Το Top 5 των rookies της φετινής Euroleague

Το Top 5 των rookies της φετινής Euroleague
Η Euroleague Greece παρουσιάζει τους πέντε πιο ηχηρούς rookies της φετινής διοργάνωσης και εξηγεί γιατί δεν τους ταιριάζει ο τίτλος του «πρωτάρη» καθώς οι περισσότεροι έχουν… βαριά ένσημα στο βιογραφικό τους.

Τα νέα πρόσωπα πάντα εγείρουν την περιέργεια και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις παικτών που προκαλούν την ανυπομονησία να τους παρακολουθήσει κάθε εραστής του μπάσκετ και της Euroleague. Κατ’ επιλογή, στη συγκεκριμένη λίστα δεν συμπεριλήφθηκε ο Τζίμι Φριντέτ του Παναθηναϊκού, παρότι και το δικό του βιογραφικό είναι εξόχως ελκυστικό και αντίστοιχο των παικτών που ακολουθούν. Για την ακρίβεια, είναι παίκτης με καριέρα πολλών ετών στο ΝΒΑ οι οποίοι είτε αναζήτησαν νέες προκλήσεις και αποφάσεις να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι, είτε αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη καριέρα στο ΝΒΑ.

Ο Σέλβιν Μακ δεν είναι… αντί-Τζέιμς

Θεωρητικά είναι ο αντικαταστάτης του Μάικ Τζέιμς στην Αρμάνι Μιλάνο, πρακτικά όμως ο 29χρονος γκαρντ πρεσβεύει διαφορετικό στιλ παιχνιδιού και προφανώς θα είναι ο βασικός εκφραστής της λογικής του Μεσίνα. Παίκτης με ένσημα οκτώ χρόνων στο ΝΒΑ, ο Σέλβιν Μακ δεν σφυρηλατήθηκε βέβαια σε ομάδες που ξεκίνησαν τον αγωνιστικό μαραθώνιο με σκοπό να φτάσουν στο τέλος του δρόμου. Μοναδικός τίτλος στην καριέρα του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την U19 των Ηνωμένων Πολιτειών το 2009, ενώ το 2010 έφτασε έως τον τελικό του NCAA με το Μπάτλερ αλλά ηττήθηκε από το Ντιουκ. Καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ ήταν η προ τετραετίας με τη Γιούτα Τζαζ. Οι επτά ομάδες με τις οποίες συνεργάστηκε στο ΝΒΑ μάλλον είναι πολλές όταν πρόκειται για χρονικό βάθος οκταετίας.

Λορέντζο Μπράουν: Κάποτε ήταν all around παίκτης

Στο μονοπάτι της βελτίωσης, ο Αμερικανός (πόιντ) γκαρντ μάλλον έκανε ελάχιστα βήματα κι έτσι δεν μέτρησε περισσότερα από 107 παιχνίδια στο ΝΒΑ και πλέον θα δοκιμάσει την τύχη του στην Euroleague με τον Ερυθρό Αστέρα. Το όνομα του Λορέντζο Μπράουν ακούστηκε αρκετά στην Ελλάδα, πρώτος που προσπάθησε να τον αποκτήσει ήταν ο Άρης (επί εποχής Δημήτρη Πρίφτη), στη συνέχεια απασχόλησε τον Ολυμπιακό, επί της ουσίας ο 29χρονος πέρασε την καριέρα του μεταξύ ΝΒΑ, Κίνας και G League. Μάλιστα, αναδείχθηκε MVP της τελευταίας λίγκας το 2018. Περισσότερο δημιουργός, λιγότερο σκόρερ και σίγουρα κακός από μακρινή απόσταση, ίσως αυτό να ήταν το στοιχείο που δεν τον βοήθησε να καθιερωθεί.

Γκρεγκ Μονρό: Ένα «θηρίο» στο Μόναχο

Οι κανόνες παιχνιδιού άλλαξαν στο ΝΒΑ, οι… δεινόσαυροι σταδιακά χάνουν τις θέσεις του κι αυτός είναι ένας από τους σπουδαιότερους λόγους της μετανάστευσης του Γκρεγκ Μονρό. Μαζί με τη μετακίνηση του Μακ στην Αρμάνι Μιλάνο, μάλλον επρόκειτο για τις δύο πιο ηχηρές από το ΝΒΑ. Ο 29χρονος σέντερ μέτρησε εξάλλου 632 παιχνίδια στο ΝΒΑ και σε όλες τις χρονιές του είχε διψήφιο αριθμό πόντων κατά μέσο όρο. Προέρχεται από τη μεγάλη των ψηλών σχολή του Τζορτζτάουν και η απόφαση που είχε πάρει το 2010 (φοίτησε μόλις δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο) του βγήκε σε καλό, καθώς επιλέχθηκε στο Νο7 του ντραφτ. Ήταν ο 6ος καλύτερος ρούκι στην παρθενική σεζόν του, αλλά τα χρόνια πέρασαν και η δική του ταχύτητα στο παρκέ έπαψε να είναι ελκυστική. Ωστόσο, ο Αμερικανός της Μπάγερν Μονάχου προφανώς μπορεί να αντέξει τις ταχύτητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ρον Μπέικερ: Ένας γηγενής Αμερικάνος στην Euroleague

Αθλητής, συγγραφέας… ο Ρον Μπέικερ στοιχειοθετεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Δεν τα έχει πάει άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλωσε σ’ ένα χωριό 200 κατοίκων ή καλύτερα, γηγενών Αμερικανών. Ο 24χρονος είναι μέλος της φυλής Ποταουατόμι, αναφέρθηκε πολλάκις στην καταγωγή του γι’ αυτό και δήλωσε γηγενής. Η κόμη του ήταν από τα πιο αντιπροσωπευτικά στοιχεία του, περισσότερο όμως η θρασύτητά του. Έπαιξε στο πανεπιστήμιο των Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ, Κλιφ Λέβινγκστον, στο Ουιτσιτά Στέιτ και μάλιστα, προς έκπληξη όλων, το οδήγησε έως το Final Four το 2016. Στο ΝΒΑ μάλλον πέρασε απαρατήρητος τόσο στους Νικς όσο και στους Ουίζαρντς. Ωστόσο, μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας, λογικά αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν τον Δημήτρη Ιτούδη στην επιλογή του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πέραν του ότι είναι «σκύλος» στην άμυνα.

Γιόνας Γερέμπκο: Ο Σουηδός με το φαρμακερό σουτ

Δεν είναι ο μοναδικός Σουηδός που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ (σ. σ. ο Τζέφρι Τέιλορ της Ρεάλ Μαδρίτης γεννήθηκε στη Σουηδία), σίγουρα όμως ο Γιόνας Γερέμπκο είναι ο πιο γνωστός. Αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη έπειτα από δέκα χρόνια στο ΝΒΑ, με καριέρα κυρίως σε Ντιτρόιτ Πίστονς και Μπόστον Σέλτικς. Στην Κίμκι προφανώς γνωρίζει τι απέκτησε καθώς ουδέποτε ήταν πρωταγωνιστής, ανέκαθεν συμβιβαζόταν με τον τίτλο του ρολίστα. Ωστόσο, για ψηλός, ο 32χρονος σουτάρει με ακρίβεια έξω από τα 6.75. Μάλιστα στο ΝΒΑ όπου η απόσταση είναι λίγο μεγαλύτερη το ποσοστό καριέρας του είναι άνω του 38%.