Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 99-93: Ράις από άλλον... πλανήτη, «πράσινο» το ντέρμπι (vid)!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 99-93: Ράις από άλλον... πλανήτη, «πράσινο» το ντέρμπι (vid)!
Με τον Ταϊρίς Ράις να κάνει το ματς της ζωής του με 41 πόντους (5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα, 7/7 βολές), ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με 99-93 στην παράταση και έφτασε στο 8-4 στην EuroLeague! Στο 5-7 έπεσε ο Ολυμπιακός.

Ναι, αυτά τα ντέρμπι των «αιωνίων» είχαν λείψει από το ελληνικό μπάσκετ!

Στο ΟΑΚΑ έγινε πραγματική... ματσάρα και αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι σε ένα ματς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον νικητή και να κάνει προβλέψεις. Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε υπέρ του δέοντος ανταγωνιστικός, διεκδίκησε μέχρι τέλους μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε τον... φοβερό και τρομερό, Ταϊρίς Ράις!

Ο Αμερικανός γκαρντ έμοιαζε «σεληνιασμένος» από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα, δεν έβαλε σε κανένα σημείο «φρένο» και έφτασε στο σημείο να ισοφαρίσει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην EuroLeague έχοντας 41 πόντους με 5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα και 7/7 βολές! Ο Ντεσόν Τόμας ήταν ουσιαστικός, αλλά ο παίκτης-κλειδί στο τέλος ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος με δικό του καλάθι στα 3'' πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας έστειλε το ματς στην παράταση (86-86) ενώ έβγαλε και σημαντικές άμυνες. Όσο για τον Καλάθη; Αν και είχε «γεμάτο» ματς με 14 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα ήταν πολύ άστοχος έξω από τα 6.75 μέτρα με 0/9 τρίποντα!

Στον αντίποδα, ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι και μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο ΟΑΚΑ (18π.., 5ασ.), ο Μπράντον Πολ κράτησε τον Ολυμπιακό μέσα στο ματς και δεν άφηνε τον Παναθηναϊκό να διατηρήσει το momentum, ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ο... γνωστός Μιλουτίνοφ. Άκρως ουσιαστικός με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Το ματς

Από το ξεκίνημα του αγώνα ηταν ξεκάθαρος ο στόχος του Ολυμπιακού. Να κουράσει τον Νικ Καλάθη και στην ουσία να σταματήσει την δημιουργία του. Παράλληλα στην επίθεση ήθελε, είτε να παίξει με τον Μιλουτίνοφ, είτε να πάρει μακρινά σουτ. Στο πρώτο τρίλεπτο το έκανε με τον πλέον ιδανικό τρόπο αφού έφτασε να προηγείται με 2-7 έχοντας ως δεύτερο μέλημα στην άμυνα τον περιορισμό του Φριντέτ. Πράγματι, ο Αμερικανός ήταν άστοχος στα δύο πρώτα σουτ, με την άμυνα του Ολυμπιακού να... δίνει τον χώρο στον Καλάθη για να πάρει εκείνος προσπάθειες. Οι «πράσινοι» μπόρεσαν να επιστρέψουν με δικό τους 6-0 για το 8-7 στο 4' ωστόσο δεν μπόρεσαν να «χτίσουν» κάποιο «momentum» στο ματς.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο πλάνο, με τον Σπανούλη να παίρνει τη σκυτάλη για το 10-13 των «ερυθρολεύκων» στο 6'. Βέβαια ούτε και ο Ολυμπιακός διατήρησε τον ρυθμό που πήγαινε να αποκτήσει. Και αυτό διότι ήταν η σειρά του Παπαπέτρου με έξι σερί πόντους να γυρίσει εκ νέου το ματς για λογαριασμό του Παναθηναϊκού (16-15) μέχρι τη λήξη του δεκαλέπτου (18-17). Ένα διάστημα όπου οι «πράσινοι» είχαν 0/3 τρίποντα και 6/15 δίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός 4/11 δίποντα και 1/4 τρίποντα.

Στη συνέχεια η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει στη μεριά των γηπεδούχων. Και αυτό χάρη στον φοβερό και τρομερό Ταϊρίς Ράις ο οποίος «κουβάλησε» τον Παναθηναϊκό στο σκοράρισμα. Παράλληλα δυνάμωσε περισσότερο στην άμυνα, έτρεξε στο ανοικτό γήπεδο όποτε του δόθηκε η ευκαιρία και έφτασε να προηγείται με 33-25. Και πάλι. Ο Ολυμπιακός δεν άργησε να αντιδράσει. Ο Σπανούλης ήταν σε εξαιρετική βραδιά από τη πλευρά του και με ένα 7-0 μείωσε σε 33-32. Έκτοτε το ματς ήταν... αίμα και άμμος. Περισσότερο οι ατομικές ενέργειες και λιγότερο οι ομαδικές προσπάθειες ήταν εκείνες που ξεχώριζαν με τους Ράις και Μήτογλου να δίνουν εκ νέου διαφορά 7 πόντων στους «πράσινους» με τη λήξη του ημιχρόνου (46-39).

Στο πρώτο μισό του ντέρμπι, ο Ράις είχε 18 πόντους με 3/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 3/3 βολές, ενώ ο Μήτογλου τον συμπλήρωνε με 8 πόντους και 4/5 δίποντα. Να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ημίχρονο με «μηδέν» λάθη, αν και ο Καλάθης είχε μόλις μία ασίστ (!) και 0/4 τρίποντα. Με εξαίρεση τον Ράις όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού μέτρησαν στο πρώτο μισό του ματς 0/11 τρίποντα, ενώ ο Τόμας είχε μείνει στα 1/4 δίποντα χωρίς να βοηθήσει ιδιαίτερα. Στο «μηδέν» είχε μείνει ο Φριντέτ στα 7 λεπτά που αγωνίστηκε έχοντας 0/2 δίποντα και 0/1 τρίποντο. Στον αντίποδα, η τριάδα Σπανούλης (9π., 2ασ.), Μιλουτίνοφ (6π., 5ρ.) και Πρίντεζης (6π.) ξεχώριζε περισσότερο με τον Ολυμπιακό να έχει πέντε ασίστ περισσότερες (9-4).

Στο πρώτο τρίλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα επιμέρους 8-2 και έστειλε την διαφορά για πορώτη φορά στους 13 πόντους (54-41 στο 23'). Ένα διάστημα όπου το «τριφύλλι» θέλησε να πάρει το momentum έχοντας και τη βοήθεια του κόσμου. Όμως ο Μιλουτίνοφ έμοιαζε... ανίκητος στην ρακέτα του Παναθηναϊκού και δεν άφησε τους γηπεδούχους να ξεφύγουν περισσότερο στο σκορ. Και να 'ταν μόνο αυτό; Μετά το 58-47 υπέρ του Παναθηναϊκού στο 26' ο Ολυμπιακός μπόρεσε να μειώσει σε 63-59, με τον Ουίλι Ριντ να περνάει στο παρκέ και να δίνει επιθετικές λύσεις στις «ανάσες» του Μιλουτίνοφ ενώ την ίδια ώρα οι Βεζένκοφ και Πολ «άνοιγαν» την «πράσινη» άμυνα με μακρινά σουτ. Μάλιστα στο τέλος της περιόδου ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των γηπεδούχων και μείωσε στο καλάθι (63-61) έχοντας ολοκληρώσει ένα επιμέρους 20-9 σε διάστημα επτά λεπτών.

Μάλιστα ο Μπράντον Πολ αύξηση το εν λόγω σερί με τρίποντο στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου για το προσπέρασμα του Ολυμπιακού με 63-64 στο 31'. Δύο σερί τρίποντα του Ταϊρίς Ράις έφεραν τον Παναθηναϊκό στο +5 (69-64) ενώ η διαφορά έφτασε και πάλι στο +8 για τους «πράσινους» (74-68) στο 33'. Όμως από εκείνο το σημείο και μετά, οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να βλέπουν το καλάθι του Παναθηναϊκού σαν... βαρέλι και με ένα επιμέρους 13-4 πήραν προβάδισμα με 81-78. Το ματς εξελίχθηκε σε πραγματικό... ντέρμπι αφού κάθε κατοχή είχε τεράστια σημασία. Ο Παπαγιάννης με χουκ στα 3'' έφερε το ματς στα ίσια (86-86) ενώ στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού έγινε λάθος και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο «όπλισε» και πάλι ο Ταϊρίς Ράις, ο οποίος με προσωπικές ενέργειες (σ.σ. σημείωσε επτά από τους 13 πόντους του Παναθηναϊκού) σε συνδυασμό με την κούραση των παικτών του Ολυμπιακού (σωματική και ψυχική) έγειραν ολοκληρωτικά την πλάστιγγα στο μέρος των γηπεδούχων οι οποίοι «καθάρισαν» με την υπόθεση της νίκης.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί... είχε Ράις! Τόσο απλά! Με μηδαμινή δημιουργία (11 ασίστ στο σύνολο!), τους υπόλοιπους να είχαν 2/17 τρίποντα, υπήρχε ένας παίκτης για να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης. Σημαντικό για τον Παναθηναϊκό και το καλό ποσοστό στις βολές (86%).

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ποιος άλλος; Ο Ταϊρίς Ράις ο οποίος είχε 41 πόντους με 5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα, 7/7 βολές, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος και 7 κερδισμένα φάουλ σε 30 λεπτά.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Παπαγιάννης ήταν καθοριστικός στο τέλος της κανονικής διάρκειας με το καλάθι και της παράτασης με τις άμυνές του, ο Τόμας ήταν και πάλι σταθερός, ενώ ο Καλάθης είχε «γεμάτο» ματς, αν και άστοχος στα τρίποντα.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ρότσεστι, Ρούμπιτ και Κόνιαρης δεν βοήθησαν τον Ολυμπιακό.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το... νέο ξέσπασμα του Ράις στην παράταση με το οποίο έδωσε προβάδισμα με 96-91 στον Παναθηναϊκός. Μάλιστα, σημείωσε τους επτά από τους 13 πόντους της ομάδας του σε αυτό το διάστημα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το καλάθι του Παπαγιάννη στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα με το οποίο έστειλε το ματς στην παράταση.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 23 άστοχα τρίποντα και τη χαμηλή δημιουργία των 11 ασίστ. Ο Ολυμπιακός τους μόλις επτά πόντους στην παράταση, τις 11 χαμένες βολές (20/31) αλλά και τα 12 λάθη.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-39, 63-61, 86-86 (κ.α.), 99-93 (παρ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.