότι γεννήθηκε και ανδρώθηκε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί… παιδί της Μακάμπι. Γιατί υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας με την «ομάδα του λαού» το καλοκαίρι του 2013, λίγες εβδομάδες μετά την αποφοίτησή του από το Davidson. Με εξαίρεση μια σεζόν (2015-16) στον Άρη, αλλά και μία ακόμη στη Μακάμπι Ασχόντ (όπου παραχωρήθηκε ως δανεικός) την υπηρετεί με απόλυτη ευλάβεια.

Είναι αλήθεια όμως ότι ελάχιστοι αντιλήφθηκαν την παρουσία του στους αγώνες των δύο προηγούμενων σεζόν. Για την ακρίβεια στη διετία 2017-19 ήταν στο παρκέ για περίπου 360 αγωνιστικά λεπτά, πρόσφερε 112 πόντους, κυρίως όμως δεν είχε ξεκάθαρο αγωνιστικό ρόλο. Στο ίδιο διάστημα, από τη Μακάμπι πέρασαν δύο ντουζίνες παικτών, σταθερότητα δεν υπήρχε ούτε στην τεχνική ηγεσία… κι όλ’ αυτά έως ότου πατήσει το πόδι του στο Τελ Αβίβ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο Θεσσαλονικιός προπονητής είχε καταθέσει την άποψή του για τον αθλητή το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Κοέν υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας έως το ερχόμενο καλοκαίρι. «Τον γνωρίζω από την εποχή που ήταν στην Ελλάδα. Ήταν αξιοσέβαστος και τότε. Είμαι πολύ χαρούμενος τώρα που τον έχω παίκτη», είχε πει.

Ο Έλληνας τεχνικός δεν τον «έχρισε» πρωταγωνιστή, αλλά του έδωσε ξεκάθαρο ρόλο. Στην πραγματικότητα, ο Κοέν είναι ο τέταρτος ψηλός της Μακάμπι πίσω από τους Οθέλο Χάντερ, Κουίνσι Έισι, Τζέιλεν Ρέινολντς (σ. σ. αντικατέστησε τον Ταρίκ Μπλακ). Πριν τη λαίλαπα των τραυματισμών που «χτύπησε» τη Μακάμπι, ο ρόλος και ο χρόνος συμμετοχής του Κοέν εξαρτιόταν από την εξέλιξη των αγώνων. Μέχρι και τη 10η αγωνιστική της Euroleague, μέτρησε έξι αγώνες με περίπου 15 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Και πάλι όμως ήταν πολύ πιο ωφέλιμος σε σχέση με τον πρότερο αγωνιστικό βίο του στην ομάδα.

Από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, η Μακάμπι δοκιμάστηκε στα… πολύ δύσκολα καθώς οι διαδοχικοί τραυματισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να μην καταφέρει να συμπληρώσει ούτε 12αδα. Στους δε τρεις τελευταίους αγώνες, ο 29χρονος αποτίναξε τον τίτλο του «τίμιου εργάτη» καθώς εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστής. Για την ακρίβεια έχει 15.3 πόντους κατά μέσο όρο και παράλληλα 4.8 ριμπάουντ. Κυρίως όμως σουτάρει με εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (68.1%) και τρίποντα (66.6%).

Οι τελευταίες εμφανίσεις του, προφανώς, δεν θα αλλάξουν τον αγωνιστικό ρόλο του. Ο Κοέν θα συνεχίσει να «έρχεται» από τον πάγκο και να δίνει ενέργεια στην ομάδα του. Δικαίωσε όμως τον εαυτό του για την επιμονή του χαρακτήρα του, αλλά και τον προπονητή του διότι σε αντίθεση με τους προκατόχους του, του έδωσαν ρόλο και χρόνο συμμετοχής.

Για του λόγου το αληθές, την περίοδο 2017-18 ο Κοέν έπαιζε 7.5 λεπτά ανά αγώνα, περιορίστηκε στους 2.1 πόντους κατά μέσο όρο και πήρε μόλις 31 σουτ. Πέρυσι ήταν στο παρκέ για περίπου 8.6 λεπτά ανά παιχνίδι, είχε 2.9 πόντους μέσο όρο και πήρε 60 σουτ. Φέτος, αγωνίζεται 14.2 λεπτά ανά αγώνα και ήδη έχει πάρει 70 σουτ.