Τι δείχνει η βαθμολογία του 1ου γύρου ενόψει Playoffs

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τι δείχνει η βαθμολογία του 1ου γύρου ενόψει Playoffs
Ο πρώτος γύρος της κανονικής διάρκειας μάλλον έδειξε ένα Πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων και η Euroleague Greece καταθέτει εκτιμήσεις έχοντας ως δεδομένο τη βαθμολογία και την αγωνιστική ικανότητα με φόντο τα Playoffs.

Με βαθμολογικά και αγωνιστικά κριτήρια, θεωρείται δύσκολο να «σπάσει» η τριάδα των ομάδων που προπορεύονται στο τέλος του πρώτου γύρου. Γιατί οι Αναντολού Εφές (14-3), Ρεάλ Μαδρίτης (14-3) και Μπαρτσελόνα (13-4) έχουν πείσει για το αγωνιστικό επίπεδό τους και την πληρότητα των ρόστερ τους. Βέβαια, στην περίπτωση της Ρεάλ υπάρχει ένα ερωτηματικό, αυτό σχετίζεται με την πληθώρα προβλημάτων τραυματισμών, ωστόσο η «Βασίλισσα» βρέθηκε σε παρόμοια θέση και πέρυσι δίχως να χάσει τη θέση της στην τετράδα.

Ένα «κλικ» πιο κάτω βρίσκονται οι Μακάμπι Τελ Αβίβ (11-6), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (11-6) και Παναθηναϊκός (10-7). Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, στον περσινό δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας, θα διαπιστώσουμε ότι και οι τρεις ομάδες είχαν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πορεία. Η μεν η ΤΣΣΚΑ με απολογισμό 13-2 σκαρφάλωσε στη 2η θέση της βαθμολογίας, ο δε Παναθηναϊκός από την 11η θέση ανέβηκε στην 6η χάρη στις εννιά νίκες στον δεύτερο γύρο και φυσικά αγωνίστηκε στα Playoffs, ενώ για τη Μακάμπι οι δικές της εννιά νίκες δεν ήταν αρκετές για να την οδηγήσουν στην τελική φάση της διοργάνωσης. Μένει να φανεί αν αυτές οι ομάδες θα επαναλάβουν την περσινή πορεία τους.

Ο συνωστισμός για δύο θέσεις

Αντικειμενικά, οκτώ είναι οι ομάδες που θα διεκδικήσουν δύο θέσεις (7η και 8η) για να βρεθούν στα Playoffs. Αυτή τη στιγμή η Αρμάνι Μιλάνο (9-8) έχει πλεονέκτημα αλλά δεν έχει πείσει για το αγωνιστικό επίπεδό της, πέραν του ότι ήδη άρχισαν να αναδεικνύονται εσωτερικά προβλήματα. Τέσσερις ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι με ρεκόρ 8-9 (σ. σ. Ερυθρός Αστέρας, Βαλένθια, Χίμκι, Βιλερμπάν), αλλά υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδο των αντοχών τους, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την Μπασκόνια η οποία έχει μία νίκη λιγότερη, για να καταλήξουμε στους Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακό οι οποίοι προέρχονται από κάκιστο πρώτο γύρο με μόλις έξι νίκες.

Παρά την τραγική πορεία, τις οδυνηρές ήττες και τα… τεντωμένα νεύρα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η Φενέρμπαχτσε παραμένει στο παιχνίδι της διεκδίκησης δύο θέσεων. Η αίσθηση ότι, είναι αδύνατο να τα πάει χειρότερα καθώς επίσης και ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος από τον πρώτο, μπορεί να στοιχειοθετεί σε αγωνιστικά δεδομένα. Δηλαδή, η 14η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Φενέρμπαχτσε είναι δυσανάλογη του επιπέδου ποιότητας των παικτών της.

Θα αποδεχθούν ρόλο κομπάρσου;

Στην Μπάγερν Μονάχου είναι θέμα χρόνου η πρόσληψη νέου προπονητή έπειτα από την απόφαση απομάκρυνσης του Ντέγιαν Ράντονιτς από την τεχνική ηγεσία. Το ερώτημα για τους Βαυαρούς είναι, αν το αγωνιστικό πρόβλημά τους είναι μόνο ο προπονητής καθώς και η ποιότητα του υλικού αποδείχθηκε υποδεέστερη των περιστάσεων. Οι Γερμανοί έχουν ρεκόρ 6-11, κυρίως όμως δείχνουν εντελώς αδύναμοι μακριά από το Μόναχο με επτά ήττες σε οκτώ παιχνίδια. Πέρυσι, ο δεύτερος γύρος ήταν χειρότερος από τον πρώτο καθώς περιορίστηκαν στις έξι νίκες.

Το αντιστρόφως ανάλογο ισχύει για τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Προφανώς η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ασθενέστερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν είναι τυχαίος ο περιορισμός της στις πέντε νίκες στον πρώτο γύρο, πέρυσι όμως ήταν η ομάδα με το καλύτερο finish σεζόν. Για την ακρίβεια είχε πετύχει έξι σερί νίκες κι έτσι βρέθηκε στα Playoffs της Euroleague. Το αρνητικό για τους Λιθουανούς είναι ότι δεν έχουν αποδείξει (αγωνιστικά) ότι μπορούν να επαναλάβουν αντίστοιχο κατόρθωμα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας. Παρά τις αρχικές καλές εντυπώσεις, η Άλμπα Βερολίνου(5-12) έδειξε ότι ήταν αδύνατο να ξεπεράσει τον πραγματικό εαυτό της και να αφήσει το σημάδι της στη φετινή Euroleague, ομοίως και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (4-13) η οποία δεν μπορεί να οριοθετήσει ως στόχο κάτι περισσότερο από την ανταγωνιστική παρουσία στον δεύτερο γύρο.