Μπόρισα Σίμανιτς: Η «έκρηξη» ενός ταλέντου

Μπόρισα Σίμανιτς: Η «έκρηξη» ενός ταλέντου

Μπόρισα Σίμανιτς: Η «έκρηξη» ενός ταλέντου
Η εντυπωσιακή εμφάνιση απέναντι στην Κίμκι, ενδεχομένως, να ήταν απλά η αρχή για τον Μπόρισα Σίμανιτς και η Euroleague Greece ασχολείται με τον 21χρονο Σέρβο του Ερυθρού Αστέρα τον οποίον έβγαλε από την… κατάψυξη ο Άντριγια Γκαβρίλοβιτς.

Η περίπτωση του νεαρού Σέρβου είναι μια «ζωντανή» απόδειξη ότι το ταλέντο δεν είναι αρκετό στην προσπάθεια για καταξίωση. Γιατί στα εφηβικά χρόνια του, ο Σίμανιτς ουσιαστικά κατάφερε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Κατέκτησε μετάλλια με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας, συμπεριλήφθηκε στους καλύτερους νεαρούς παίκτες του κόσμου, ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά Euroleague Neext Generation έχοντας 18.7 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2.7 κοψίματα κατά μέσο όρο. Αυτό που δεν κατάφερε ήταν να γίνει ντραφτ στο ΝΒΑ, κυρίως όμως να κερδίσει την εμπιστοσύνη των προπονητών του στον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Σίμανιτς ανδρώθηκε μπασκετικά στην Μπουντούτσνοστ και το 2014 επέλεξε να μετακομίσει στο Βελιγράδι για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, ενδιαφέρον για την απόκτησή του είχε εκδηλώσει και η Μπαρτσελόνα, αλλά η οικογένεια του (τότε) 16χρονου αθλητή εκτίμησε ότι η επιλογή του Ερυθρού Αστέρα ήταν πιο ασφαλής. Δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του. Στο πλάνο του Ντέγιαν Ράντονιτς δεν μπήκε ποτέ. Ο Σέρβος προπονητής κάθισε στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα για τέσσερα χρόνια. Ο Σίμανιτς παραχωρήθηκε δανεικός στη Ζελέζνικ (2014-15), μέτρησε λίγα λεπτά συμμετοχής στη διετία που ακολούθησε, γενικώς δεν είχε ρόλο στην ομάδα και την αγωνιστική περίοδο 2017-18 δόθηκε εκ νέου δανεικός στη Ζελέζνικ.

Η διαχείρισή του άλλαξε από την ημέρα που ανέλαβε ο Μίλαν Τόμιτς. Ο πρώην προπονητής του Ερυθρού Αστέρα ήταν ο μοναδικός που τον πίστεψε και του έδωσε ρόλο στην ομάδα. Παράλληλα, ο Σίμανιτς πήρε χρόνο συμμετοχής στους αγώνες της Αδριατικής Λίγκα, προφανώς όμως περίμενε περισσότερα από αυτόν. Ο φετινός σχεδιασμός της ομάδας του Βελιγραδίου περιλάμβανε ενίσχυση της φροντ λάιν, πράγμα λογικό για μια χρονιά πολύ μεγάλη, βάσει του αριθμού των αγώνων στη διάρκειά της. Τζέιμς Γκιστ, Ογκνιεν Κούζμιτς, Ντέρικ Μπράουν, Μοχαμάντ Φαγιέ, Μάικλ Ότζο, Νίκολα Γιοβάνοβιτς μαζί με τον Σίμανιτς συνθέτουν τη γραμμή των ψηλών, αλλά και το βάθος που απαιτείται να έχει μια ομάδα για να αντέξει τα... τρία καρπούζια στη μασχάλη της. Ο Σίμανιτς είχε μέτρια παρουσία στους φιλικούς αγώνες, δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των αγώνων της Euroleague στα πρώτα τρία παιχνίδια, δίχως όμως να σημαίνει ότι είχε φύγει από το πλάνο του Τόμιτς.

Στον αθλητισμό χρειάζεται τύχη και ο Σίμανιτς την είχε. Ο άλλοτε συνεργάτης του Τόμιτς, Άντριγια Γκαβρίλοβιτς, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μετά την αποχώρηση του πρώτου, ουσιαστικά συνέχισε το καλοκαιρινό πλάνο αλλά παραμονές του πρόσφατου αγώνα με τη Χίμκι είχε να διαχειριστεί ένα σωρό προβλήματα τραυματισμών. Για την ακρίβεια, δεν αγωνίστηκαν οι Ντέρικ Μπράουν, Μοχαμάντ Φαγιέ και ο Ερυθρός Αστέρας έμεινε χωρίς «4αρι». Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκαβρίλοβιτς αναγκάστηκε να δώσει φανέλα βασικού στον Σίμανιτς και ο τελευταίος απάντησε με… εμφάνιση καριέρας. Για την ακρίβεια, σημείωσε περισσότερους πόντους (18π.) απ’ όσους είχε πετύχει στο σύνολο των 10 αγώνων που είχε αγωνιστεί (επίσης για την Euroleague) τη διετία 2015-17. Κυρίως όμως, ένιωσε και πάλι ενεργός αθλητής έπειτα από το «κόψιμό» του από τη 12αδα στους πρώτους τρεις αγώνες της διοργάνωσης.

«Ο προπονητής μου, μου ζήτησε να είμαι πιο τολμηρός, περισσότερο θρασύς. Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα ότι ήμουν με την πλάτη στον τοίχο γιατί άλλο 4αρι δεν υπήρχε στην ομάδα. Μπορούσε να υπηρετήσει αυτόν τον ρόλο μόνο ο Στράτος (σ. σ. Περπέρογλου», είπε ο ίδιος μετά τον αγώνα. Μέχρι και ο πατέρα του, Ντράγκαν, τοποθετήθηκε για τον γιο του. Κακή κουβέντα για τον Μίλαν Τόμιτς δεν βγήκε από τα χείλη του καθώς όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Μπόρισα δεν αγωνίστηκε στους τρεις πρώτους αγώνες της Euroleague απάντησε ότι… «ο Τόμιτς ξέρει τους λόγους». Αντιθέτως, χαρακτήρισε καταστροφική για τον Σίμανιτς, τη συνεργασία με τον Ράντονιτς.