«Ο Σφαιρόπουλος είναι ο ηγέτης και το πρόσωπο της Μακάμπι»!

«Ο Σφαιρόπουλος είναι ο ηγέτης και το πρόσωπο της Μακάμπι»!
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστρέφει ως αντίπαλος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Arale Weisberg γράφει στην EuroLeague Greece για τις ομοιότητες της Μακάμπι και του Ολυμπιακού, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Έλληνα προπονητή που έχει εξελιχτεί στο πρόσωπο της «ομάδας του λαού»!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χαίρει καθολικής αποδοχής στο Τελ Αβίβ και βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση, αφού καλείται να επαναφέρει τη Μακάμπι στην ελίτ. O 52χρονος κόουτς ανέλαβε την «ομάδα του λαού» στις 18 Νοεμβρίου της περσινής σεζόν και… απέφυγε τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ αφού προπονητής της Μακάμπι ήταν ο Νέβεν Σπάχια, στην ήττα των Ισραηλινών με 88-80.

Αύριο (1/11, 21:30) όμως θα κοουτσάρει ως αντίπαλος στο γήπεδο που πανηγύρισε δύο σερί πρωταθλήματα με τους Πειραιώτες και ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Arale Weisberg του Walla Sports γράφει στην EuroLeague Greece για την εποχή Σφαιρόπουλου στην «ομάδα του λαού».

«Αρχικώς, θεωρώ πως είναι λάθος να συγκρίνουμε την εφετινή Μακάμπι με την περσινή. Το σωστό είναι να τη συγκρίνουμε με τον Ολυμπιακό του Σφαιρόπουλου, επειδή ακριβώς θυμίζει την ελληνική ομάδα σε νοοτροπία και μαχητικότητα! ΟΚ, η Μακάμπι δεν έχει Σπανούλη και στηρίζεται κυρίως στους Αμερικανούς της όμως η ενέργεια και η άμυνα του Σφαιρόπουλου είναι εδώ! Μπορείς, επίσης να βρεις ομοιότητες σε ό,τι αφορά τους παίκτες. Για παράδειγμα, το στιλ του Ταρίκ Μπλακ θυμίζει τον Κεμ Μπιρτς ενώ ο Σκότι Ουίλμπεκιν παραπέμπει στον Έρικ Γκριν, έστω κι αν ο Γκριν δεν είναι τόσο κυρίαρχος παίκτης.

Ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του προτάσσουν συνεχώς την άμυνα. Είναι σαφές στο παιχνίδι της Μακάμπι, μιας ομάδας που είχε πάντα επιθετικό DNA, που έτρεχε κι έψαχνε το ανοιχτό γήπεδο όλα τα προηγούμενα χρόνια, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες… Πλέον με τον Σφαιρόπουλο κάνει το αντίθετο! Το χθεσινό παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε είναι το τέλειο παράδειγμα! Ήταν μια κακή επιθετική βραδιά, η Φενέρ προσπάθησε να επιστρέψει όμως η άμυνα της Μακάμπι έκανε ξανά τη διαφορά.

Τώρα σε ό,τι αφορά τον Ντόρσεϊ, η κατάσταση είναι περίεργη. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ έψαχνε όλο το καλοκαίρι για ένα κυρίαρχο πλέι μέικερ. Κατάλαβαν ότι ο Ουίλμπεκιν πρέπει να παίξει σαν σούτινγκ γκαρντ, έχοντας δίπλα του έναν ικανότατο άσο. Δεν είναι μυστικό ότι μίλησαν με τον Σλούκα και τον Μίλος, ενδεχομένως τον Ουαναμέικερ ενώ κάποιες φωνές στην ομάδα έλεγαν πως πρέπει να αποκτηθεί ο Μάλκολμ Ντιλέινι. Δεν τα κατάφερε να ολοκληρώσει κάποια από αυτές τις μεταγραφές κι έτσι ο Νέιτ Ουόλτερς έγινε βασικός ενώ προοριζόταν για αναπληρωματικός!

Ο Ντόρσεϊ ήλθε στο τέλος και είχε κάποια θέματα το πρώτο διάστημα. Κατ’ αρχάς, η Μακάμπι πίστεψε ότι θα τον υπέγραφε ως Ισραηλινό που θα είχε τη δυνατότητα να παίξει στην ισραηλίτικη Winner League, κάτι που τελικά ουδέποτε συνέβη. Έτσι, λοιπόν δεν δηλώθηκε στη λίγκα από τη στιγμή που δεν μπορείς να αλλάξεις στάτους μέσα στη σεζόν και η ομάδα δεν ήθελε να του δώσει θέση ξένου στο πρωτάθλημα. Εν συνεχεία, δεν έπαιζε καλά στην EuroLeague και η κατάσταση ήταν κακή γι’ αυτόν, ειδικά στο παιχνίδι με τη Βαλένθια όπου έπαιξε μόνο 4 λεπτά!

Ο Σφαιρόπουλος δεν συνηθίζει να κάνει ξεχωριστή αναφορά σε παίκτες, πόσω μάλλον να τους ασκήσει δημόσια κριτική στα media ωστόσο το έκανε για τον Τάιλερ! Εξήγησε, μάλιστα πως ήταν καθόλου χαρούμενος με τον τρόπο που έπαιξε ο Ντόρσεϊ και ότι θα πρέπει να βελτιωθεί για να πάρει ευκαιρίες στο μέλλον. Δυο μέρες αργότερα δηλώθηκε στο πρωτάθλημα, έπαιξε στο ντέρμπι με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και ήταν απίστευτος, σκοράροντας 15 πόντους σε 19 λεπτά!

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Μακάμπι, ξέρετε ότι δεν έχει προκριθεί στο Final 4 από την εποχή του Ντέιβιντ Μπλατ, το 2014. Την επόμενη χρονιά αποκλείστηκε στα προημιτελικά με sweep από τη Φενέρμπαχτσε κι ακολούθησαν τέσσερα χρόνια με αποτυχίες. Ουδείς μιλάει ή ονειρεύεται το Final 4. Αν η Μακάμπι τερματίσει, για παράδειγμα στις θέσεις 7-8, θα ήταν αρκετό φέτος. Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι το πρόσωπο της Μακάμπι! Ο ηγέτης της ομάδας που βρήκε τον πρώτο σωστό προπονητή έπειτα από την αποχώρηση του Μπλατ! Όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν από τον πάγκο ο Γκούντες, ο Τάμπακ, ο Έντελσταϊν, ο Μπαγκάτσκις, ο Σίβεκ και ο Σπάχια… Τώρα οι οπαδοί της Μακάμπι φωνάζουν περισσότερο για τον Σφαιρόπουλο παρά για τον Κάσπι! Φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του πριν ή κατά τη διάρκεια των αγώνων ενώ κι εκείνος που πηγαίνει στη Θύρα 11 για να τους χαιρετήσει.

Το μόνο πράγμα, ενδεχομένως για το οποίο του ασκείται κριτική είναι ο τρόπος που χειρίζεται τα κλειστά παιχνίδια. Για παράδειγμα η Μακάμπι έχασε πέρσι τα κλειστά παιχνίδια στο τέλος της χρονιάς, το ίδιο συνέβη φέτος με τη Χίμκι και τη Ρεάλ».