Μακάμπι – Παναθηναϊκός 88-79: Κατέρρευσε... (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Μακάμπι – Παναθηναϊκός 88-79: Κατέρρευσε... (vid)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε κοντά σε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη, έλεγχε το ματς για 32 λεπτά, αλλά στην τελευταία περίοδο δεν... άντεξε στην αντεπίθεση της Μακάμπι και γνώρισε την ήττα με 88-79. Φάνηκε και πάλι η «τρύπα» στη ρακέτα με την Μακάμπι να έχει 20 επιθετικά ριμπάουντ!

Είναι από τα ματς που στο τέλος της ημέρας μένει ένα τεράστιο «κρίμα». Ο Παναθηναϊκός έχασε μια τεράστια ευκαιρία για να αποδράσει από την «καυτή» έδρα της Μακάμπι και να μπει δυναμικά στην διεκδίκηση, ακόμα και της πρώτης τετράδας!

Και αυτό διότι ήταν η καλύτερα διαβασμένη ομάδα και εκείνη που έλεγχε το ματς για 32 λεπτά! Με σωστές και μυαλωμένες επιθέσεις, με τον Ντεσόν Τόμας να κάνει πάρτι στο χαμηλό ποστ, τον Ιωάννη Παπαπέτρου να είναι άκρως αποτελεσματικός, οι «πράσινοι» έδειχναν ότι μπορούσαν να φτάσουν σε ένα τεράστιο «διπλό». Όμως μετά το 32' και το 66-71 υπέρ της ελληνικής ομάδας ήρθαν τα πάνω-κάτω. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου άρχισαν να... βρίσκουν το χέρι τους και με ένα 18-6 σε διάστημα έξι λεπτών, άλλαξαν άρδην την εικόνα του αγώνα και πήραν ολοκληρωτικά το momentum του αγώνα. Και αυτό λόγω της νέας αδυναμίας του Παναθηναϊκού στα ριμπάουντ, αφού οι γηπεδούχοι μάζεψαν 20 επιθετικά φανερώνοντας και πάλι την αδυναμία της ελληνικής ομάδας.

Ο Σκότι Ουίλμπεκιν ήταν πρώτος σκόρερ με 23 πόντους αλλά με... παρατραβηγμένες ενέργειες στο πρώτο μισό του ματς, ενώ εξαιρετική ήταν η παρουσία του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος ήταν και το κλειδί για την νίκη της Μακάμπι. Μια νίκη που κρίθηκε στο 23-10 της τελευταίας περιόδου, το διάστημα που ο Παναθηναϊκός... κατέρρευσε.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να σκεφτεί πιο... ονειρικό ξεκίνημα στην «Menora Mivtachim Arena» του Τελ Αβίβ. Με τον Ντεσόν Τόμας να παίρνει το όπλο του στην επίθεση και την άμυνα των «πρασίνων» να λειτουργεί εξαιρετικά, οι «πράσινοι» άρχισαν να πατάνε το πόδι στο γκάζι και να προηγούνται από νωρίς με 10 πόντους διαφορά (7-17 στο 6'). Μια διαφορά η οποία όχι μόνο μειωνόταν αλλά... αυξανόταν για λογαριασμό της ελληνικής ομάδας. Μαζί με τον Τόμας, ο Ιωάννης Παπαπέτρου προσέθετε άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση στο ενεργητικό του και ο Παναθηναϊκός έκλεισε το δεκάλεπτο στο +16 (13-29)! Τα πάντα έδειχναν να λειτουργούν ρολόι. Και αυτό φαίνεται από τα στατιστικά αφού το «τριφύλλι» είχε 10/14 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 3/3 βολές, ενώ έλεγχε και τα ριμπάουντ (11-7). Στο ίδιο διάστημα η Μακάμπι τα είχε... σπάσει έξω από τα 6.75 μέτρα αφού ξεκίνησε το ματς με 0/8 τρίποντα ενώ στο 10' είχε 1/11!

Κάτι που έμελλε να αλλάξει άρδην στην δεύτερη περίοδο. Αν και ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 18 πόντους διαφορά (13-31 στο 11') και την κρατούσε σε υψηλά επίπεδα (21-38 στο 14') έκανε και πάλι την εμφάνισή της η... γνωστή αδυναμία. Το αμυντικό ριμπάουντ! Οι παίκτες της Μακάμπι μάζευαν το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο και σαν να μην έφτανε αυτό, τα... μετέφραζαν σε τρίποντα. Ο Ντόρσεϊ κατά πρώτο λόγο και οι Κοέν, Καλοϊάρο κατά δεύτερο που ήρθαν από τον πάγκο οδήγησαν την Μακάμπι στην ολική επαναφορά!

Η αστοχία έδωσε τη θέση της στην ευστοχία, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Σφαιρόπουλου να έχουν 6/11 τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο, να αποκτήσουν ψυχολογία και να πραγματοποιήσουν ένα επιμέρους 22-8 και να μειώσουν σε 43-46 στο ημίχρονο. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έχασε τη συγκέντρωσή του και οι μυαλωμένες επιθέσεις, έγιναν... βεβιασμένες ενέργειες με αποτέλεσμα το momentum του ματς να πάει στους Ισραηλινούς.

Στην 3η περίοδο το ματς ήταν ντέρμπι. Το 22-23 υπέρ του Παναθηναϊκού αποδεικνύει του λόγου το αληθές, με τους «πράσινους» να προηγούνται ξανά με 10 πόντους διαφορά (57-67 στο 27' αλλά και πάλι την Μακάμπι να επιστρέφει στο ματς και με ένα επιμέρους 8-2 να μειώνει σε τέσσερις πόντους μέχρι τη ληξη του δεκαλέπτου (65-69). Οι Ουίλμπεκιν και Χάντερ ήταν εκείνοι που κρατούσαν την ομάδα του ενώ ο Τόμας αποτελούσε τη σταθερή αξία των «πρασίνων». Μετά το 66-71 του Παναθηναϊκού στο 31' το παιχνίδι άλλαξε τελείως μορφή!

Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου είχαν αφήσει για τα καλά την αστοχία στο πρώτο ημίχρονο και με ένα επιμέρους 18-6 έστειλαν την διαφορά στους 7 πόντους (84-77 στο 36') και ουσιαστικά «καθάρισαν» το παιχνίδι. Αν και ο Παναθηναϊκός είχε τις ευκαιρίες του για να ξαναμπεί στο ματς, κάτι τέτοιο δεν έγινε και με τη δύναμη της έδρας της, η Μακάμπι έφτασε στην τελική επικράτηση.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μακάμπι είχε 20 επιθετικά ριμπάουντ! 20! Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο για να φτάσει στη νίκη.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η τριάδα Ντόρσεϊ (16π., 7ασ., 4κλ.), Ουίλμπεκιν (23π.) και Χάντερ (15π., 7ριμπ.) ήταν εκείνοι που οδήγησαν την Μακάμπι στη νίκη.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Ελάιζα Μπράιαντ (9π., 4ασ.) ήταν εξαιρετικός στο come back της Μακάμπι και βοήθησε τα μέγιστα για να γίνει η ανατροπή.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Δεν ήταν καλός ο Ταϊρίς Ράις σε αυτό το ματς με 2/6 σουτ και με λανθασμένες αποφάσεις.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η στιγμή που ο Έισι αστόχησε σε βολή με το σκορ στο 68-71, αλλά ο Παπαγιάννης δεν μπόρεσε να πιάσει τη μπάλα η οποία του έφυγε μέσα από τα χέρια. Αποτέλεσμα; Στην εξέλιξη της ίδιας φάσης ο Ντόρσεϊ να ευστοχήσει σε τρίποντο για την πρώτη ισοφάριση (71-71) στο 33' και να αλλάξει όλη η ψυχολογία του ματς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Για την ακρίβεια οι φάσεις του αγώνα και πιο συγκεκριμένα το block party του Κουίνσι Έισι σε Τόμας!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 20 επιθετικά ριμπάουντ της Μακάμπι. Η Μακάμπι τα 26 άστοχα τρίποντα!

Τα δεκάλεπτα: 13-29, 43-46, 65-69, 88-79

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.