Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός: Ένα... ευρωπαϊκό ζευγάρι διαφορετικό από τα υπόλοιπα (vids)

Αντωνία Σπανού
Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός: Ένα... ευρωπαϊκό ζευγάρι διαφορετικό από τα υπόλοιπα (vids)
H Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό και το ζευγάρι αυτό έχει δική του ξεχωριστή ιστορία. Η Euroleague Greece παρουσιάζει μερικές από τις πιο σπουδαίες στιγμές των δύο σπουδαίων αντιπάλων.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην Μαδρίτη και αντιμετωπίζει την Ρεάλ σε ένα ματς που «μαγνητίζει» όλο το μπασκετικό κοινό της Ευρώπης. Δύο από τις πιο μεγάλες και παραδοσιακές ευρωπαϊκές ομάδες κοντράρονται για την 13η αγωνιστική της Euroleague και το μόνο σίγουρο πως το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Αν λάβουμε υπόψιν μας τι έχει συμβεί στο παρελθόν μεταξύ της «Βασίλισσας» και των «ερυθρόλευκων» πάντα τα ματς είναι ξεχωριστά και μοναδικά.

Η Ρεάλ Μαδρίτης συνήλθε από τις τρεις ήττες στην αρχή της διοργάνωσης και μετρά επτά συνεχόμενες νίκες, ενώ ο Ολυμπιακός δείχνει να πατά καλύτερα στο παρκέ, παρουσιάζει πολύ καλύτερο πρόσωπο και θέλει να πάρει και τα αποτελέσματα εκείνα, που θα τον ανεβάσουν στον βαθμολογικό πίνακα. Με φόντο ένα ακόμα ιστορικό ματς η Euroleague Greece θυμίζει μερικά από τα κορυφαία ματς των δύο ομάδων και της ίδιας της διοργάνωσης.

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ...

Ήταν 16 του Οκτώβρη του 2000 όταν δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες έδωσαν τον πρώτο αγώνα της νέα εποχής του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο «Pabellón Raimundo Saporta» μπροστά σε σχεδόν 4.500 θεατές. Μετά το σχίσμα με την FIBA αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας που διοργάνωσε η νέα αρχή και έμαθε στο ευρύ κοινό την ευρωπαϊκή διοργάνωση με την μορφή που την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και έχουμε ζήσει αμέτρητες στιγμές χαράς ως Έλληνες φίλαθλοι.

Ήταν η σεζόν που το ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίστηκε στα δύο και την νεοσύστατη τότε Euroleague ακολούθησαν η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός, η Ταού Κεράμικα, η Κίντερ, η Μπαρτσελόνα μεταξύ των 24 ομάδων που επέλεξαν αυτό τον δρόμο. Αυτό κράτησε μόλις έναν χρόνο και από την επόμενη σεζόν η Euroleague πήρε κάτω από την... σκέπη της όλες τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός ήταν οι δύο ομάδες που επιλέχθηκαν να γίνουν εκείνες που θα έκαναν... ποδαρικό στο νέο αυτό σύστημα.

Δύο ιστορικές ομάδες που θα κατάφερναν να τραβήξουν όλη την προσοχή και τον θαυμασμό πάνω τους μπήκαν στο παρκέ ίσως χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορίας που θα γράφονταν. Σε ένα αμφίρροπο ματς οι Ισπανοί κατάφεραν και πήραν την νίκη με 75 – 73 με κορυφαίο της αναμέτρησης να είναι ο γκαρντ της Ρεάλ, Αλμπέρτο Ανγκούλο με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ από κοντά ήταν και ο Έρικ Στρούλενς, τον οποίο είδαμε και στα μέρη μας με τα χρώματα του Πανελληνίου, με 13 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Για τους «ερυθρόλευκους» ο Ντίνο Ράντζα ήταν ασταμάτητος και έκανε double double με 13 πόντους και 17 ριμπάουντ και ως συμπαραστάτες είχε τον Στέφαν Ρισάσε με 18 πόντους και τον Νίκο Οικονόμου με 15. Στους δυο πάγκους αυτού του ιστορικού παιχνιδιού ήταν ο Σέρτζιο Σκαριόλο για τους Ισπανούς και ο Ηλίας Ζούρος για τους «ερυθρόλευκους» που πραγματοποιούσε και το ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής στο κορυφαίο επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι αυτών των δύο αντιπάλων ήταν εκείνο που σήμανε και πέρυσι την εντελώς νέα εποχή της Euroleague, καθώς και πάλι επιλέχθηκε να είναι εκείνο που θα «άνοιγε» την σεζόν και θα σηματοδοτούσε την ανανεωμένη και άκρως ανταγωνιστή νέα μορφή της Euroleague.

2008/09: Η... ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ FINAL 4

Ήταν η σεζόν 2008/09 όταν ο Ολυμπιακός μετά από την κανονική διάρκεια και Top 16 βρέθηκε αντιμέτωπος με την Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Τα δύο πρώτα ματς έγιναν στο ΣΕΦ με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν δύο σπουδαίες νίκες και να χρειάζονται μόλις μια για να βρεθούν ξανά στο Final 4 μετά από σχεδόν 10 χρόνια.

Μπορεί το πρώτο ματς να το κέρδισαν οι Μαδριλένοι με 71-63, ο Ολυμπιακός όμως κατάφερε και πήρε μια τεράστια πρόκριση με νίκη, 75-78. Οι «ερυθρόλευκοι» με αυτή την σειρά επέστρεψαν στο Final 4 και κατέλαβαν την τέταρτη θέση με δύο ήττες από Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα.

2013/14: AKOMA MIA ΣΕΙΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΔΡΑΣΗ

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα playoffs την σεζόν 2013/14, έκανε την προσπάθεια του κόντρα στην ανεβασμένη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά χωρίς την τύχη των προηγούμενων ετών, πάντως με τρομερά ματς για ακόμα μια φορά. Οι Ισπανοί μπήκαν πεισμωμένοι από την ήττα στον τελικό της προηγούμενης σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε μειονέκτημα έδρας και οι δύο συνεχόμενες ήττες στην Ισπανία δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία..

Στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» πάλεψαν, τα ματς είχαν τρομερό παλμό και αγωνιά με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να φέρει την σειρά στα ίσα, αλλά όλα κρίθηκαν ξανά στην Μαδρίτη με την ομάδα του Μπαρτζώκα να μένει εκτός Final 4.

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΜΕ ΕΠΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ

Το 2013 Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης χάρισαν στην Ευρώπη έναν από τους καλύτερους τελικούς της ιστορίας και αυτός έγινε στο Λονδίνο. Οι δύο ομάδες μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένες, αλλά γρήγορα για ακόμα μια φορά τα πράγματα στράβωσαν για την ελληνική ομάδα. Οι μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης μπήκαν άσχημα στο παιχνίδι και βρέθηκαν από νωρίς να χάνουν. Οι Ισπανοί είχαν ενθουσιασμό, έβρισκαν στόχο στην επίθεση και όσο έβλεπαν τους «ερυθρόλευκους» να τα έχουν χαμένα τους... χτυπούσαν.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει στο 10'' με 17 πόντους (27 – 10), αλλά δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, μάλλον δεν είχαν προλάβει ακόμα να... μιλήσουν Η Ρεάλ με άμυνα για... Οσκαρ κατόρθωσε να κρατήσει τους αντιπάλους της στους 10 πόντους σε ισάριθμα λεπτά παιχνιδιού και να διαλύσει την «ερυθρόλευκη» άμυνα, αφού δέχτηκε 27 πόντους. Η 1η περίοδος άνηκε στο παρελθόν και στις 3 επόμενες ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος να βγει και να παλέψει το παιχνίδι. Με τρίποντο του Άντιτς, δίποντο του Χάινς και νέο τρίποντο από τον Περπέρογλου το σκορ έγινε 18 – 27 και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.

Κράτησαν τους Ισπανούς 3 λεπτά χωρίς σκορ, ο Ολυμπιακός έριξε την διαφορά κάτω από τους 10 πόντους κάνοντας το 20 – 29 και ο Άντιτς με εντυπωσιακό κάρφωμα έγραψε το 22 – 29 δίνοντας το σύνθημα για ολική αντεπίθεση. Το τρίποντο του Λο έγραψε το 31 – 35 και με μπροστάρη και πάλι τον Αμερικανό γκαρντ γράφτηκε το 34 – 37.

Το ημίχρονο έκλεισε στο 37 – 41 από τις τρεις εύστοχες βολές του Σλούκα και ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να κρατηθεί κοντά σε ένα ματς που άρχισε και πάλι με τις χειρότερες προϋποθέσεις. Κάπου εκεί βγήκε από τα αποδυτήρια άλλος Ολυμπιακός και το κυριότερο βγήκε από τα αποδυτήρια άλλος Σπανούλης. Ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας ήταν εκτός ρυθμού στο πρώτο ημίχρονο, αλλά όλα άλλαξαν στην συνέχεια. Ο «Kill Bill» έβαλε τρία τρίποντα και για πρώτη φορά στο παιχνίδι έφερε την ομάδα μπροστά στο σκορ με 48 – 45 δίνοντας το σύνθημα της ολικής ανατροπής.

Ο Χάινς έκανε την τάπα του παιχνιδιού σε προσπάθεια του Μίροτιτς και οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί είχαν πάρει φωτιά. Ο Ρούντι έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του με 55 – 56, ενώ η τρίτη περίοδος βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες να βγαίνουν στο παρκέ για λύσουν τις διαφορές τους στα τελευταία 10 λεπτά και κάπου εκεί μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης.

Η Ρεάλ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με 67 – 62 στα 7' και 32'' ο Έλληνας γκαρντ των «ερυθρόλευκων» άρχισε και πάλι να πυροβολεί. Τα τρίποντα διαδέχονταν το ένα το άλλο, αλλά η φάση που ξεχώρισε ήταν ένα μαχητικό καλάθι και φάουλ που πέτυχε ο Σερμαντίνι για το 78 -70. Τα πάντα... τέλειωσαν οριστικά για τους Ισπανούς, περίπου 4 λεπτά πριν το τέλος, με το κάρφωμα του Παπανικολάου και το +14 που είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεώσει τη Ρεάλ να αποδεχτεί τη μοίρα της. Ένα 0 - 6 που «έτρεξαν» οι Ισπανοί δεν το... χάρηκαν, αφού και πάλι ο Σπανούλης με μια βόμβα από το... σπίτι του έγραψε το 90 - 79 1' 43'' πριν το τέλος.

Τελικό σκορ ήταν το 100-88 και άπαντες έμεναν ευχαριστημένοι από ένα τρομερό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός με το τελικό 100 – 88 έγραψε ιστορία ως η πρώτη ελληνική ομάδα (και τρίτη στην ιστορία των Final 4) που κατακτά δεύτερη σερί Euroleague, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο.

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Οι δυο ομάδες βρέθηκαν ξανά σε τελικό το 2015 στην Μαδρίτη και οι Ισπανοί ήταν αποφασισμένοι να πάρουν την δική τους ρεβάνς. Μέσα στο «σπίτι» τους δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Ολυμπιακό, που μετά την υπερπροσπάθεια του ημιτελικού δεν έβγαλε ενέργεια και μαχητικότητα. Οι Ισπανοί κατέκτησαν την 9η Euroleague στην ιστορία της επικρατώντας του Ολυμπιακού με 78-59.

Το πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού χάρη στις εξαιρετική του άμυνα και την άριστη επίθεση. Είχε υπομονή, είχε ριμπάουντ και είχε καλές επιστροφές Στη δεύτερη περίοδο η Ρεάλ ήταν η μοναδική άμυνα στο παρκέ, αφού οι Πειραιώτες κυριεύτηκαν από βιασύνη. Αστοχία (2/11τρίπ.), πολλά λάθη (10) τα οποία μάλιστα έδιναν και lay up στους Ισπανούς και με 42% στις βολές 96/14). Η Ρεάλ αντέδρασε, τα εκμεταλλεύτηκε και πήγε στα αποδυτήρια με +7 (35-28).

Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου η Ρεάλ πήγε στο +11, αλλά ο Ολυμπιακός με 12 αναπάντητους πόντους προηγήθηκε με 40-41. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έχασε τρία αμυντικά ριμπάουντ και έδωσε την ευκαιρία στον Τζέι Σι Κάρολ να σκοράρει 11 σερί πόντους (51-44, 29’).

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου προσπάθησαν μείωσαν στους 7 πόντους (62-55), έβγαλαν 4 άμυνες, αλλά σε ισάριθμες επιθέσεις δε βρήκαν πόντο. Ο Νοτσιόνι ευστόχησε για το 65-55 και ο Ολυμπιακός δεν είχε τη δύναμη να αντιδράσει. Το παιχνίδι από εκεί και πέρα άνηκε ολοκληρωτικά στην ισπανική ομάδα, ο Τζέι Σι Κάρολ ήταν ο πλέον κομβικός παίκτης του ματς με τον Αμερικανό γκαρντ σε 20:42 να έχει 16 πόντους (2/2 δίποντο, 4/5 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 1 λάθος κι ένα κλέψιμο και το τελικό σκορ να είναι 78-59, με μεγάλη πρωταθλήτρια την Ρεάλ Μαδρίτης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.