Ο «μάγος» από την Ισλανδία

Ο «μάγος» από την Ισλανδία

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο «μάγος» από την Ισλανδία
Ο Μάρτιν Χέρμανσον δεν είναι πια ο άσημος Ισλανδός, ο άγνωστος μεταξύ αγνώστων, αλλά ένας εξαιρετικός δημιουργός και η Euroleague Greece γράφει για τον 25χρονο γκαρντ της Άλμπα Βερολίνου, τον γιο του Χέρμαν και εξηγεί γιατί βαδίζει στα χνάρια του θείου του.

Για να εντοπίσει κανείς τις ρίζες του βραχύσωμου γκαρντ της Άλμπα Βερολίνου μάλλον θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στο οικογενειακό δέντρο γιατί εκεί θα αντιληφθεί ότι πάει σόι το βασίλειο. Ξεκινώντας από τα γνωστά, αλλά και απολύτως απαραίτητα, στην Ισλανδία τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν το ίδιο επίθετο. Το επίθετο του γιου αντλείται από το μικρό όνομα του πατέρα με την κατάληξη «σον», πράγμα που σημαίνει ότι ο Χέρμανσον, είναι ο γιος του Χέρμαν. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια ο Χέρμαν Χάουκσον (πατέρας του Χέρμανσον) υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής μπάσκετ της Ισλανδίας το 1977, επί σειρά ετών ήταν μέλος της εθνικής ομάδας, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο αγωνίστηκε στο Βέλγιο.

Προφανέστατα είναι ο άνθρωπος στον οποίον οφείλει ο Χέρμανσον την επαγγελματική και αθλητική κατεύθυνσή του. Για την ακρίβεια, ο νυν γκαρντ της Άλμπα Βερολίνου ήταν «ερωτευμένος» με το ποδόσφαιρο. Η σχέση με το μπάσκετ αναπτύχθηκε μέσω μιας πλαστικής μπασκέτας που τοποθέτησε ο πατέρας του στο δωμάτιο του, για να ακολουθήσει ο κεραυνοβόλος έρωτας. Αυτός οφείλεται στον θείο του. Ποιος είναι αυτός; Ο σπουδαιότερος Ισλανδός μπασκετμπολίστας στην ιστορία, ο Γιον Στέφανσον.

Όλα έγιναν, όταν ο Χέρμανσον επισκέφτηκε τη Βαλένθια σε ηλικία 12 ετών για να δει από κοντά τον θείο του. Εκεί μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το παράπονό του για τη μη προβολή των κατορθωμάτων του θείου του. Οι εικόνες στοιχειοθέτησαν μια μορφή κοσμογονίας στο μυαλό του καθώς στην Ισλανδία δεν προβάλλονται τηλεοπτικά οι αγώνες μπάσκετ. Το μικρόβιο ήδη κυκλοφορούσε στον οργανισμό του, μετά το ταξίδι του στην Ισπανία ουσιαστικά απέκτησε κυρίαρχο ρόλο.

Κι επειδή η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια, μόλις πριν από λίγους μήνες, επέστρεψε στη Βαλένθια για να διεκδικήσει το Eurocup με τη φανέλα της Άλμπα. Ο θείος του είναι το δεύτερο ίνδαλμά του κι ένα όνειρο πραγματοποιήθηκε, όταν συνεργάστηκε μαζί του στο Eurobasket 2015, στην παρθενική παρουσία της Ισλανδίας στα τελικά του ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εκείνα τα 77 αγωνιστικά λεπτά θα είναι για πάντα στη σκέψη του. Καταλήγοντας επί των οικογενειακών, η μητέρα του Χέρμανσον είναι η Μάργκαρετ Ελίασντότερ (σ. σ. η κόρη του Ελίας) η οποία υπήρξε αθλήτρια του χάντμπολ.

Το αμερικανικό όνειρο

Τα πρώτα θεμέλια για μια επαγγελματική καριέρα μπήκαν στα μαθητικά χρόνια του, για να ακολουθήσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε, η ιστορία δύο Ισλανδών είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον αρθρογράφου της «New York Post» και είναι αλήθεια ότι παρουσίασε σπουδαίο ενδιαφέρον. Αδερφικός φίλος του Μάρτιν Χέρμανσον είναι ο Έλβας Φρίντρικσον. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται από… νεογνά καθώς οι πατεράδες τους ήταν κολλητοί και συμπαίκτες. Τα πατρικά σπίτια τους απέχουν 40 λεπτά. Ο Φρίντρικσον πήγε με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Long Island στο Μπρούκλιν, το 2014. Λίγες εβδομάδες μετά ο προπονητής του πανεπιστημίου, Τζάκ Πέρι, τον ρώτησε αν γνώριζε τον Μάρτιν και εντυπωσιάστηκε από την απάντησή του καθώς (του) ήταν αδύνατο να φανταστεί ότι Μάρτιν και Έλβας έκαναν τα πάντα μαζί. Παιχνίδια, μπάσκετ, διακοπές, γιορτές. Έτσι προέκυψε το Long Island στο Μπρούκλιν, στο οποίο φοίτησε για μία διετία (2014-16). Σε αντίθεση με τον Χέρμανσον, ο Φρίντρικσον δεν έκανε σπουδαία καριέρα καθώς αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Σουηδίας, δεν αποκλείεται όμως, κάποια στιγμή, ο «κολλητός» του να του ανταποδώσει.

Ο Χέρμανσον πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τίτλο του καλύτερου Ισλανδού παίκτη του εθνικού Πρωταθλήματος, για να ακολουθήσει η Γαλλία και η πρώτη επαγγελματική εμπειρία. Αυτή ήταν ομολογουμένως εξαιρετική καθώς με τη φανέλα της Ετουάλ Σαρλβίλ Μεζιέρ ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα του δεύτερου τη τάξει Πρωταθλήματος Γαλλίας, ενώ αναδείχθηκε δεύτερος στην ψηφοφορία για τον τίτλο του MVP. Μετά ήρθε η αναβάθμιση και η συμφωνία με τη Σαλόν, εκεί τον εντόπισε η Άλμπα Βερολίνου και ουσιαστικά κινήθηκε γρηγορότερα από άλλες ομάδες για να αποκτήσει τα δικαιώματά του.

«Ο Ρενέσες είναι μάγος»

Η πρώτη χρονιά στην Άλμπα ήταν σαν όνειρο. Ο Ισλανδός πραγματοποίησε εντυπωσιακή σεζόν με 11.6 πόντους και 4.1 τελικές πάσες κατά μέσο όρο. Στα 25 χρόνια του, διεκδίκησε και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του, αλλά η Βαλένθια αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει κι έτσι έμεινε… με τη γλύκα. Ο άνθρωπος που τον εντυπωσίασε είναι ο Αίτο Ρενέσες σε σημείο μάλιστα (σε συνέντευξή του) να τον αποκαλέσει «μάγο». «Είναι απίστευτος προπονητής και πραγματικά λατρεύω τον τρόπο που διδάσκει. Είναι μάγος», είχε πει μεταξύ άλλων.

Η φετινή χρονιά είναι συνέχεια της περσινής καθώς ο Ισλανδός συνεχίζει να κάνει πράγματα και θάματα. Δεν είναι τυχαία η παρουσία του στην καλύτερη 6αδα πασέρ της διοργάνωσης. Φρόντισε, εξάλλου, να αναγκάσει κόσμο και κοσμάκη να ασχοληθεί μαζί του έπειτα από τις δύο πρώτες αγωνιστικές, όταν έδωσε 20 ασίστ απέναντι σε Ζενίτ και Αναντολού Εφές.