Κάλαντα με αμερικάνικη προφορά

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Κάλαντα με αμερικάνικη προφορά
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η νέα κανονικότητα του Παναθηναϊκού συνδέεται με τη μεταμόρφωση των Φρεντέτ, Τζόνσον, Ράις.

Ο Γιώργος Βόβορας πήρε τη σκυτάλη από τον Πεδουλάκη και πήρε δύο μεγάλες νίκες με μπάσκετ Πεδουλάκη, αλλά ο Ρικ Πιτίνο παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Βόβορα και ανακάτεψε την κουτάλα από την πρώτη μέρα κιόλας.

Ο μπόσικος αντίπαλος βοήθησε ώστε να έρθει η νίκη δίχως αναταράξεις, ωστόσο η σφραγίδα του περίφημου Αμερικανού ήταν εξαρχής ανάγλυφη στην ταυτότητα του παιχνιδιού.

Οι προπονήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τις οδηγίες του δεν ήταν περισσότερες από δύο, αλλά ο Πιτίνο δεν έπεσε ουρανοκατέβατος από άλλον πλανήτη.

Το προπονητικό του ένστικτο του υπαγόρευσε να εμπιστευτεί όσους γνώριζε εκ των προτέρων (από την Ελλάδα ή από το ΝΒΑ) και να αφήσει τους υπόλοιπους για αργότερα.

Το πρώτο ζητούμενο ήταν η νίκη, που θα έφερνε τον Παναθηναϊκό στο 7-4. Η βαθμολογία δεν αναφέρει τίποτε άλλο, εκτός από τα κουκιά.

Το «γαμώτο» των τριών αγώνων που χάθηκαν στον πόντο θα αιωρείται πάνω από το ΟΑΚΑ μέχρι να βρεθεί τρόπος για να ισοσκελιστούν οι τρεις χαμένοι βαθμοί.

Η πρώτη πινελιά του Αμερικανού ήταν το πειραγμένο rotation, με τις ευλογίες βεβαίως των παικτών που κλήθηκαν να υποστηρίξουν τη μίνι επανάσταση.

Το ταμπού της ταυτόχρονης συμμετοχής των Φρεντέτ, Ράις γκρεμίστηκε με πάταγο, μολονότι τα πρώτα δευτερόλεπτα του πειράματος ήταν καταστροφικά, με τα δύο εύκολα τρίποντα του Στάουσκας. 'Ηταν το σημείο όπου ο Πιτίνο αγρίεψε.

Οι δύο Αμερικανοί έπαιξαν αρκετή ώρα δίπλα δίπλα, δίχως τελικά να αφήσουν κραυγαλέες τρύπες στα μετόπισθεν. Ίσως να ήταν και θέμα καθοδήγησης.

Άλλωστε, οι αμυντικές αδυναμίες τους ισοσκελίστηκαν με το παραπάνω από τον επιθετικό τους οίστρο, ο οποίος μετουσιώθηκε σε 33 πόντους με 7/10 τρίποντα.

Ο τρίτος παίκτης που φάνηκε να ωφελείται από την άφιξη του Πιτίνο ήταν ο έτερος συμπατριώτης του, Ουέσλεϊ Τζόνσον, ο οποίος έγινε ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας.

Παράλληλα άνοιξε τον αιφνιδιασμό στο κομβικό σημείο του αγώνα (αμέσως μετά την ανάπαυλα) και μοιράστηκε εξ ημισείας τη θέση «3» με τον μέχρι χθες αναντικατάστατο Παπαπέτρου.

Τέλος, ο Γιώργος Παπαγιάννης κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του, αντιμέτωπος με μια παράξενη ομάδα που φορτώνει τη ρακέτα όσο λίγες. Και με έναν σέντερ με ύψος 2μ50 ή κάπου εκεί.

Εάν ο Πιτίνο κατορθώσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις αναμφισβήτητες δυνατότητες των δύο συμπατριωτών που μέχρι σήμερα αποτελούσαν μάλλον πρόβλημα παρά λύση θα ανεβάσει τον Παναθηναϊκό κοντά στην κορυφογραμμή της διοργάνωσης.

Ήταν κρίμα και άδικο, να αδειάζει ο κουμπαράς της ομάδας για δύο παίκτες με βαρύ όνομα αλλά εν τέλει πενιχρή προσφορά. Αυτό, μέχρι χθες.

Απόψε οι Φρεντέτ-Τζόνσον ήρθαν πολύ πιο κοντά σε αυτό που περίμενε ο άνθρωπος που υπογράφει τις επιταγές. Η γαλοπούλα της Μέρας Ευχαριστιών ήταν γλυκιά.

Ο Πιτίνο μίλησε πρώτα για τον Ράις, τόσο στη γρήγορη συνέντευξη που έδωσε πάνω στο παρκέ μετά το ματς όσο και στην αίθουσα Τύπου.

«Η διαφορά του περυσινού Παναθηναϊκού με τον φετινό είναι ότι πίσω από τον Καλάθη βρίσκεται ένας δις MVP του Eurocup και νικητής της Εuroleague», είπε, πριν επαινέσει ξεχωριστά τους Τζόνσον, Φρεντέτ.

Την έμφαση, βεβαίως, ο Πιτίνο θα τη ρίξει στην άμυνα. «Εάν παίζεις μόνο επίθεση, έχεις μία μετριότατη ομάδα», τόνισε. «Όταν συνδυάσεις την καλή επίθεση με καλή άμυνα, έχεις ομαδάρα».

Η 100άρα ενθουσίασε το γυμνό μάτι των φιλάθλων, αλλά ο ίδιος ο Πιτίνο εκστασιάστηκε με τους μόλις 68 πόντους της Βασκόνια και τα συνήθη «deflections».

«Όταν έχουμε στην πεντάδα τον Φρεντέτ ή τον Ουάιλι, περιμένω από τους άλλους τέσσερις να καλύπτουν τα νώτα τους», είπε. «Εάν ο Νικ Καλάθης είχε το τρίποντο του Στεφ Κάρι, θα έπαιζε στο ΝΒΑ».

Μετάφραση: κάθε παίκτης έχει τα μειονεκτήματά του, αλλά είναι καθήκον της ομάδας να τον βοηθάει. Όχι μόνο των παικτών, αλλά και του προπονητή. Κυρίως δικό του.

Κάθε αντίπαλος που έχει γκαρντ όχι ιδιαίτερα απειλητικούς για το καλάθι είναι ιδανικός αντίπαλος για τον φετινό Παναθηναϊκό, αφού επιτρέπει να καμουφλαριστούν τα εγγενή του προβλήματα.

Η Βασκόνια διαθέτει περισσότερους από έναν «ακίνδυνους» περιφερειακούς (Βιλδόσα, Χένρι), οπότε ο Φρεντέτ ήταν ελεύθερος να οργιάσει και ο Πιτίνο ξένοιαστος για να αφοσιωθεί στο αμυντικό του πλάνο. Δεν θα είναι κάθε εβδομάδα έτσι.

Εδώ που τα λέμε, όμως, η φετινή Εuroleague, με τους σκοπέλους, τις λακκούβες και τις παραξενιές της, είναι πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε ομάδα που μπορεί να σκαρώσει 5-6 νίκες στη σειρά.

Ο Παναθηναϊκός μετράει ήδη τρεις σερί και έχει μπροστά του το ελληνικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, γηπεδούχος και αυτό, στο ΟΑΚΑ.

Ακόμα και με τις τρεις οδυνηρές ήττες στην καμπούρα του, δεν είναι καθόλου απίθανο να τον βρει η 6η Δεκεμβρίου στρογγυλοκαθισμένο στην προνομιούχο τετράδα.

Στη συνέχεια, βέβαια, έχει κατά σειρά Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Μακάμπι, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι. Αυτός ο μήνας θα μοιάζει περισσότερο με Γολγοθά παρά με Χριστούγεννα και ευτυχές το νέον έτος.

Ο αη Βασίλης ίσως να εμφανιστεί στην καμινάδα με πράσινη σκούφια για να τραγουδήσει τα κάλαντα με νεοϋορκέζικη προφορά, αλλά μπορεί και να ξεμείνει με το πρόσωπο κατάμαυρο από φούμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.