Η Μπάγερν του… Μονάχου

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μπάγερν του… Μονάχου
Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Μπάγερν Μονάχου και η Euroleague Greece γράφει για το στοιχείο που χαρακτηρίζει τη γερμανική ομάδα στις εννιά πρώτες στροφές της διοργάνωσης το οποίο είναι η (εντός έδρας) αποτελεσματικότητά της.

Η αύξηση της επένδυσης με την ταυτόχρονη προσέγγιση παικτών του βεληνεκούς του Γκρεγκ Μονρό, προφανέστατα, αποσκοπεί στη συμμετοχή στα Playoffs της Euroleague και είναι επίσης αλήθεια ότι η Μπάγερν βρίσκεται σε… καλό δρόμο, χάρη στην δυναμική που παρουσιάζει στην έδρα της. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της καθώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι τέσσερις νίκες που πέτυχαν, εξασφαλίστηκαν στο Μόναχο, εκεί δηλαδή όπου η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς παρουσιάζεται εξαιρετική δυνατή. Στην πραγματικότητα, συνδυάζει το υψηλό σκορ με την αποτελεσματική άμυνα καθότι οι 87.2 πόντοι που σημειώνει σε κάθε αγώνα στοιχειοθετούν αρκετά καλή επίδοση, ομοίως όμως και οι 76.4 πόντοι που δέχεται.

Ο τελευταίος αριθμός, ενδεχομένως, όμως να είναι πλασματικός υπό την έννοια ότι στους τελευταίους τρεις αγώνες απέναντι σε Χίμκι, Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακό, οι Γερμανοί δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην άμυνα και δέχθηκαν συνολικά 255 πόντους. Τούτο βέβαια είναι αποτέλεσμα του high tempo που προσπαθούν να επιβάλλουν σε κάθε παιχνίδι, ο οποίος ταιριάζει και στην αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Συνολικά, σε πέντε εντός έδρας αγώνες, η Μπάγερν Μονάχου σημείωσε τέσσερις νίκες. Μοναδική… κακοτεχνία ήταν ο αγώνας με την Χίμκι αλλά στην προκειμένη περίπτωση, οι παίκτες της ρώσικης ομάδας σούταραν με το εντυπωσιακό 52.2% έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Μέχρι στιγμής, στη φετινή διοργάνωση, η Μπάγερν Μονάχου κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας (σε αγώνα) έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Πρόκειται για το απίστευτο 83.3% (10/12 τρίποντα) που είχε στην επιβλητική νίκη (104-63) επί της Βιλερμπάν, ποσοστό το οποίο ανέβασε τον μέσο όρο της στη Euroleague. Συνολικά, στους εντός έδρας αγώνες, έχει 47.4% και οι δε αντίπαλοί της σουτάρουν με 35.9% το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαμηλό αλλά δεν είναι και… αμελητέα ποσότητα.

Η βασική αδυναμία της Μπάγερν στους τελευταίους τρεις αγώνες είναι η άμυνά της κοντά στο καλάθι καθώς δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι οι αντίπαλοί της σούταραν με ποσοστό (τουλάχιστον) άνω του 57%. Στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα, το ποσοστό του Ολυμπιακού έφτασε το 65.8%, ενώ είχε προηγηθεί το 60.6% της Ρεάλ Μαδρίτης. Ίσως αυτό το στοιχείο να φανερώνει και την έλλειψη αθλητικότητας των ψηλών της.

Δεν ισχύει το ίδιο για τους περιφερειακούς, διότι η αθλητικότητα είναι το αντιπροσωπευτικό στοιχείο της. Ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς άρχισε να αποκτά τα στοιχεία του… παίκτη έδρας καθώς στο Μόναχο έχει περί των 12.1 πόντων κατά μέσο όρο, ενώ στα εκτός έδρας παιχνίδια (συνήθως) είναι μονοψήφιος. Ο Μαοντό Λο γενικώς πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, αλλά είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Μόναχο καθώς έχει 14.4 πόντους ανά αγώνα, ενώ ο Γκρεγκ Μονρό είναι ο τρίτος της παρέας των σταθερών παικτών με 13 πόντους κατά μέσο όρο. Στη συγκεκριμένη συνομοταξία μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Ντανίλο Μπάρτελ με τους 17.5 πόντους κατά μέσο όρο που έχει στους τελευταίους δύο αγώνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.