Πιτίνο Vs Ομπράντοβιτς: Η σύγκρουση των δύο θρύλων! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Πιτίνο Vs Ομπράντοβιτς: Η σύγκρουση των δύο θρύλων! (vids)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε στο κλειστό του ΟΑΚΑ (17/12, 21:00) για την 14η αγωνιστική, σ' ένα ματς όπου την παράσταση κλέβουν οι προπονητές των δύο ομάδων.

Πραγματικά πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο. Να διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο ομάδες, να υπάρχουν παίκτες της λάμψης του Καλάθη και του Ντε Κολό, να υπάρχει μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά όλα τα φώτα να πέφτουν στις άκρες των δύο πάγκων.

Ρικ Πιτίνο εναντίον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι στον προπονητή που λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος στο ΟΑΚΑ. Ο προπονητής ο οποίος καθημερινά κερδίζει την αγάπη των απαιτητικών (αν μη τι άλλο) φιλάθλων του «τριφυλλιού» με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος μετά τον «Ζοτς» και το μακρινό 2012 που άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα. Ο προπονητής που έχει «γράψει» την δική του ιστορία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με αποτέλεσμα να θεωρείται ως ένας από τους κουφαίους προπονητές που πάτησαν το πόδι του στα παρκέ του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Απέναντί του, εκείνος που πανηγύρισε ως τεχνικός του Παναθηναϊκού πέντε κατακτήσεις EuroLeague, 11 πρωταθλήματα Ελλάδας και άλλα 7 κύπελλα. Στο σύνολο 23 τρόπαια σε διάστημα 13 χρόνων! Εκείνος που εξακολουθεί να αποθεώνεται σε κάθε επιστροφή του στο γήπεδο όπου έβαλε και την δική του υπογραφή για την «πράσινη» δυναστεία. Αν μη τι άλλο η μεταξύ τους αναμέτρηση είναι εκείνη που... επισκιάζει το ίδιο το ματς και ενδεχομένως οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην 14η αγωνιστική της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η EuroLeague Greece εκτός του ότι θυμάται την μία και μοναδική τους «σύγκρουση» τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη, βάζει κάτω τους φοβερούς αριθμούς των δύο θρυλικών προπονητών, τα επιτεύγματά τους, τα όσα έχουν καταφέρει στις τεράστιες καριέρες τους, δείχνοντας με τον πλέο εμφατικό τρόπο ότι πρόκειται για πραγματική... σύγκρουση θρύλων!

«Σαν τον Πατ Ράιλι και τον Φιλ Τζάκσον ο Ομπράντοβιτς»

Στις 8 Φεβρουαρίου 2019 ο Παναθηναϊκός είχε ταξιδέψει στην Πόλη για το παιχνίδι της 22ης αγωνιστικής της regular season απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν τότε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς έμοιαζαν να είχαν χάσει το «τρένο» των playoffs έχοντας 9-12 ρεκόρ, το οποίο έγινε 9-13 αφού η τουρκική ομάδα είχε νικήσει εύκολα με 85-66! Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα «κόντρα» του Ρικ Πιτίνο με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η οποία είχε αναδείξει ως μεγάλο νικητή τον Σέρβο προπονητή.

«Έχω κοουτσάρει απέναντι σε εξαιρετικούς προπονητές του ΝΒΑ και του NCAA. Ο προπονητής της Φενέρ τον τοποθετώ εξίσου ψηλά με εκείνους, ακόμα και είναι οι Φιλ Τζάκσον, Πατ Ράιλι κι ο κόουτς Κ (σ.σ. Μάικ Σιζέφσκι). Είναι το ίδιο καλός. Όλα τα μικρά πράγματα που κάνει η ομάδα του, τα κάνει καλά. Και αυτό κάνει και τον καλό προπονητή» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αμερικανού Hall Of Famer για τον πάλαι ποτέ προκάτοχό του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Βέβαια μετά από αυτήν την ήττα είχε ξεκινήσει και το μεγάλο restart του «τριφυλλιού» αφού στα τελευταία οκτώ ματς μέτρησε... επτά νίκες! Παράλληλα η Φενέρ του Ομπράντοβιτς είχε «κλειδώσει» τότε την πρόκριση στα playoffs.

Μυθικά κατορθώματα, θρυλικοί αριθμοί

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ό,τι ακριβώς είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάτι αντίστοιχο είναι και ο Ρικ Πιτίνο (αν και εκεί ο ανταγωνισμός είναι πολύ... μεγαλύτερος) για το NCAA. Ο ένας είναι πραγματικός θρύλος των ευρωπαϊκών παρκέ και ο άλλος ένας πραγματικός θρύλος του Αμερικάνικου μπάσκετ με αποτέλεσμα να γίνει και μέλος του διάσημου Hall Of Fame το 2013. Παράλληλα είχε περάσει και από τα παρκέ του ΝΒΑ, έχοντας κοουτσάρει ομάδες-θρύλους, όπως είναι οι Νιου Γιορκ Νικς και οι Μπόστονς Σέλτικς. Τα κατορθώματά που έχουν να επιδείξουν είναι κάτι παραπάνω από αξιοζήλευτα. Τόσο όσον αφορά τις νίκες και τα ρεκόρ τους, όσο και όσον αφορά τους τίτλους και τις ατομικές τους διακρίσεις.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως «άρχοντας των δαχτυλιδιών» καθώς είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην καριέρα του. Συγκεκριμένα έχει στο παλμαρέ του 9 κατακτήσεις της EuroLeague, 2 Saporta Cup, 16 Εθνικά πρωταθλήματα, 9 Εθνικά Κύπελλα, 4 Super Cup. Όπερ και σημαίνει 40 συλλογικούς τίτλους (!) όπως επίσης χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket, ασημένιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα χάλκινο σε ένα ακόμη Eurobasket. Πώς, λοιπόν, να μην είναι ο «Μίδας» των ευρωπαϊκών παρκέ; Συγκεκριμένα έχει μετρήσει 1.434 παιχνίδια EuroLeague, Saporta Cup και Εθνικών πρωταθλημάτων στην καριέρα του ως προπονητής της Παρτίζαν, της Μπανταλόνα, της Ρεάλ, της Μπενετόν, του Παναθηναϊκού και της Φενέρμπαχτσε.

Συνολικά έχει κατακτήσει 1.106 φορές τη νίκη σε αυτά τα ματς ενώ μόλις 328 φορές έχει ηττηθεί. Όπερ και σημαίνει ποσοστό επιτυχίας που φτάνει στο 77,1%! Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το ρεκόρ του ανέρχεται στο 305-134 (ποσοστό επιτυχίας 69,4%) ενώ στα Εθνικά πρωταθλήματα βρίσκεται στο 801-194 (ποσοστό επιτυχίας 80,5%!)

Ο Ρικ Πιτίνο από την πλευρά του έχει σαφώς πιο «φτωχή» παρουσία στην EuroLeague αφού μόλις τον Δεκέμβριο του 2018 κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Τότε έκανε και το ντεμπούτο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση όπου έκτοτε μετράει 12 νίκες σε 22 παιχνίδια (ποσοστό επιτυχίας 57%). Αντίστοιχα, στο εγχώριο πρωτάθλημα έχει 27 νίκες σε 30 παιχνίδια (σ.σ. αν και το ένα δεν έγινε ποτέ καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε «κατέβει» να αγωνιστεί πέρυσι με την Κύμη), δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 90%! Δηλαδή ως προπονητής των «πρασίνων» ο Αμερικανός έχει σε EuroLeague και ΕΚΟ Basket League ρεκόρ 39-13 (ποσοστό επιτυχίας στο 75%).

Αντίθετα η τεράστια καριέρα του οφείλεται στο κολεγιακό πρωτάθλημα έχοντας κοοουτσάρει αρχικά το Hawai (2-4), στη συνέχεια το Boston University (91-51), ακολούθως το Providence (42-34) πριν κάνει το μεγάλο «μπαμ» σε Kentucky (219-50) και Louisville (416-143). Στο σύνολο 1.041 παιχνίδια στο NCAA με ρεκόρ 770 νίκες και 271 ήττες! Δηλαδή ποσοστό επιτυχίας που «άγγιζε» το 74%! Αντίστοιχα στο ΝΒΑ μέτρησε 412 ματς ως head coach έχοντας 192 νίκες και 220 ήττες. Αν κάνουμε το γενικό σύνολο ο Αμερικανός προπονητής έχει «σπάσει» το «φράγμα» των 1.000 νικών στην καριέρα του έχοντας 1.001 όπως επίσης και 454 ήττες.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
NCAA770-221ΕΥΡΩΠΗ305-134
NBA192-220ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ801-194
ΕΥΡΩΠΗ12-10
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ27-3
ΣΥΝΟΛΟ1.001-454ΣΥΝΟΛΟ1.106-328