Ζαλγκίρις - Μακάμπι 73-68: Τρομερή ανατροπή με Λεκαβίτσιους!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζαλγκίρις - Μακάμπι 73-68: Τρομερή ανατροπή με Λεκαβίτσιους!
Η Ζαλγκίρις γύρισε από το -15 και επικράτησε της αποδεκατισμένης Μακάμπι στο Κάουνας με 73-68 πετυχαίνοντας τη 2η διαδοχική νίκη της. «Τρομερός» ο Λεκαβίτσιους, δεν άντεξε η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην τελευταία περίοδο.

Η Μακάμπι αγωνίστηκε μ’ ένα σωρό απουσίες καθώς στη διάθεση του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν βρέθηκαν ούτε οι Σκότι Ουίλμπεκιν, Οθέλο Χάντερ με συνέπεια ο Τάιλερ Ντόρσεϊ να «βαφτιστεί» πλέι μέικερ! Κι όμως η ισραηλινή ομάδα με τρομερή αυταπάρνηση κυνήγησε τη νίκη.

Άρχισε το παιχνίδι έχοντας αποτελεσματικότητα στο μακρινό σουτ, προηγήθηκε με 6-11 έπειτα από περίπου τρία αγωνιστικά λεπτά για να ακολουθήσει το ξέσπασμα του Τζέικ Κοέν ο οποίος σημείωσε οκτώ πόντους στην πρώτη περίοδο κι έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του με 11-19 μετά τη συμπλήρωση επτά λεπτών. Το κύριο στοιχείο για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν η άμυνα και στο τέλος της περιόδου προηγήθηκε με 17-21.

Το επιμέρους σκορ 8-2 που έκανε η Ζαλγκίρις στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από πυροτέχνημα στον σκοτεινό ουρανό. Οι Λιθουανοί δεν λειτούργησαν στην επίθεση έτσι όπως θα ήθελαν, γι’ αυτόν τον λόγο έμειναν χωρίς καλάθι για περίπου έξι αγωνιστικά λεπτά. Με ηγέτη τον Ντόρσεϊ η Μακάμπι έκανε σερί 0-11 και προηγήθηκε με 25-34 περίπου τρία λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου.

Η διαφορά μειώθηκε σε 29-34 στο τέλος του πρώτου μέρους καθώς και η επίθεση της Μακάμπι δεν λειτούργησε σε τουλάχιστον 4-5 κατοχές μπάλας, τουλάχιστον όμως η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε ως δικαιολογία τις πολλές και σοβαρές απουσίες.

Η Μακάμπι άρχισε εντυπωσιακά στο δεύτερο ημίχρονο, βρήκε λύσεις τόσο από μακρινή όσο και από κοντινή απόσταση και προηγήθηκε με +15 (29-44) έπειτα από περίπου τρία αγωνιστικά λεπτά. Η Ζαλγκίρις έβαλε δύναμη και πίεση στην άμυνά της, έπαιξε ζον πρες, μείωσε σε 40-49 (26’), κυρίως όμως χάλασε το… μυαλό των παικτών της Μακάμπι. Για να ακολουθήσει η διεύρυνση του επιμέρους σκορ σε 22-9 και η μείωση σε 51-53. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με απόλυτη ισορροπία (53-53).

Από παράγοντας του αγώνα, ο Λεκάβιτσιους έγινε πρωταγωνιστής καθώς τα δικά του διαδοχικά καλάθια έδωσαν τη δυνατότητα στη Ζαλγκίρις να ολοκληρώσει την ανατροπή (60-53, 32:30) και να διευρύνει το επιμέρους σκορ σε 31-9! Η δε Μακάμπι δεν κατάφερε να κρύψει την απουσία κλασικού πλέι μέικερ. Έξι συνεχόμενοι πόντοι του Κοέν κράτησαν τους φιλοξενούμενους στο παιχνίδι (61-59, 34’). Ο Ντόρσεϊ έδωσε συνέχεια στην προσπάθεια του συμπαίκτη του (64-63, 36’ και 67-65 στο 37’).

Η αποβολή του Ντόρσεϊ με πέντε φάουλ (68-65, 38’)έκανε ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή της Μακάμπι, ειδικά μετά τα δύο χαμένα λέι απ από τον Μπράουν. Ωστόσο, μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα είχε ευκαιρία αντίδρασης αλλά μια κακή επιθετική επιλογή του Ζούσμαν σε συνδυασμό με α) την αποβολή του Κοέν και β) δύο εύστοχες βολές του Λεκαβίτσιους (70-65) έγραψαν τον επίλογο του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί μετά από ένα σημείο εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα σε επίπεδο παρουσίας παικτών, έπαιξε σκληρή άμυνα και μέσα από αυτή χάλασε το μυαλό των παικτών της Μακάμπι η οποία έπαιξε δίχως τους Ουίλμπεκιν, Χάντερ πέραν και των «σταθερών» απουσιών όπως αυτή του Ουόλτερς.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Αν και… κοντοπίθαρος, ο Λεκαβίτσιους κουβάλησε την ομάδα του στις πλάτες του, ήταν ο μοναδικός που είχε συνέπεια στην επίθεση. Ο ΛεΝτέι τα έσπασε στην επίθεση αλλά στην άμυνα ήταν κέρβερος.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Μάλλον ο Ουλάνοβας ο οποίος έδωσε πόντους εκεί που τους χρειάστηκε η ομάδα του.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Γούκαπ έκανε πολλά λάθη, ο Χέις δεν μπήκε στον ρυθμό, ομοίως και ο Γιανκούνας. Για τη Μακάμπι, ο Άαρον Τζάκσον όχι απλά δεν ηρέμησε αλλά εκνεύρισε τους παίκτες του στο κρίσιμο σημείο, ενώ ο Τζέιλεν Ρέινολντς μετά την πρώτη θετική παρουσία του, έκανε μόνο λάθη. Σε παιχνίδι στο οποίο ο Ζούσμαν έπρεπε να υψώσει ανάστημα ήταν… καθιστός.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η άμυνα της Ζαλγκίρις και το ζον πρες σ’ όλο το γήπεδο καθώς η Μακάμπι μη έχοντας καθαρό πλέι μέικερ δεν είχε ηρεμία για να διαχειριστεί την κατάσταση.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις βρήκε αποδυναμωμένη τη Μακάμπι και αγκομάχησε για να την κερδίσει, η δε Μακάμπι υπέπεσε σε 18 λάθη!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κόψιμο από τον ΛεΝτέι στην προσπάθεια του Ντόρσεϊ στο transition παιχνίδι στην 4η περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 29-34, 53-53, 73-68