Ο Λορέντζο Μπράουν άφησε το… τιμόνι και πήρε στα χέρια του την μπάλα

Ο Λορέντζο Μπράουν άφησε το… τιμόνι και πήρε στα χέρια του την μπάλα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Λορέντζο Μπράουν άφησε το… τιμόνι και πήρε στα χέρια του την μπάλα
Ο Λορέντζο Μπράουν μάλλον βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και η Euroleague Greece γράφει για τον Αμερικανό γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια της καριέρας του βαστώντας το τιμόνι του αυτοκινήτου…

Πριν κάμποσα χρόνια, η περίπτωση του (πλέον) 29χρονου είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί περνούσε αρκετές ώρες της ημέρας του σ’ ένα αυτοκίνητο. Ο λόγος ήταν επαγγελματικός, είχε άμεση σχέση με το μπάσκετ και για την ακρίβεια σχετιζόταν με την κάλυψη των αναγκών της ομάδας του ΝΒΑ με την οποία δεσμευόταν. Μέσα δηλαδή στις ημέρες που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι η 27η Ιανουαρίου 2013 όταν έκανε τέσσερις φορές την ίδια διαδρομή. Τότε, οι Ατλάντα Χοκς είχαν τα δικαιώματά του, αλλά τον χρησιμοποιούσαν στη θυγατρική ομάδα τους στην G League. Την ίδια μέρα έπαιξε σε παιχνίδι του συγκεκριμένου Πρωταθλήματος, μόλις τελείωσε έφυγε εσπευσμένα για Ατλάντα για να αγωνιστεί σε παιχνίδι των Χοκς, χωρίς ανάσα επέστρεψε στους Delaware 87ers (G League) και μετά από λίγες ώρες, ξανά στους Χοκς. Συνολικά, μέσα σε διάστημα (σχεδόν) ενός μήνα, αυτή η διαδικασία έγινε 11 φορές!

Ο Μπράουν δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τα… ήξεις αφήξεις, εξάλλου αυτή είναι η μοίρα των παικτών, ειδικά μετά την τροποποίηση του τρόπου χρησιμοποίησης αυτών της δικής του κατηγορίας. Παρότι στο βιογραφικό του αναγράφονται 107 συμμετοχές σε αγώνες του ΝΒΑ, δεν έφτασε ποτέ να χαρακτηριστεί ΝΒΑ παίκτης, παρά την απελπισμένη προσπάθειά του. Αυτή άρχισε από την άνοιξη του 2013 κατά τη διαδικασία των work outs ενόψει του draft. Κατά τον ίδιο, «δοκιμάστηκε» σε 17 διαφορετικές ομάδες του ΝΒΑ (από το Πόρτλαντ έως και τη Βοστόνη), πριν τελικώς τον επιλέξει η ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, οι Ατλάντα Χοκς, στο Νο52 κι έπειτα από τρεις καλές χρονιές στο NC State.

Η αξιολόγηση ταλέντου από τους εκτιμητές είχε με… bold γράμμα τρεις συγκεκριμένες αδυναμίες οι οποίες (εκ του αποτελέσματος) αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ισχυρές αλλά και οδυνηρές για τον ίδιο. Η πρώτη αφορούσε το χαμηλό ποσοστό ευστοχίας του στο μακρινό σουτ το οποίο ερχόταν σε αντιδιαστολή των σωματικών προσόντων του για τη θέση του πλέι μέικερ. Το δεύτερο σχετιζόταν με την αδυναμία του στο pick n’ roll η οποία άρχισε να ξεπερνιέται στην τελευταία διετία και η τρίτη με την αναλογία ασίστ-λαθών η οποία είχε αρνητικό πρόσημο. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπολογίστηκε ποτέ (από τους Σίξερς, Τίμπεργουλφς, Σανς, Ράπτορς) ως βασικός παίκτης, έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του. Ενδεχομένως μάλιστα, η πιο δυνατή ανάμνησή του από το ΝΒΑ να είναι εκείνη η συνύπαρξη του Κέβιν Γκαρνέτ με πρωτοβουλία του τελευταίου. Αυτό έγινε στο training camp των Μινεσότα Τίμπεργουλφς όταν ο άλλοτε σπουδαίος φόργουορντ ζήτησε να είναι στο ίδιο δωμάτιο με τον Μπράουν. Ίσως να τον μάγεψαν τα μαγικά του, καθώς αυτή είναι η ιδιαίτερη ικανότητα του Μπράουν. «Δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτε άλλο και ήταν τιμή για μένα να είμαι μαζί του, να ακούω τόσες ιστορίες και γενικώς να συναναστρέφομαι μ’ έναν σπουδαίο αθλητή και άνθρωπο», είχε πει.

Μέχρι στιγμής, στην Euroleague ο Μπράουν δεν κάνει μαγικά – όπως έκανε στην G League όπου αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης το 2018 αλλά και μέρος της καλύτερης πεντάδας – φαίνεται όμως ότι η Ευρώπη του ταιριάζει καλύτερα, στην παρθενική παρουσία του στο υψηλό επίπεδο. Περισσότερο και από την Κίνα στην οποία αγωνίστηκε σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, έχοντας υψηλά νούμερα σε πόντους και τελικές πάσες.

Αυτό δείχνουν οι τελευταίοι τρεις αγώνες όπου έχει 17.3 πόντους κατά μέσο όρο, 5.3 τελικές πάσες με ταυτόχρονο περιορισμό των λαθών. Στο σύστημα αξιολόγησης συγκέντρωσε συνολικά 69 βαθμούς, ενώ ήταν καλύτερα και τα ποσοστά ευστοχίας του. Ο Μπράουν δεν θα γίνει ποτέ σουτέρ, χαρακτηρίζεται από την αθλητικότητά αλλά και την έκρηξή του, αλλά το ποσοστό του 40% που έχει στο μακρινό σουτ στον συγκεκριμένο αριθμό αγώνων είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Πολλώ δε μάλλον όταν συνδυάζεται και με ποσοστό 65% στα σουτ εντός παιδιάς.

Καθόλου τυχαία, ο Ερυθρός Αστέρας μετρά τρεις συνεχόμενες νίκες, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο εντός έδρας και η τελευταία στο Μιλάνο επί της Αρμάνι. Για την ομάδα του Βελιγραδίου θα στοιχειοθετήσει κατόρθωμα ακόμη και η διεκδίκηση μιας θέσης στα Playoffs της διοργάνωσης. Αυτή τη στιγμή όμως, αυτό το όνειρο παραμένει ζωντανό…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.