Η στενή σχέση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Λατινική Αμερική

Η στενή σχέση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Λατινική Αμερική

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η στενή σχέση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Λατινική Αμερική
Η σχέση της Ρεάλ Μαδρίτης με την αγορά της Λατινικής Αμερικής ανέκαθεν ήταν στενή, φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την παρουσία τριών Αργεντίνων παικτών και η Euroleague Greece καταπιάνεται με τους «λάτιν» της «Βασίλισσας» στην τελευταία 15ετία.

Στα τελευταία χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης θέλησε να αποκτήσει μερικά από τα χαρακτηριστικά των παικτών που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Αυτοί, ουδέποτε χαρακτηρίζονταν για την τακτική πειθαρχία τους, πάντα όμως διακρίνονταν για το πάθος, την ενέργεια και την αυταπάρνησή τους. Η «Βασίλισσα» έχει ανοίξει τη δική της… φάμπρικα με τη συγκεκριμένη αγορά καθώς σε βάθος (σχεδόν) δεκαετίας θα συναντήσει κανείς δέκα παίκτες από τη συγκεκριμένη σχολή μπάσκετ. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη συμπεριλαμβάνονται οι «ανακαλύψεις» του τμήματος scouting της ίδιας της Ρεάλ και φυσικά το όνομα του Φακούντο Καμάσο κυριαρχεί έναντι κάθε άλλου.

Η πρώτη… έκδοση Καμπάσο ήταν ο Λούκας Βικτοριάνο. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τον «κοντοπίθαρο» Αργεντίνο γκαρντ ο οποίος μάλιστα είχε μετακομίσει στη Μαδρίτη σε νεαρή ηλικία (στα μέσα της δεκαετίας του ’90) και είχε συμπεριληφθεί στα τμήματα υποδομής της Βασίλισσας. Σπουδαία καριέρα δεν έκανε ποτέ, αγωνίστηκε μόλις για μια διετία στη Ρεάλ (2002-04) και είναι επίσης αλήθεια ότι δεν ήταν από τις πιο παραγωγικές περιόδους της ομάδας. Ήταν ωστόσο ένας παίκτης ο οποίος πήγε για πρώτη φορά στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ. Το ίδιο ισχύει και για τον Φακούντο Καμπάσο, ανεξαρτήτως του ότι ο τωρινός star της ομάδας, χρειάστηκε να κάνει διετή… αγροτικό σε μικρομεσαίες ομάδες της Ισπανίας. Δηλαδή, τη διετία 2014-16 φόρεσε περισσότερες φορές τη φανέλα της Μούρθια και της Φουενλαμπράδα.

Στην ίδια συνομοταξία μπαίνει και ο Γκάμπριελ Ντεκ, ο δεύτερος της τωρινής αργεντίνικης παρέας. Ο 24χρονος φόργουορντ αποκτήθηκε «απευθείας» από τη χώρα του. Το scouting report για τον Ντεκ σχηματίστηκε μέσα από τις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τις εθνικές ομάδες της χώρας του, μέτρησαν και δύο εκπληκτικές σεζόν με τη φανέλα της Σαν Λορέντσο.

Οι υπόλοιποι είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στο ισπανικό Πρωτάθλημα και αφού εκτιμήθηκε ότι μπορούν να αντέξουν το βάρος της φανέλας, προήχθησαν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τελευταίο παράδειγμα είναι ο Νίκολας Λαμπροβίτολα, ο τρίτος από τους Αργεντίνους του τωρινού ρόστερ της ομάδας του Πάμπλο Λάσο. Πρόκειται ωστόσο για έναν παίκτη ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Ισπανία από τον Δεκέμβριο του 2015, προηγήθηκαν οι συνεργασίες τους με Εστουντιάντες, Μπασκόνια και Μπανταλόνα, οπότε το επίπεδο ρίσκο μάλλον ήταν χαμηλό.

Στην ίδια συνομοταξία εντάσσεται και ο Γκουστάβο Αγιόν. Ο Μεξικάνος φόργουορντ αγωνίστηκε πέντε χρόνια (2014-19) στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η πρώτη ομάδα που τον «πήγε» στην Ισπανία ήταν η Φουενλαμπράδα την περίοδο 2010-11 για να ακολουθήσει μια τριετία στο ΝΒΑ. Ο Άντρες Νοτσιόνι ήταν μεν «ανακάλυψη» της Μπασκόνια και του ισχυρού άνδρα των Βάσκων, Χοσεάν Κερεχέτα, αλλά με τη φανέλα της Ρεάλ κατέκτησε την Euroleague. Ο Αργεντίνος φόργουορντ αγωνίστηκε στην Μπασκόνια σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά στην τριετία του στη Ρεάλ πήρε τα πάντα. Δύο Πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα, ένα Supercup και φυσικά την Euroleague (2015).

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον επίσης Αργεντίνο, Πάμπλο Πριχιόνι. Πίσω από την επιλογή του τελευταίου βρίσκεται και πάλι η Φουενλαμπράδα αλλά η ομάδα στην οποία εκτοξεύτηκε η καριέρα του ήταν η Μπασκόνια. Στη Ρεάλ αγωνίστηκε δύο χρόνια (2009-11), δίχως να κατακτήσει τίτλο. Ομοίως και ο Πέπε Σάντσεθ. Η δική του παρουσία στη Ρεάλ έμοιαζε με… εφάπαξ, υπό την έννοια ότι ήταν η τελευταία του ευρωπαϊκή χρονιά, αφού μετά τη σεζόν 2008-09 επέστρεψε στην Αργεντινή και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Η λίστα έχει και δύο Βραζιλιάνους τους οποίους (ενδεχομένως) ελάχιστοι θυμούνται καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιτυχημένες επιλογές. Και οι δύο αγωνίστηκαν στη θέση «5» και πρόκειται για τους Αουγκούστο Λίμα, Ράφαελ Χετσχάιμερ. Ο πρώτος αποκτήθηκε το 2016 αλλά δεν μακροημέρευσε, ομοίως και ο δεύτερος ο οποίος αγωνίστηκε την περίοδο 2012-13 και υπήρξε ανακάλυψη της Ρεάλ.