Το «αφεντικό της Πόλης» και… Ομπράντοβιτς VS Αταμάν

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το «αφεντικό της Πόλης» και… Ομπράντοβιτς VS Αταμάν
Οι ιδιαίτερες προσωπικότητες και οι… μυθικές κόντρες ανεβάζουν την αδρεναλίνη πριν από κάθε ντέρμπι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Euroleague Greece στέκεται στην πρώτη φετινή μονομαχία της Φενέρμπαχτσε με την Αναντολού Εφές και κυρίως σ’ αυτή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Εργκίν Αταμάν.

Είναι αλήθεια ότι η πραγματική έννοια του «ντέρμπι» έχει αλλοιωθεί στα τελευταία χρόνια καθώς θα πρέπει να «τηρούνται» συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να αποδοθεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Η αγωνιστική κόντρα ή η μονομαχία για τον τίτλο του Πρωταθλητή, δεν είναι (επαρκή) στοιχεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση φρόντισαν δύο σπουδαίοι προπονητές κι έτσι ο αυριανός (12/12) αγώνας μεταξύ της Φενέρμπαχτσε με την Αναντολού Εφές, προφανέστατα διαφέρει από τις προ πενταετίας αναμετρήσεις των δύο ομάδων, καθώς η σχέση των Ζέλικο Ομπράντοβιτς-Εργκίν Αταμάν έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Αυτή η αντιπαλότητα ξεκίνησε στους τελικούς του τουρκικού Πρωταθλήματος το 2014 όταν, μετά από ένα σωρό περιστατικά, η Γαλατασάραϊ (στην οποία ήταν προπονητής ο Αταμάν) δεν κατέβηκε να παίξει στον 7ο τελικό με τη Φενέρμπαχτσε διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες ασφαλείας και τη διαιτησία. Ο Αταμάν διαφώνησε μ’ εκείνη την απόφαση της διοίκησης, στον επίλογο των δηλώσεών του είπε όμως ότι… «έτσι χάρισα τον τίτλο στον Ομπράντοβιτς».

Ο τελευταίος έδωσε τόπο στην οργή, οι συναντήσεις που ακολούθησαν δεν ήταν δα και τόσες πολλές, για να φτάσουμε στον Φλεβάρη του 2018. Εκείνα τα τρία φάουλ που έκανε επίτηδες η Φενέρμπαχτσε για να φτάσει στους 100 πόντους, στην επιβλητική νίκη (100-74) επί της Αναντολού Εφές, εξόργισαν τον Αταμάν ο οποίος έφυγε σαν… κυνηγημένος, αλλά και εκνευρισμένος. Χειραψία δεν έγινε, είχε προηγηθεί και το χαστούκι του Ομπράντοβιτς στον Μελίχ Μαχμούτογλου, η δήλωση του Αταμάν περί ιδιαίτερης μεταχείρισης του «Ζοτς» από τις αρχές (σ. σ. ο ίδιος είχε πληρώσει πρόστιμο 75.000 τουρκικών λιρών για τον ίδιο λόγο!) αλλά κι αυτό που είχε πει ό,τι… «δεν ξέρω αν το κατάλαβε αλλά χαστούκισε τον αρχηγό της Εθνικής Τουρκίας», όπως και η αποκάλυψη ότι ο πατέρας του παίκτη ζήτησε από τον γιο του να φύγει από τη Φενέρ.

Γενικώς, είχαν μαζευτεί πολλά με εκατέρωθεν δηλώσεις, όπως και το «στήσιμο» του Αταμάν στο κέντρο του γηπέδου, σε αγώνα Κυπέλλου. Τότε ο Ομπράντοβιτς πήρε την… εκδίκησή του καθώς μάταια τον περίμενε ο νυν προπονητής της Εφές για να του δώσει σχετικό αναμνηστικό. Ο Σέρβος προπονητής του γύρισε την πλάτη, δίχως μάλιστα να τον κοιτάξει. Ακολούθησε και λογομαχία των δύο στο κέντρο του γηπέδου επίσης στο πλαίσιο εγχώριας διοργάνωσης.

Λένε ότι «ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές», έτσι έγινε και στην περίπτωση τους. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι φίλοι, ενδεχομένως να μη γίνουν ποτέ, τουλάχιστον όμως ανταποκρίνονται στα τυπικά. Βέβαια, ο Τούρκος προπονητής μάλλον άπλωσε χείρα φιλίας πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ο «Ζοτς» ήταν στο προσκήνιο λόγω της αντίδρασής τους στη διάρκεια ενός τάιμ άουτ όπου η οργή του αποτυπώθηκε μέσα από ύβρεις προς τους παίκτες του.

Ο Αταμάν στήριξε τον Ομπράντοβιτς και ουσιαστικά ανέλυσε την ψυχολογία ενός προπονητή στη διάρκεια του αγώνα, όταν βλέπει τους παίκτες του να μην ανταποκρίνονται στις οδηγίες. Είχε προηγηθεί και η συνέντευξή του στην Euroleague Greece στην οποία επίσης είχε αναφερθεί στη σχέση του με τον Σέρβο τεχνικό.

Ο «Ζοτς» βρήκε αντίπαλο

Αν στην περίπτωση των δύο προπονητών επαληθευτεί η ρήση ότι… «τα έντονα μίση γεννούν μεγάλους έρωτες», θα φανεί στην εξέλιξη του χρόνου, το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει πλέον τον αντίπαλο που δεν είχε στα προηγούμενα χρόνια στην Τουρκία αλλά και στην Euroleague. Αυτό αποδείχθηκε στην περσινή χρονιά όπου το Κύπελλο Τουρκίας ήταν η παρηγοριά για τη Φενέρμπαχτσε καθώς η Αναντολού Εφές κατέκτησε το Πρωτάθλημα (έφτασε να έχει έως και 23 σερί νίκες) στους τελικούς με τη Φενέρ, κυρίως όμως τη διέλυσε στον ημιτελικό του Final Four με το επιβλητικό 92-73. Η Εφές θέλει να επικυρώσει ότι είναι το… νέο αφεντικό της πόλης και είναι αλήθεια ότι εντός 72 ωρών έχει δύο ευκαιρίες καθώς πέραν της αυριανής (12/12) αναμέτρησής τους στην Euroleague, δύο ημέρες αργότερα οι δύο ομάδες θα «ανταμώσουν» και στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο τουρκικό Πρωτάθλημα!

Γενικώς όμως, ο Εργκίν Αταμάν και η τωρινή Αναντολού Εφές έκαναν δύσκολη τη ζωή της Φενέρμπαχτσε κι αυτό διαπιστώνει κανείς αν ρίξει μια ματιά στη προϊστορία των αγώνων των δύο ομάδων στην Euroleague. Δηλαδή, εκεί που η Φενέρ μετρούσε εννιά νίκες σε δέκα αγώνες, η πρόσληψη του Αταμάν άλλαξε τις ισορροπίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς κέρδισε τα δύο από τα τελευταία τρία παιχνίδια. Είχε προηγηθεί μάλιστα αήττητο σερί (σχεδόν) τεσσάρων χρόνων καθώς στην Euroleague η Φενέρμπαχτσε μέτρησε επτά σερί νίκες και στο διάστημα από 21/2/2014 έως και την 23η του Μάρτη του 2017, όταν η Εφές έσπασε το ρόδι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.