Ματέους Πονίτκα: Ένας «βετεράνος» ετών… 26

Ματέους Πονίτκα: Ένας «βετεράνος» ετών… 26

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ματέους Πονίτκα: Ένας «βετεράνος» ετών… 26
Προφανώς δεν βρίσκεται στην κεντρική σκηνή (σε επίπεδο προσώπων) της διοργάνωσης, αλλά ο Ματέους Πονίτκα έχει αφήσει το σημάδι του και η Euroleague Greece καταπιάνεται με τον Πολωνό φόργουορντ ο οποίος ζει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του.

Μέχρι στιγμής, ο ρόλος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στη διοργάνωση δεν απέχει αρκετά από αυτόν που φαντάζονταν οι fan της Euroleague στην αφετηρία της φετινής σεζόν. Μεγαλύτερος στόχος, πέραν της αξιοπρεπούς παρουσίας, δεν υφίσταται και δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ωστόσο, στο τέλος του (φετινού) δρόμου η ρωσική ομάδα ελπίζει ότι θα έχει χτίσει για το μέλλον. Μέσα σ’ αυτό το εγχείρημα βρίσκεται και ο Ματέους Πονίτκα, ένας «βετεράνος» ετών 26. Το τελευταίο έχει τη σημασία του γιατί παρά το «νεαρό» της ηλικίας του κι εκτός της χώρας του έχει παίξει μπάσκετ σε Βέλγιο, Τουρκία, Ρωσία, Ισπανία, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εγκατασταθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ο καλύτερος Πολωνός παίκτης κι αυτό το συμπέρασμα αναδείχθηκε τουλάχιστον μέσα από την παρουσία του στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας καθώς ήταν εκ των πρωταγωνιστών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του σε μια ιστορική στιγμή, στην κατάκτηση της 8ης θέσης έπειτα από 52 ολόκληρα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο τα έβαλε και με τον Μάρτσιν Γκόρτατ (τον άλλοτε star της εθνικής) καθώς μετά τη νίκη επί της Κίνας ο τελευταίος είχε πει μεταξύ άλλων ότι… «είμαι χαρούμενος για τη νίκη αλλά μη γελιόμαστε, η Κίνα μας έδωσε το ματς». Ο Πονίτκα (σ. σ. είχε βάλει 25 πόντους στο συγκεκριμένο παιχνίδι) απάντησε ως «αρχηγός» της ομάδας γράφοντας ότι… «οφείλω να υπερασπιστώ την ομάδα μου και να τον ρωτήσω, "είναι τόσο δύσκολο να γράψεις ένα απλό συγχαρητήρια, να διασκεδάσεις και να πανηγυρίσεις τις νίκες μας;"».

Ο Πολωνός έζησε ένα έντονο καλοκαίρι καθώς προηγήθηκε ο γάμος του με το γνωστό μοντέλο, Ντορότα Τρογιανόβσκα, ακολούθησε η μεταγραφή του στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, μετά ήρθε το Παγκόσμιο Κύπελλο όπου είχε 13.5 πόντους κατά μέσο όρο και τώρα ζει την καλύτερη σεζόν του στην Euroleague. Αυτή η διαπίστωση έχει να κάνει περισσότερο με τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς του (59.6% στα σουτ εντός παιδιάς και 43.5% στα τρίποντα), με τον ρόλο του στη Ζενίτ και λιγότερο με τους 10.7 πόντους που έχει κατά μέσο όρο. Εξάλλου, στις τρεις από τις συνολικά τέσσερις νίκες που έχει η Ζενίτ, έβαλε τη σφραγίδα του καθώς ήταν ο πρώτος σκόρερ της ρωσικής ομάδας στις «ζημιές» που έκανε σε Πειραιά, Κάουνας και Κωνσταντινούπολη.

Η πορεία του 26χρονου δεν είναι τυχαία καθώς στα 17α του χρόνια ήταν εκ των πρωταγωνιστών της εθνικής Πολωνίας στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17. Τότε είχε 19 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά εκείνη η εξαιρετική γενιά (σ.σ. οι περισσότεροι παίκτες εκείνης της ομάδας είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές της εθνικής Πολωνίας) δεν θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τελικό της διοργάνωσης καθώς οι περισσότεροι από τους παίκτες της αμερικανικής ομάδας έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ.

Την περίοδο 2015-16 ήταν μέλος της 2ης καλύτερης πεντάδας στο Eurocup και παράλληλα ψηφίστηκε ως ο risingstar της διοργάνωσης, ενώ είχαν προηγηθεί δύο παραγωγικές χρονιές στην Euroleague με τις Προκόμ, Ζιέλονα Γκόρα.

Αν κανείς εστιάσει στην καριέρα του Πονίτκα θα διαπιστώσει ότι συνηθίζει να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω για να ακολουθήσουν άλματα προς τα εμπρός. Γι’ αυτόν τον λόγο πήγε στην Οστάνδη (2013-15) όπου κατέκτησε τα πάντα ή στη Ζιέλιονα Γκόρα έναν χρόνο μετά. Συνολικά, για παίκτη ηλικίας 26 ετών έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες καθώς πέρασε από την Τουρκία (Καρσίγιακα), Ισπανία (Τενερίφη), Ρωσία (Λοκομοτίβ Κουμπάν).

Λάτρης της ταχύτητας

Το μπάσκετ είναι η μία από τις μεγάλες του αγάπες καθώς η δεύτερη είναι οι αγώνες ταχύτητας και τα αυτοκίνητα. Από εκείνη την ημέρα που ο παππούς του, του «συνέστησε» τον κόσμο των αυτοκινήτων και παρακολούθησε αγώνες ταχύτητα. «Είναι όμορφο να βλέπεις και να ασχολείσαι και με κάτι άλλο εκτός μπάσκετ. Δεν μου αρέσει το ποδόσφαιρο και βλέποντας τους αγώνες ταχύτητας νιώθεις την αδρεναλίνη σου να εκτοξεύεται. Ωστόσο, μπορώ να τους βλέπω, όχι όμως να συμμετέχω. Έχω δει δύο ατυχήματα, δεν είναι τόσο εύκολο να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου όταν τρέχεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα», είχε πει.

Ωστόσο, στην καριέρα του θέλει να «τρέξει», να επενδύσει πάνω στην 3η χρονιά του στην Euroleague και φυσικά να εξασφαλίσει θέση σε ομάδες με τους υψηλότερους στόχους.