Το… χαμηλό βαρομετρικό της Φενέρμπαχτσε

Το… χαμηλό βαρομετρικό της Φενέρμπαχτσε

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το… χαμηλό βαρομετρικό της Φενέρμπαχτσε
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η Φενέρμπαχτσε καθόταν πάνω στις δάφνες των εννιά νικών σε δέκα αγώνες, σήμερα βιώνει αντιστρόφως ανάλογη κατάσταση και η Euroleague Greece ρίχνει μια ματιά στον φάκελο της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς εστιάζοντας στους αριθμούς.

Οι πρόσφατες αντιδράσεις του Σέρβου προπονητή ουσιαστικά ανέδειξαν και το μέγεθος της απογοήτευσής του. Αυτή δικαιολογείται από το χαμηλό επίπεδο απόδοσης της ομάδας του, κυρίως όμως από τον μέχρι στιγμής απολογισμό της. Εδώ βρίσκεται και η ειδοποιός διαφορά σε μια πρόχειρη σύγκριση του πέρυσι με το φέτος. Έπειτα από δέκα αγώνες, την περσινή χρονιά, είχε ρεκόρ 9-1 και φέτος βρίσκεται εκτός Playoffs με ρεκόρ 3-7. Ελαφρυντικά υπάρχουν, σχετίζονται με την κατάσταση υγείας αρκετών αθλητών καθώς η πλειοψηφία αυτών αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών με συνέπεια να «μπαινοβγαίνουν» στη 12αδα, να μη βρουν ρυθμό και με φυσικό επακόλουθο τη «χημεία» της ομάδας. Γιατί σε επίπεδο υλικού, η Φενέρμπαχτσε εμφανίζεται ενισχυμένη τόσο σε ποιότητα κυρίως όμως σε προσωπικότητες.

Οι φετινοί αριθμοί της ομάδας είναι εντυπωσιακά χαμηλότεροι σε σχέση με πέρυσι, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο το γεγονός ότι η φετινή Φενέρμπαχτσε σκοράρει μόλις 73.6 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ πέρυσι διέθετε από τις καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης με 84.1. Αυτή η παραγωγικότητα, συνδυαζόταν στην άμυνα με παθητικό 76.3 πόντων ανά αγώνα. Φέτος, δέχεται 79.3π. Δηλαδή, ο συσχετισμός επίθεσης άμυνας της έδινε πέρυσι πρόσημο δέκα πόντων, ενώ ο φετινός η αναλογία είναι -6 πόντοι!

Οι παραπάνω αριθμοί είναι προέκταση των ποσοστών ευστοχίας της Φενέρμπαχτσε, του βαθμού δημιουργικότητας των παικτών της αλλά και των λαθών τους στη διάρκεια ενός αγώνα. Από το ποσοστό του 59.8% που είχε πέρυσι η Φενέρμπαχτσε, φέτος σουτάρει με 51% στα σουτ εντός παιδιάς. Διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων υπάρχει και στο μακρινό σουτ καθώς πέρυσι ήταν από τις καλύτερες ομάδες της Euroleague έχοντας 44%, φέτος περιορίζεται στο 38%. Ωστόσο, ένα άλλο στοιχείο είναι πιο ενδεικτικό της αγωνιστικής εικόνας της. Αυτό σχετίζεται με την αναλογία ασίστ-λαθών. Πέρυσι το πρόσημο ήταν +8.4 κατοχές, καθώς η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε 19 τελικές πάσες κατά μέσο όρο κι έκανε 10.6 λάθη. Φέτος, η διαφορά είναι μικρή καθώς έχει 16.3 ασίστ και 13 λάθη.

«Χάθηκαν» Βέσελι και Ντατόμε

Το υλικό της Φενέρμπαχτσε δεν δικαιολογεί την αγωνιστική πορεία της υπό την έννοια ότι εμφανίζεται ενισχυμένη με παίκτη της ποιότητας του Νάντο ΝτεΚολό, ενώ πήρε ρολίστες με τους Λέο Βέστερμαν, Βλάντιμιρ Στίματς. Από την άλλη πλευρά, οι αποχωρήσεις των Μέλι, Γκούντουριτς χαρακτηρίζονται σημαντικές λόγω του ρόλου που είχαν οι δύο παίκτες. Το κενό του πρώτου καλύφθηκε με την προσθήκη του Ντέρικ Ουίλιαμς, ενώ ο ΝτεΚολό είναι διαφορετικός (σε επίπεδο χαρακτηριστικών) από τον Γκούντουριτς.

Το πρόβλημα για την τουρκική ομάδα έχει να κάνει με το γεγονός ότι μερικοί από τους περσινούς πρωταγωνιστές δεν έχουν βρει ρυθμό. Μέσα σ’ αυτούς είναι και ο Κώστας Σλούκας. Πέρυσι και σε σύνολο δέκα αγώνων, ο Έλληνας διεθνής γκαρντ είχε 12.4 πόντους κατά μέσο όρο με εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας (60.4% στα δίποντα και 48.1% στα τρίποντα). Φέτος, τόσο στον τομέα της παραγωγικότητας όσο και αποτελεσματικότητας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα έχοντας 8.5 πόντους ανά αγώνα με 34.1% στα δίποντα και 38.2% στα τρίποντα. Η διαφορά στις τελικές πάσες είναι μικρή.

Ωστόσο, πολύ πιο εκκωφαντική είναι η απόσταση που χωρίζει τον… περσινό από τον φετινό Γιαν Βέσελι. Ο Τσέχος έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα με 14 πόντους κατά μέσο όρο και το τρομερό ποσοστό του 71.9% στα σουτ εντός παιδιάς. Φέτος περιορίζεται στους 7.6 με 55.1% στα δίποντα, ενώ μαζεύει (σχεδόν) τα μισά ριμπάουντ σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχα (αρνητικά) εντυπωσιακή είναι και η αγωνιστική πτώση του Λουίτζι Ντατόμε. Ο Ιταλός ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Φενέρμπαχτσε στους πρώτους δέκα αγώνες της περσινής Euroleague με 10.6 πόντους και εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας. 54.8% στα δίποντα και 54.2% στα τρίποντα. Φέτος, περιορίζεται στους 4.8 πόντους με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας(39.1% και 36%).