Η καλύτερη Μακάμπι της τελευταίας 6ετίας

Η καλύτερη Μακάμπι της τελευταίας 6ετίας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η καλύτερη Μακάμπι της τελευταίας 6ετίας
Για να συναντήσει κανείς την τελευταία φορά που η Μακάμπι Τελ Αβίβ σημείωσε (τουλάχιστον) έξι σερί νίκες θα πρέπει να γυρίσει τον χρόνο στην περίοδο 2013-14 και η Euroleague Greece εξηγεί (βάσει στατιστικής) γιατί η φέτος παρουσιάζεται η καλύτερη ομάδα της τελευταίας εξαετίας.

Εκείνη η περίοδος (2013-14) είναι σημαδιακή διότι η «ομάδα του λαού» είχε φτάσει τις οκτώ διαδοχικές νίκες, ξεκινώντας από το φινάλε της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης και συνεχίζοντας στις πρώτες στροφές του Top 16. Το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε φυσικά από τότε και τουλάχιστον με το καινούργιο, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι ο μέγιστος αριθμός σερί νικών δεν ξεπέρασε τις τρεις!

Η Μακάμπι είναι φέτος η καλύτερη ομάδα της τελευταίας εξαετίας κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από την πρωτοπορία της στη βαθμολογία, όπως όμως και από το ρεκόρ της. Μόνο την περίοδο 2013-14 έφτασε να είχε έξι νίκες σε οκτώ παιχνίδια. Αυτό το ρεκόρ έχει αυτή τη στιγμή έπειτα από το απογοητευτικό 2-6 της περσινής χρονιάς ή ακόμη της σεζόν 2015-16. Η αγωνιστική εκτόξευση της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου επιβεβαιώνεται και μέσα από τη στατιστική γιατί…

- Διαθέτει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 85.6 πόντους κατά μέσο όρο και ταυτόχρονα έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 73.2 πόντους ανά αγώνα. Στην πραγματικότητα, μοιράζεται αυτή τη θέση με τον Ερυθρό Αστέρα.

- Είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στον τομέα του index rating με 99.7 πόντους κατά μέσο όρο

- Είναι η κορυφαία ομάδα στον τομέα των ριμπάουντ με 38.38 κατά μέσο όρο κι αυτή η πρωτιά αντλείται μέσα από τις επιδόσεις της στα αμυντικά ριμπάουντ (28.8 μ.ο.).

- Διαθέτει τους καλύτερους «κλέφτες» της διοργάνωσης καθώς εξασφαλίζει (ανά αγώνα) 9.13 περισσότερες κατοχές μέσα από τον αντίστοιχο αριθμό που έχει στα κλεψίματα, τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής μεταξύ των ομάδων.

- Σουτάρει καλύτερα από τον καθένα στα δίποντα και το ποσοστό της φτάσει το 59.5%. Είναι στην 6η θέση στη λίστα των πιο αποτελεσματικών ομάδων στο μακρινό σουτ με ποσοστό 38.86%.

- Συνολικά (σε δίποντα και τρίποντα) είναι η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι των αλλαγών

Η πορεία της Μακάμπι είναι εντυπωσιακά θετική αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι και το φετινό καλοκαίρι εμπεριείχε αλλαγές, έστω κι αν αυτές ήταν λιγότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έξι παίκτες «μετακόμισαν» στο Τελ Αβίβ, ο αριθμός δεν είναι μικρός και ταυτόχρονα δεν είναι τόσο απλό να βρεθεί η χημεία, πολλώ δε μάλλον όταν αυτοί οι παίκτες έχουν βασικό ρόλο.

Αυτό που σίγουρα απέκτησε η Μακάμπι είναι πολυφωνία, υπό την έννοια ότι ο Σκότι Ουίλμπεκιν προφανώς συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό ρόλο στην ομάδα, αλλά δεν έχει λόγους να αισθάνεται μοναξιά στο σκοράρισμα δεδομένης της παρουσίας έξι παικτών οι οποίοι σκοράρουν τουλάχιστον 7.5 πόντους κατά μέσο όρο. Ο Αμερικανός διατηρεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, σημειώνει περί των 2.7 πόντων περισσότερους σε σχέση με πέρυσι και η ειδοποιός διαφορά του είναι στα ποσοστά ευστοχίας και κυρίως στο μακρινό σουτ όπου από το περσινό 32.8%,φέτος έχει το εντυπωσιακό 48.3%.

Συνολικά, η Μακάμπι εμφανίζεται αξιοζήλευτη ισορροπία, πράγμα το οποίο ασφαλώς πιστώνεται ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και σχετίζεται με τον ρόλο του καθενός. Όπως και με το γεγονός ότι οι αλλαγές του καλοκαιριού περιλάμβαναν την προσθήκη παικτών οι οποίοι είτε είναι «γαλονάδες» στην Euroleague είτε γνωρίζουν την ίδια τη Μακάμπι, όπως ισχύει επί παραδείγματι με τον Όμρι Κάσπι.