Euroleague: Απολογισμός του πρώτου γύρου με... αιώνιο ενδιαφέρον! (pics)

Αντωνία Σπανού
Euroleague: Απολογισμός του πρώτου γύρου με... αιώνιο ενδιαφέρον! (pics)
Ο πρώτος γύρος της Euroleague ολοκληρώθηκε και οι πρωταγωνιστές της έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, με δύο στατιστικές κατηγορίες να ανήκουν σε παίκτες των ελληνικών ομάδων.

Οι 17 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague ανήκουν στο παρελθόν και πολλά έχουν γίνει σε αυτό το πρώτο μισό της διοργάνωσης. Από πλευράς ελληνικών ομάδων, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τα πηγαίνει εξαιρετικά και γι' αυτό φιγουράρει στην 6η θέση της βαθμολογίας, με μόλις μια νίκη διαφορά από την 4άδα, ενώ ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται παραπάνω να βρει σταθερότητα και το σερί των ηττών που έχει στα τελευταία παιχνίδια τον έχουν ρίξει στην 13η θέση, έχοντας πάντως μόλις 2 νίκες διαφορά από την 8άδα των playoffs.

Η κορυφή ανήκει για την ώρα σε Εφές και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ Μπαρτσελόνα και Μακάμπι Τελ Αβίβ έχουν δείξει την δυναμική τους και για την ώρα είναι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο και Ερυθρός Αστέρας, μαζί με την Χίμκι ολοκληρώνουν την 8άδα, ενώ φαίνεται πως η βαθμολογία θα παραμείνει «ανοιχτή» μέχρι το τέλος. Ένα αποτέλεσμα αλλάζει τα δεδομένα και αυτό κρατάει τις περισσότερες ομάδες στο... παιχνίδι της πρόκρισης.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου πάντως η Euroleague Greece καταγράφει τους πρωταγωνιστές κάθε στατιστικής κατηγορίας, με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να έχουν εκπροσώπους σε δύο κορυφές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΕ 6 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • INDEX RATING

Εκείνος που οδηγεί την κούρσα στην αξιολόγηση της φετινής σεζόν είναι ο καταπληκτικός Σέιν Λάρκιν. Ο γκαρντ της Εφές είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του βρίσκεται στην κορυφή και συνεχίζει από εκεί του το άφησε πέρυσι στα playoffs, με αξιολόγηση που φτάνει στο 23.4. Τον ακολουθεί ο Νίκολα Μίροτιτς με 21.5, που επέστρεψε στα... μέρη μας όχι για να ακολουθήσει, αλλά για να πρωταγωνιστήσει με την φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο τρίτος στην λίστα, με τον Αμερικανό της ΤΣΣΚΑ να οδηγεί την ομάδα του με 21.5 βαθμούς και εκείνος. Παρά την κακή πορεία της Φενέρμπαχτσε, ο Νάντο Ντε Κολό τα πηγαίνει καλά και έχει 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ την πεντάδα ολοκληρώνει ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο σέντερ του Ολυμπιακού είναι ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας του, με εντυπωσιακά νούμερα.

  • ΠΟΝΤΟΙ

Χωρίς να βλέπουμε μεγάλες διαφορές από εκείνους που πρωταγωνιστούν στην αξιολόγηση η πρωτιά στους πόντους ανήκει στον έναν και μοναδικό, Αλεξέι Σβεντ. Μπορεί να υπερβάλει και να προκαλεί τον εκνευρισμό ακόμα και των συμπαικτών του μερικές φορές, ο Ρώσος γκαρντ είναι... πολυβόλο στο παρκέ και είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 20.9 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ τον ακολουθεί ο Μάικ Τζέιμς, με 20.6 πόντους.

Στην τρίτη θέση είναι ο Λάρκιν με 20.2 πόντους, ενώ και πάλι στην τέταρτη θέση είναι ο Ντε Κολό με 20.2 πόντους. Την πεντάδα ολοκληρώνει ο Νίκολα Μίροτιτς έχοντας κατά μέσο όρο 18.8 πόντους.

  • ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Στον τομέα των ριμπάουντ η πρωτιά έχει... χρώμα ερυθρόλευκο, αφού ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κυριαρχεί με συνέπεια και κατεβάζει 9.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Στην δεύτερη θέση είναι ο σέντερ της Βιλερμπάν, Ζεκιρί με 8.8 «σκουπίδια», ενώ στην τρίτη θέση είναι και πάλι ο Μίροτιτς, που κατεβάζει 7.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και δείχνει την μεγάλη δυναμική του στην λίγκα, αφού πρωταγωνιστεί στις τρεις πρώτες κατηγορίες.

Στην τέταρτη θέση είναι ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς με τον ψηλό της Βαλένθια να κατεβάζει 6.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Την πεντάδα ολοκληρώνει ο Ταβάρες με 6.6 ριμπάουντ, ανά παιχνίδι.

  • ΑΣΙΣΤ

Στην κατηγορία των ασίστ έχουμε και πάλι πρωταγωνιστή από ελληνική ομάδα, με τον Νικ Καλάθη να μην έχει αντίπαλο. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, βλέπει απίστευτα το γήπεδο και βγάζει ασίστ με κάθε τρόπο. Τελικός απολογισμός είναι οι 9.1 ασίστ ανά παιχνίδι, με τον δεύτερο Καμπάτσο να απέχει κάτι παραπάνω από 2 ασίστ, έχοντας 6.8.

Τρίτος στην σχετική λίστα είναι ο Κώστας Σλούκας με τον Έλληνα γκαρντ να μοιράζει 6.5 τελικές πάσες ανά παιχνίδι, ενώ ο Μίσιτς της Εφές ακολουθεί με 5.8, όσες έχει και ο Σίβα Πέιτον.

  • ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

Οι... κλέφτες της διοργάνωσης είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, με τον Καμπάτσο να ξεχωρίζει χρόνια τώρα, ενώ φέτος μετρά 1.6 κλεψίματα, ενώ από 1.5 έχουν οι Γκιντράιτις, Σίνγκλετον και Γιόβιτς, ενώ λίγο παρακάτω έχει ο Ουίλιαμς, που πάντως κλέβει και εκείνος 1.4 μπάλες σε κάθε παιχνίδι.

  • ΜΠΛΟΚ

Στην κορυφή με τους καλύτερους... κόφτες της διοργάνωσης είναι ο Ταβάρες, με τον ψηλό της Ρεάλ Μαδρίτης να έχει σχεδόν 2 κοψίματα ανά αγώνα, ενώ ο Μίκι τον ακολουθεί με 1.2, με τους δύο παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης να προκαλούν... φόβο, κάτω από τα καλάθια. Στην τρίτη θέση είναι ο Μπακό, της Βιλερμπάν με 1 κόψιμο, ενώ ο Έισι έχει και εκείνος τον ίδιο αριθμό. Την πεντάδα ολοκληρώνει ο Φολ που έχει 0.9 κόψιμο ανά παιχνίδι.