Τούλσον: «Το ζητούμενο κόντρα στην Μπαρτσελόνα είναι να κατεβάσεις ταχύτητα»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Τούλσον: «Το ζητούμενο κόντρα στην Μπαρτσελόνα είναι να κατεβάσεις ταχύτητα»
Ο Ράιαν Τούλσον αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα την περασμένη εβδομάδα στον αγώνα με τη Μανρέσα και κάνει στην EuroLeague Greece το scouting report των Καταλανών.

Οι Καταλανοί ενεργοποίησαν την πιο ηχηρή «βόμβα» στο πιο συναρπαστικό καλοκαίρι της EuroLeague με την απόκτηση του Νίκολα Μίροτιτς κι εν συνεχεία δημιούργησαν ένα ευέλικτο και βαθύ ρόστερ, καλύπτοντας όλες τις θέσεις με 2-3 παίκτες top επιπέδου, φέρνοντας στο Palau Blaugrana τον Άλεξ Αμπρίνες, τον Μπράντον Ντέιβις, τον Κόρι Χίγκινς και τον Μάλκολμ Ντιλέινι.

Έχοντας, λοιπόν διανύσει το 1/3 της σεζόν, η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς μοιράζεται την κορυφή της Liga Endesa με τη Ρεάλ Μαδρίτης με ρεκόρ 10-2 και φιγουράρει στη δεύτερη θέση της κατάταξης στην EuroLeague 9-3 νίκες. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν αντεπεξέλθει στην τεράστια πίεση αφού είναι… υποχρεωμένοι, τρόπον τινά να κερδίζουν κάθε παιχνίδι και ο Ράιαν Τούλσον που αντιμετώπισε τους Καταλανούς στις 8/12 στην ήττα της Μανρέσα με 75-84 ανέλυσε στην EuroLeague Greece το παιχνίδι των Καταλανών πριν από τον αποψινό αγώνα με τον Παναθηναϊκό:

«Στον μεταξύ μας αγώνα παίξαμε γρήγορο μπάσκετ, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ένταση στην άμυνα και να περιορίσουμε τα pick-n-roll που έκαναν με αλλαγές, διότι είναι πραγματικά καλοί με τον Ντιλέινι και τα υπόλοιπα γκαρντ, πασάροντας στον Άντε Τόμιτς και τον Μπράντον Ντέιβις στο low post. Έδιναν στον Μίροτιτς την μπάλα στην κορυφή, για την ακρίβεια έξω από το τρίποντο όπου αρχίζει και δημιουργεί ή κάνει κάποια head off και παίζει το ένας εναντίον ενός, με σουτ και drive.

Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο, έχει τρομερές δυνατότητες στην επίθεση, ξέρει να βάζει το σώμα του και να παίρνει φάουλ. Το ζητούμενο, λοιπόν κόντρα στην Μπαρτσελόνα είναι να κατεβάζεις ταχύτητα στην επίθεση. Η πιο σημαντική απειλή είναι να παίξουν γρήγορο μπάσκετ στο τρανζίσιον όπου ο Μίροτιτς μπορεί να βγει στο τρίποντο μετά από το σκριν. Εκμεταλλεύονται το τρανζίσιον και τα μις ματς... Γενικώς, πρέπει να κατεβάζεις ρυθμό όταν παίζεις 5 εναντίον 5 στην επίθεση και να τους κερδίζεις στην ταχύτητα, όταν παίζουν άμυνα.

Είναι μια ομάδα που παίζει στο top επίπεδο στην EuroLeague και όταν παίζει στο 100%, είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να τους κερδίσει. Στις αρχές της σεζόν είχε ζήτημα σε ό,τι αφορά τα πόιντ γκαρντ με τους τραυματισμούς των Ερτέλ και Πάνγκος, κατεβάζοντας τον Χάνγκα από το "3" στον "1". Ήλθαν πολλοί νέοι παίκτες όπως ο Ντέιβις, ο Χίγκινς και ο Μίροτιτς. Πλέον όλοι ξέρουν τους ρόλους τους, ο Πέσιτς έχει κάνει καλή δουλειά στο να αφήνει τους παίκτες του να παίζουν όπως νιώθουν άνετα.

Ο Μίροτιτς είναι ήδη υποψήφιος MVP στην EuroLeague και την Ισπανία! Είναι σημαντικό ότι έπαιξε στο πιο υψηλό επίπεδο πριν πάει στο ΝΒΑ, πλέον ξέρει πώς να κυριαρχεί και στα δυο! Πολλοί ΝΒΑers όταν έρχονται στην Ευρώπη είναι χαλαροί, ίσως δεν παίζουν τόσο σοβαρά... Εκείνος, όμως παίζει για να κερδίζει σε κάθε κατοχή, σε άμυνα και επίθεση, είναι έξυπνος και ταλαντούχος...».