Ντέλα Βάλε: Το «κρυφό» όπλο του Έτορε Μεσίνα (vids)

Ντέλα Βάλε: Το «κρυφό» όπλο του Έτορε Μεσίνα (vids)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ντέλα Βάλε: Το «κρυφό» όπλο του Έτορε Μεσίνα (vids)
Η περίπτωση του Αμεντέο Ντέλα Βάλε επιβεβαιώνει ότι η ανάδειξη του ταλέντου ενός αθλητή εξαρτάται (και) από τις προθέσεις του προπονητή. Αποδείχθηκε μέσα από τη συνεργασία του με τον Έτορε Μεσίνα στην Αρμάνι Μιλάνο και η Euroleague Greece εξηγεί πώς ο Ιταλός γκαρντ βγήκε από τη ναφθαλίνη και εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστής.

Καταρχήν, ο Ντέλα Βάλε δεν είναι δα τυχαίος παίκτης. Ανήσυχο πνεύμα, διανύοντας σήμερα το 26ο έτος, ήδη έχει ζήσει όμορφη ζωή, πλούσια σε εμπειρίες και περιπέτειες. Με αφετηρία ένα πρωινό, όταν ανάγκασε τη μητέρα του να κλάψει με λυγμούς στο αεροδρόμιο, αποχαιρετώντας τον κανακάρη της ο οποίος πήγαινε στα ξένα και πιο συγκεκριμένα στο Findlay Prep, το ιδιωτικό λύκειο στη Νεβάδα.

Εκεί έκανε το πρώτο (μπασκετικό και εκπαιδευτικό) βήμα του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ακολουθήσει η διετή θητεία του στο Ohio State. Ακόμη κι αν προσπάθησε να «κρυφτεί» στο πλήθος, το παρουσιαστικό του δεν του πρόσφερε αυτό το δικαίωμα. Τη σχετική συζήτηση άνοιξε ο ίδιος καθώς, τότε, είχε πει ότι… «είναι αλήθεια ότι ίσως δεν μοιάζω με αθλητή μπάσκετ», καθώς ήταν η εποχή της έντονης μαύρης μπούκλας στο μαλλί, η οποία τον έκανε να ξεχωρίζει μεταξύ των χιλιάδων φοιτητών του πανεπιστημίου. Σε συνδυασμό με τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου του, δεν ήθελε πολύ να γίνει attraction.

Όταν έφτασε η στιγμή του αποχωρισμού, η μητέρα του (προφανώς) δεν κατάφερε να κρατήσει τα δάκρυά της, ενδεχομένως να ένιωσε και τύψεις γιατί αυτό το ταξίδι «καρφιτσώθηκε» στο μυαλό του Ντέλα Βάλε από το 2006, όταν το δώρο των 13ων γενεθλίων του ήταν ένα ταξίδι στο Μαϊάμι. Ήταν η εποχή της κατάκτησης του Πρωταθλήματος στο ΝΒΑ από τους Χιτ και η γνωριμία με έναν άλλον κόσμο ο οποίος γοήτευσε τη σκέψη του, για την ακρίβεια ένιωσε παράφορα ερωτευμένος μ’ αυτόν κι έτσι καλλιεργήθηκε η επιθυμία να τον ζήσει.

Στο Ohio State ο Ιταλός απόλαυσε στιγμές δόξας έστω κι αν δεν υπήρξε ποτέ βασικό στέλεχος της ομάδας. Ήταν στο rotation, δεν εξελίχθηκε ποτέ σε πρωταγωνιστής, υπήρξε όμως ο εργάτης που θέλει κάθε προπονητής. Με ειδίκευση στην αλλαγή του ρυθμού, εξαιρετικό μακρινό σουτ και με μοναδικό πρόβλημα την άμυνα λόγω σωματοδομής. Γι’ αυτόν τον λόγο, το γυμναστήριο του πανεπιστημίου εξελίχθηκε σε δεύτερό του σπίτι, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό τη μυϊκή μάζα του για να φτάσει στο σημείο διαχείρισης των κραδασμών από τις σωματικές επαφές στη διάρκεια των αγώνων.

Ο άγνωστος Ιταλός έγινε τόσο διάσημος στο πανεπιστήμιο, σε σημείο να τον καλούν όλες οι «Αδελφότητες» φοιτητών του OhioState αλλά και να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου σ’ ένα βίντεο το οποίο βέβαια θα προτιμούσε να είχε «διαγραφεί». «Ήμουν μικρός τότε και… ανάθεμα αν ήξερα τι έκανα», είχε πει σε μια συνέντευξή του. Εκείνο το βίντεο «ντύθηκε» μουσικά από το θρυλικό soundtrack (σ. σ. GonnaFly Now) των ταινιών «Ρόκι» λόγω φυσικά της καταγωγής του Ντέλα Βάλε. Το θετικό γι’ αυτόν ήταν ότι δεν το είδαν περισσότεροι από επτά χιλιάδες άνθρωποι.

Η διετία στο Ohio State αποδείχθηκε εξαιρετικά διδακτική και χρήσιμη γι’ αυτόν, ήταν ένα όνειρο ζωής το οποίο βίωσε σε κάθε έκφανσή του, στην πραγματικότητα του πρόσφερε όλα τα εφόδια για να σφυρηλατηθεί στον επαγγελματικό κόσμο του μπάσκετ.

Για να επιστρέψουμε στο επίπεδο ικανότητας του Ντέλα Βάλε, δεν είναι τυχαίος παίκτης γιατί πριν από μια διετία συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα του Eurocup έχοντας 20.8 πόντους κατά μέσο όρο με τη φανέλα της Ρέτζιο Εμίλια. Πρωτάθλημα δεν πανηγύρισε, αλλά κατέκτησε το Eurochallenge και δύο φορές το ιταλικό Supercup. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με την U20 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2013.

Ο Ντέλα Βάλε διδάχθηκε από τον πατέρα του Κάρλο ο οποίος υπήρξε παίκτης-«θρύλος» της Τορίνο. Ένας χαρισματικός γκαρντ ο οποίος στηρίχθηκε περισσότερο στην τεχνική και λιγότερο στην αθλητικότητά του. Συνήθιζε να παίζει περισσότερο στη θέση «1», έφτασε να αγωνιστεί και στη Ρόμα, ενώ μέτρησε μερικές συμμετοχές και στην Εθνική Ιταλίας. Ο Κάρλο μπορεί να θεωρηθεί «μέντορας» του Αμεντέο γιατί είχε την ικανότητα να διακρίνει την εξέλιξη του αθλήματος και να τον πείσει ότι το μέλλον απαιτεί να διαθέτει κάθε γκαρντ «φαρμακερό» μακρινό σουτ.

Ο Κάρλο ήταν σύμφωνος με το σενάριο της επαγγελματικής καριέρας από τον γιο του, γι’ αυτό εξάλλου δεν ήταν αρνητικός στην προοπτική της διετούς παρουσίας του γιου του στην Καζάλε Μονφεράτο. Αρχικά, ο Αμεντέο έκανε δρομολόγια καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις απείχαν 90 χιλιόμετρα από το σπίτι του κι έπρεπε να κάνει ταξίδι δύο ωρών με το τραίνο. Στη συνέχεια μετακόμισε στους κοιτώνες των εγκαταστάσεων, σε ηλικία 14 ετών, ήταν μία από τις πολλές σπουδαίες εμπειρίες που είχε ως άνθρωπος και αθλητής.

LaFacciacattiva

Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον Ντέλα Βάλε το οποίο μάλιστα προκάλεσε και τη δημιουργία σελίδας στο Facebook η οποία μάλιστα έχει περίπου 13.960 ακόλουθους. Ο Ιταλός συνηθίζει να ζει έντονα τους αγώνες, αυτό έκανε και σ’ ένα παιχνίδι με τη Σάσαρι. Στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου κι έπειτα από τρίποντο στην εκπνοή θέλησε να πάρει το βλέμμα του «κακού» κι εκείνη η γκριμάτσα έμελε να εξελιχθεί στην πλέον χαρακτηριστική του.

«Αναγέννηση» στα χέρια του Μεσίνα

Αυτό δεν αμφισβητείται με βασικά πειστήρια, την εικόνα και τους αριθμούς. Η φετινή σεζόν είναι η δεύτερη του Ιταλού στην Αρμάνι Μιλάνο, όσοι όμως δεν θυμούνται την περσινή στην Euroleague, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για ασθενή μνήμη. Κι αυτό διότι ο Ντέλα Βάλε αγωνίστηκε συνολικά 72 λεπτά σε σύνολο 12 αγώνων, μετά βίας πήρε 20 σουτ και γενικώς πέρασε απαρατήρητος. Το περασμένο καλοκαίρι σκέφτηκε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Αρμάνι καθότι δεν ευχαριστιόταν το μπάσκετ, αλλά η άφιξη του Έτορε Μεσίνα άλλαξε τον τρόπο σκέψης του. «Τι άλλαξε; Η μέθοδος δουλειά και οι δομές της ομάδας. Η άφιξη του Μεσίνα έδωσε πολλούς… πόντους που έλειπαν στο παρελθόν.

Είχα σκοπό να φύγω, αλλά ο κόουτς μου είπε ότι με υπολογίζω. Σήμερα, θέλω πραγματικά να παίζω πολλά χρόνια γι’ αυτόν», είπε πρόσφατα. Επί Μεσίνα, ο Ντέλα Βάλε έχει 13:37 λεπτά κατά μέσο όρο σε σύνολο επτά αγώνων. Δεν είναι ο ηγέτης της Αρμάνι και δεν θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο παρουσία των Σέρχι Ροντρίγκεθ, Λουίς Σκόλα (όπως είπε και ο ίδιος), αλλά απολαμβάνει αυτό που κάνει. Νιώθει ενεργός, σκοράρει 8.3 πόντους ανά αγώνα, σουτάρει με ποσοστό 52.% από μακρινή απόσταση και στον τελευταίο αγώνα της Αρμάνι απέναντι στην Μπασκόνια, ήταν ο παίκτης-κλειδί στην τελευταία περίοδο με τους 13 πόντους που σημείωσε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.