Φέντερμαν: «Το ευρωπαϊκό μπάσκετ παρακολουθεί με προσοχή το project του Ολυμπιακού»

Φέντερμαν: «Το ευρωπαϊκό μπάσκετ παρακολουθεί με προσοχή το project του Ολυμπιακού»

Φέντερμαν: «Το ευρωπαϊκό μπάσκετ παρακολουθεί με προσοχή το project του Ολυμπιακού»
Ο Ντάνι Φέντερμαν, μεγαλομέτοχος της Μακάμπι Τελ Αβίβ μιλά στην Euroleague Greece για την απόφαση του Ολυμπιακού να πορευτεί με δύο ομάδες, κάτι που είχε σκεφτεί κι ο ίδιος για την ομάδα του πριν δύο χρόνια.

Πριν δύο χρόνια η Μακάμπι Τελ Αβίβ «τάραξε» το ευρωπαϊκό μπάσκετ με την δημοσιοποίηση της σκέψης να διατηρεί δύο διαφορετικές ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η «ομάδα του λαού» λόγω της χαμηλής ποιότητας του πρωταθλήματος Ισραήλ είχε αποφασίσει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην Euroleague και να διατηρεί στις εγχώριες διοργανώσεις ένα ρόστερ με νέους παίκτες, γηγενείς και Αμερικανούς.

Αυτό δε συνέβη ποτέ, ωστόσο μοιάζει αρκετά με την περίπτωση του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» βέβαια προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο είναι οι πρώτοι που προχώρησαν σε μία τέτοια κίνηση.

Η Euroleague Greece επικοινώνησε με τον Ντάνι Φέντερμαν αφού ο μεγαλομέτοχος της Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που είχε την ιδέα των δύο ομάδων.

Κύριε Φέντερμαν πριν δύο χρόνια η Μακάμπι είχε την ιδέα να διατηρεί δύο ομάδες όπως κάνει φέτος ο Ολυμπιακός. Εσείς δεν την υλοποιήσατε, ο Ολυμπιακός προχώρησε. Πως σας φαίνεται;

Η απόφαση του Ολυμπιακού θα συγκεντρώσει χωρίς αμφιβολία τα βλέμματα πολλών ομάδων της Euroleague και ανθρώπων των διοικήσεών τους. Είναι μία άποψη στην οποία ενδεχομένως να οδηγηθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο μέλλον. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις λεπτομέρειες στη διαφωνία του Ολυμπιακού με τις Αρχές του ελληνικού μπάσκετ κι έτσι δεν μπορώ να επιλέξω ποια πλευρά έχει δίκιο και ποια όχι.

Ανεξαρτήτως τι οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αυτή την απόφαση οφείλω να σεβαστώ την απόφαση των ιδιοκτητών και των ανθρώπων που πήραν μία γενναία και πρωτοπόρα απόφαση.

Πιστεύετε πως το ένα παιχνίδι την εβδομάδα είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε σχέση με τις απαιτήσεις της Euroleague;

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ερώτημα από όλα και μόνο ο χρόνιος θα μας δείξει την απάντηση. Όσο κυλάει η σεζόν νομίζω πως θα είναι πλεονέκτημα. Κάποια ομάδες θα έχουν 30-40 παιχνίδια στα πόδια τους και θα παρουσιάσουν μία κούραση κι ο Ολυμπιακός θα έχει τα μισά ματς. Από την άλλη στο πρώτο μισό της σεζόν ίσως είναι μειονέκτημα διότι οι ομάδες χρειάζονται παιχνίδια για να δέσουν.

Αν τελικά αυτό το project λειτουργήσει, θα το θεωρήσετε επαναστατικό;

Χωρίς αμφιβολία. Πολλές ομάδες θα μπουν σε παρόμοια σκέψη κι ενδεχομένως να πράξουν ανάλογα. Όπως προανέφερε, πολλές ομάδες παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που κάνει ο Ολυμπιακός φέτος.

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στο Ισραήλ κυριαρχούν δύο ομάδες. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ κι η Χάποελ Ιερουσαλήμ σε εσάς. Αυτό είναι καλό για τις ομάδες;

Η ουσία είναι να έχει υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τους φιλάθλους και να τους προσελκύσεις στο γήπεδο όταν νικάς στα περισσότερα ματς με μεγάλες διαφορές. Ξέρουν πότε βλέπουν καλό μπάσκετ και πότε όχι.

Στα περισσότερα πρωταθλήματα ο κόσμος απαιτεί να παρακολουθεί υψηλότερο ανταγωνισμό και πιο αμφίρροπα παιχνίδια όπως στην Euroleague. Συνεπώς δεν είναι καλό για τις ομάδες να έχουν χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα.

Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο;

Σπουδαίος άνθρωπος και εξαιρετικός προπονητής. Διαθέτει νοοτροπία νικητή και φαίνεται να έχει το dna της Μακάμπι μέσα του. Ταίριαξε απόλυτα στην ομάδα μας.

Δε θα σας φέρω σε δύσκολη θέση σχολιάζοντας την απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον Ολυμπιακό. Θα ήθελα όμως να μου πείτε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετωπίζει...

Ο Ντέιβιντ ανέκαθεν είχε το χάρισμα να μπορεί να εμπνεύσει κόσμο. Οχι μόνο παίκτες. Με την απόφασή του να μιλήσει δημοσίως αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους όσους σχετίζονται με το μπάσκετ.