Το βαρόμετρο της Μπαρτσελόνα δεν είναι ο Μίροτιτς

Το βαρόμετρο της Μπαρτσελόνα δεν είναι ο Μίροτιτς

Το βαρόμετρο της Μπαρτσελόνα δεν είναι ο Μίροτιτς
Το αγωνιστικό στιλ της Μπαρτσελόνα, τα συστήματα για τον Νίκολα Μίροτιτς και οι εντυπώσεις για την superteam των Καταλανών… Ο Κώστας Βασιλειάδης αντιμετώπισε τους μπλαουγκράνα στην Ισπανία και συμπληρώνει το scouting report στην EuroLeague Greece.

Η καταλανική Sport έκανε την αποκάλυψη κι εν συνεχεία ο Shams Charania επιβεβαίωσε την κίνηση στις 29 Ιουνίου: «Ο free agent Νίκολα Μίροτιτς αποφάσισε να υπογράψει στην Μπαρτσελόνα που συμμετέχει στην EuroLeague ενώ διεκδικούσε συμβόλαιο $45-50 εκατομμυρίων στην free agency». Αυτό ήταν…

Οι Καταλανοί ενεργοποίησαν την πιο ηχηρή «βόμβα» στο πιο συναρπαστικό καλοκαίρι της EuroLeague κι εν συνεχεία δημιούργησαν ένα ευέλικτο και βαθύ ρόστερ, καλύπτοντας όλες τις θέσεις με 2-3 παίκτες top επιπέδου, φέρνοντας στο Palau Blaugrana τον Αμπρίνες, τον Ντέιβις, τον Χίγκινς και εσχάτως τον Μάλκολμ Ντιλέινι.

Πλέον το ζητούμενο έχει να κάνει με το αν οι μπλαουγκράνα θα αντέξουν το τεράστιο βάρος αφού είναι… υποχρεωμένοι, τρόπον τινά να κερδίζουν κάθε παιχνίδι και ο Κώστας Βασιλειάδης ερμηνεύει το καταλανικό hype στην EuroLeague Greece. Αναφέρεται, δε στην εφετινή χρονιά με την Ομπραδόιρο και εξηγεί τι ανυπομονεί να δει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση,

Πώς έζησες, λοιπόν τον ενθουσιασμό στην Ισπανία για τις κινήσεις της Μπαρτσελόνα; Πως υποδέχτηκαν την απόκτηση του Μίροτιτς, του Αμπρίνες και του Ντιλέινι κι εν πάση περιπτώσει, τι προσδοκίες έχουν δημιουργήσει;
«Εντάξει, είναι φυσιολογικό να εντυπωσιάστηκαν με αυτές τις μεταγραφές... Ουδείς περίμενε ότι θα έμπαιναν τόσα πολλά χρήματα φέτος στο μπάσκετ της Μπαρτσελόνα, σχεδόν διπλασίασαν το μπάτζετ και είναι δεδομένο ότι άπαντες ξαφνιάστηκαν με την επιστροφή του Μίροτιτς, αφού περίμεναν να μείνει στο ΝΒΑ. Σε γενικές γραμμές, οι κινήσεις τους ήταν απίθανες! Το θέμα έχει να κάνει με το αν θα μπορέσουν να γίνουν ομάδα. Στα χαρτιά, η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και πλέον πρέπει να το δείξει στο γήπεδο. Χρειάζεται χρόνος και πολλή προπόνηση για να δέσουν στο 100%. Ενδεχομένως στο μεταξύ μας παιχνίδι να τους βοήθησε λίγο η διαιτησία… Το ματς ήταν ισόπαλο για 37 λεπτά αλλά στο τέλος πήραν 4-5 φάουλ, έβαλαν τις βολές, ενώ εμείς κάναμε δυο λάθη στην επίθεση και χάσαμε το παιχνίδι. Αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι η Μπαρτσελόνα δεν είναι απόλυτα έτοιμη».

Παρεμπιπτόντως, Νίκολα Μίροτιτς ή Γκρεγκ Μονρό σε ό,τι αφορά την μεταγραφή του καλοκαιριού στην EuroLeague;
«Ξεκάθαρα Μίροτιτς! Επέστρεψε στην Ευρώπη σε μια εξαιρετική μπασκετικά ηλικία ως ένας παίκτης με τρομερές δυνατότητες στην επίθεση. Αν τον αφήσεις, δηλαδή να κάνει το παιχνίδι του, θα σου βάζει 30 πόντους σε κάθε αγώνα για πλάκα! Ξέρει πότε να βάλει το σώμα του, πώς να τοποθετηθεί σωστά ώστε να πάρει φάουλ, τα σουτ που παίρνει είναι υπό καλές προϋποθέσεις, γενικώς έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με την εποχή που έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αν όλα κυλήσουν… ομαλά φέτος, θα μιλάμε για τον κορυφαίο παίκτη της EuroLeague».

Σε ό,τι αφορά τον μεταξύ σας αγώνα στην πρεμιέρα, πώς προετοιμαστήκατε για να αντιμετωπίσετε την Μπαρτσελόνα και ειδικά τον Μίροτιτς; Είδαμε για παράδειγμα ότι η Μπάρτσα έβαλε, μεν 92 πόντους όμως δέχτηκε 86…
«Σε γενικές γραμμές, τρέξαμε σε όλο το παιχνίδι, βρήκαμε ανοιχτούς διαδρόμους και πολλά ελεύθερα σουτ, τα οποία όμως δεν βάλαμε. Φτάσαμε στο σημείο να τους κοντράρουμε ως το τέλος ωστόσο κάναμε δυο λάθη, πήραν τις βολές και κέρδισαν… Είχαμε 6-7 ελεύθερα τρίποντα, αν βάζαμε τα 3-4 η εικόνα θα άλλαζε τελείως διότι θα βρισκόμασταν μπροστά στο σκορ με 8-10 πόντους και θα είχαμε το μομέντουμ στο γήπεδο μας. Γενικώς, δουλέψαμε αρκετά πάνω σε αυτό το παιχνίδι. Η Μπαρτσελόνα είχε 4-5 συστήματα πάνω στον Μίροτιτς και προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε κάποια pick-n-roll που έκαναν με αλλαγές.

Του έδιναν την μπάλα στην κορυφή, για την ακρίβεια έξω από το τρίποντο όπου αρχίζει και δημιουργεί ή κάνει κάποια head off και παίζει το ένας εναντίον ενός, με σουτ και drive. Προσπαθήσαμε να μην του δώσουμε το σουτ ωστόσο μάς έβαλε δυο πολύ κρίσιμα με χέρια πάνω του! Από κει και πέρα, όταν περνούσε τον αμυντικό, δίναμε βοήθειες ώστε να του κλείσουμε τους διαδρόμους, κάτι που είναι πολύ δύσκολο γιατί όπως σου είπα και πριν, ξέρει να βάζει το σώμα του και να παίρνει φάουλ. Έπεφτε πάνω στον αμυντικό στις αλλαγές και τις βοήθειες με αποτέλεσμα να κερδίζει φάουλ πιο εύκολα».

Μπαρτσελόνα vs Ομπραδόιρο
92 πόντοι
29/35 βολές (83%)
27/50 δίποντα (54%)
3/12 τρίποντα (25%)
43 ριμπάουντ (23-20)
16 ασίστ
3 μπλοκ
115 ranking

Μίροτιτς vs Ομπραδόιρο
27 πόντοι
13/14 βολές (93%)
4/6 δίποντα (67%)
2/4 τρίποντα (50%)
5 ριμπάουντ (5-0)
2 ασίστ
2 μπλοκ
9 κερδισμένα φάουλ
39 ranking σε 26:52

Έχετε παίξει αντίπαλοι στο παρελθόν;
«Ναι, όταν κερδίσαμε τη Ρεάλ και περάσαμε στους τελικούς με την Μπιλμπάο, το 2011. Η μέρα με τη νύχτα! Έχει τεράστια διαφορά στη δύναμη, έχει αλλάξει το κορμί του, βάζει πιο εύκολα την μπάλα στο καλάθι, ξέρει να τοποθετεί το σώμα του, τα σουτ που παίρνει είναι όλα πάρα πολύ καλά, δεν κάνει κάτι υπό πίεση κι αυτό φάνηκε στην preseason και στο μεταξύ μας παιχνίδι. Θα μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης».

Τι γνώμη σχημάτισες για τους υπόλοιπες παίκτες της Μπαρσελόνα;
«Κατά τη γνώμη μου, βαρόμετρο αυτής της ομάδας είναι ο Χίγκινς. Παίζει άμυνα, δεν βγαίνει ποτέ εκτός ρυθμού, δεν κάνει… τρελά πράγματα, δεν παίρνει άσχημα σουτ, έχει εξαιρετικά και τα δυο χέρια στα drive, έχει βελτιώσει πολύ το τρίποντο κι εν γένει, είναι πολύ σημαντικός στο παιχνίδι τους. Όταν παίζει καλά, η Μπαρτσελόνα ανεβαίνει στο σκορ.

Από κει και πέρα, είδα έναν πολύ βελτιωμένο Κλαβέρ σε σχέση με πέρσι. Ο Ντιλέινι μάς έβαλε δυο κρίσιμα σουτ, στο ένας εναντίον ενός και με βοήθεια πάνω του μετά από ντρίμπλα! Ήταν επίσης ο μοναδικός playmaker διότι ο Πάνγκος ήταν εκτός σε εκείνο το παιχνίδι και όταν βρει τα πατήματα του, θα βοηθήσει πολύ. Αναφορικά στον Αμπρίνες, έπαιξε ελάχιστα, προερχόταν από μικροτραυματισμό και πήρε μόνο δυο σουτ.

Ο Μπράντον Ντέιβις είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά στο 4-5 με midrange σουτ και, παράλληλα κλείνει τους διαδρόμους επειδή ακριβώς είναι μεγάλος και ψηλός. Ο Χάνγκα έπαιξε σαν δεύτερος playmaker ελλείψει του Πάνγκος, ο Τόμιτς βοήθησε κυρίως στο ριμπάουντ και ο Κούριτς είναι ο… κλασικός Κούριτς. Θα τα βάλει, δηλαδή μια μέρα και θα τα χάσει την επόμενη. Όταν αρχίσουν και προπονούνται όλοι μαζί δίχως τραυματισμούς, τότε θα μιλάμε για μια ομάδα που πολύ δύσκολα θα χάνει».

Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τέτοιες ομάδες έχει να κάνει με το πώς θα χωρέσει όλο αυτό το σταριλίκι ή πίεση που σηκώνουν στους ώμους τους, γνωρίζοντας ότι… πρέπει να κερδίζουν όλα τα παιχνίδια;
«Το ζητούμενο έχει να κάνει με το αν ο προπονητής καταφέρει να βάλει τον εγωισμό των σούπερ σταρ κάτω από την ομάδα ώστε να μην παίζουν για την πάρτη τους. Το έχουμε δει πιο παλιά, όπως για παράδειγμα με τις ομάδες της ΤΣΣΚΑ που έφταναν ως τους τελικούς και δεν μπορούσαν να κερδίσουν... Μιλάμε για παίκτες που θέλουν να σκοράρουν, γενικώς που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους και ο Πέσιτς καλείται να τους βάλει σε μια κανονικότητα. Σε ό,τι αφορά την πίεση, η Μπαρτσελόνα θα κερδίζει στην Ισπανία, εύκολα ή δύσκολα. Το θέμα είναι να πάει στο Final 4 και να κατακτήσει την EuroLeague. Αυτό είναι το ζητούμενο και το μεγάλο στοίχημα που έγινε σαφές από τις μεταγραφές του καλοκαιριού, επειδή ακριβώς μιλάμε για μια υπερομάδα και όχι απλώς για μια ακόμα καλή ομάδα».

Σε προσωπικό επίπεδο, πέρσι αναδείχτηκες έκτος σκόρερ και πρώτος στα τρίποντα στη Liga Endesa. Φέτος;
«Στην ηλικία που είμαι δεν βάζω πίεση στον εαυτό μου. Πάμε και όπως μάς βγει το παιχνίδι (γέλια)! Πέρσι έπαιρνα περισσότερα σουτ, φέτος όμως έχουμε καλούς ψηλούς στο low post και το σουτ από μέση απόσταση, ενώ θα παίξουμε αρκετά και το pick-n-roll. Τώρα το αν δεν βγω πάλι έκτος σκόρερ ή πρώτος στα τρίποντα, δεν σημαίνει ότι θα έχω κάνει κακή χρονιά… Θέλω να βοηθήσω την Ομπραδόιρο και να συνεχίσω να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω. Όταν πάψεις να ευχαριστιέσαι το παιχνίδι και δεν έχεις όρεξη πια για προπόνηση, τότε είναι καλύτερα να σταματήσεις. Εγώ έχω ακόμα μέσα μου αυτό το μικρόβιο, το να πάω δηλαδή στην προπόνηση για να κάνω κάποια έξτρα σουτ, το να προπονούμαι καλά για να παίζω καλά… Αν γίνει το βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρσι, θα είναι επιτυχία για όλους μας».

Τι ανυπομονείς να δεις φέτος στην EuroLeague;
«Σίγουρα την Μπαρτσελόνα, διότι η EuroLeague θα είναι ο καθρέφτης της. Να δούμε τι μπορεί να κάνει απέναντι στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Θέλω πολύ να δω τη Φενέρμπαχτσε με τον Ντε Κολό, ελπίζοντας παράλληλα οι ψηλοί της να είναι υγιείς. Κατά τη γνώμη μου, πέρσι ήταν η καλύτερη ομάδα και το έχασε μόνο και μόνο λόγω των τραυματισμών στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ουσιαστικά έτοιμη ομάδα, έχει το αβαντάζ ότι οι παίκτες της δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Θέλω φυσικά να δω και τους δικές μας ομάδες, τον Παναθηναϊκό που προσπαθεί να επιστρέψει στο Final 4 έπειτα από πολλά χρόνια και τον Ολυμπιακό που θα δίνει ένα παιχνίδι την εβδομάδα…. Από κει και πέρα, ο Μονρό θα είναι σίγουρα μια σπουδαία ατραξιόν, η Χίμκι έκανε εντυπωσιακές κινήσεις και το Μιλάνο θα είναι άλλη ομάδα με προπονητή τον Μεσίνα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.