Οι superteams στην ιστορία της Euroleague και τι κατάφεραν στο τέλος (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Οι superteams στην ιστορία της Euroleague και τι κατάφεραν στο τέλος (pics & vids)
Η Μπαρτσελόνα σάρωσε την αγορά και έφτιαξε μια... υπερομάδα, τουλάχιστον στα χαρτιά και η Euroleague Greece θυμάται εκείνες τις ομάδες που προκαλούσαν τρόμο και καταγράφει αν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

Ντέιβις, Πάνγκος, Μίροτιτς, Χάνγκα, Χίγκινς, Ντιλέινι, Κλαβέρ, Αμπρίνες είναι μερικά από τα ονόματα που απαρτίζουν το φετινό ρόστερ της Μπαρτσελόνα στην Euroleague και μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη για το κατά πόσο μπορεί κάποιος να «χτυπήσει» το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Οι «μπλαουγκράνα» βαρέθηκαν την αφάνεια των τελευταίων ετών και αποφάσισαν ακόμα πιο δραστικά να... λάβουν μέτρα. Βγήκαν δυνατά, σχεδόν τρομαχτικά στην αγορά και με αιχμή του δόρατος την κίνηση να κάνουν πρόταση και να φέρουν τον Νίκολα Μίροτιτς από το ΝΒΑ στην Ευρώπη, έχουν σκορπίσει τρόμο. Κερασάκι σε μια τούρτα με εντυπωσιακά ονόματα είναι εκείνο που προστέθηκε τελευταίο και δεν είναι άλλο από του Μάλκμολμ Ντιλέινι, που επιστρέφει στην Euroleague και είναι πιο... αγριεμένος από ποτέ.

Σίγουρα επικρατεί και η άποψη του πως θα δέσουν όλοι αυτοί οι παικταράδες μεταξύ τους, μια άποψη που πάντα ακούγεται στην αρχή της σεζόν, ερωτηματικά υπάρχουν, αλλά στο... τέλος της ημέρας η Μπαρτσελόνα έχει φτιάξει ένα ρόστερ που την καθιστά ένα από τα μεγάλα φαβορί φέτος, αν όχι το μεγαλύτερο για την κατάκτηση της κούπας. Δεν είναι η πρώτη φορά που πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, μία ομάδα ξεχωρίζει και η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω και βλέπει τι κατάφεραν μερικά από τα πιο δυνατά ρόστερ της διοργάνωσης.

  • Η κουβέντα για το ποιες είναι αυτές οι ομάδες είναι τεράστια, σίγουρα θα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε...

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2003, ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Αφήνουμε στην άκρη την δεκαετία του 1990, στην οποία κυρίως ξεχώρισαν και οι δύο ελληνικές ομάδες με τα τρομαχτικά τους ρόστερ και γυρνάμε τον χρόνο πίσω, βάζοντας αφετηρία το 2001 και την νέα μορφή της Euroleague και ξεκινώντας το... ταξίδι από την Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα του 2003 δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει μέχρι τον τελικό και εκεί να σηκώσει την κούπα. Με Μποντιρόγκα, Ναβάρο, Γιασικεβίτσιους, Φούτσκα, ΝτεΛαφουέντε και Φέμερλινγκ να ξεχωρίζουν, το σύνολο των «μπλαουγκράνα» είχε από την αρχή όλα... φώτα να λάμψει και το έκανε. Σε όλη την σεζόν έκανε μόλις τέσσερις ήττες και απέδειξε ότι είχε κερδίσει δικαιωματικά τον τίτλο του φαβορί. Πήρε το τρόπαιο και έδειξε τι είναι ικανό να κάνει ένα ισχυρό ρόστερ.

ΜΑΚΑΜΠΙ 2004, ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ του 2004 και του 2005 είναι μια ξεχωριστή κατηγορία μόνη της στην ιστορία της Euroleague. Με τον Πίνι Γκέρσον στο τιμόνι της και με ρόστερ που... τρόμαζε κόσμο η Μακάμπι έκανε το back to back με ομάδα με παρόμοιο ρόστερ και ότι θεωρούνταν ανίκητη το έβγαλε και μέσα στο παρκέ.

Έκανε εκπληκτικές πορείες και το 2003/04 και το 2004/05, η πεντάδα Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ, Μπουρστέιν, Μπαστόν και Βούσεβιτς ήταν από... άλλον πλανήτη και δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης. Κατάφερε και επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί που κουβαλούσε και δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει μέχρι το τέλος και να πάρει... σπίτι της δύο κούπες.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2009, ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Ένα ρόστερ που έμοιαζε με λίγα είχε ο Παναθηναϊκός του 2009. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς ήταν τρομερή, τα ονόματα πολλά και φυσικά ξεκίνησε με τον τίτλο του φαβορί κολλημένο πάνω της. Κατάφερε και έφτασε μέχρι το τέλος, δίχως περιθώρια για αμφισβήτηση.

Μπατίστ, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Νίκολας, Γιασικεβίτσιους και Πέκοβιτς δεν είχαν αντίπαλο, ανέλαβαν να δείξουν ότι τα ονόματα τους είναι αντίστοιχα της ποιότητας τους και το απέδειξαν και μέσα στο παρκέ. Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ δεν ήταν ικανοί να σταματήσουν τους «πράσινους» και η ιστορία έγραψε ακόμα έναν τίτλο για τον Παναθηναϊκό, με την κατάκτηση του 2009.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2010, ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Η νέα εποχή του Ολυμπιακού, με τους αδελφούς Αγγελόπουλος στο τιμόνι συνοδεύτηκε από ένα εντυπωσιακότατο ρόστερ. Οι «ερυθρόλευκοι» τρέλαναν τον πλανήτη φέρνοντας από το ΝΒΑ στην Ελλάδα τον Τζος Τζίλντρες, δίπλα του ήταν οι Βούισιτς, Κλέιζα, Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Μπέβερλι, ενώ το ρόστερ είχε κι άλλα εντυπωσιακά ονόματα όπως του Σχορτσάνιτη και του Μπουρούση.

Σίγουρα οι κινήσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ευρώπη, που πόνταρε πάνω σε έναν Ολυμπιακό που τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν μέχρι τον τελικό ξεπερνώντας το εμπόδιο της Παρτίζαν και εκεί έχασαν από την Μπαρτσελόνα, που πήρε τον τίτλο.

ΤΣΣΚΑ 2012, ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Η ΤΣΣΚΑ του 2012 είναι από τις ομάδες που στο άκουσμα των ονομάτων της οι αντίπαλοι ένιωθαν τουλάχιστον άβολα. Ο Κιριλένκο άφησε το ΝΒΑ και επέστρεψε στην ομάδας της καρδιάς του και εκεί βρήκε συμπαίκτες πανέτοιμους να γράψουν όλοι μαζί ιστορία. Σβεντ, Τεόντοσιτς, Σισκάουσκας, Χριάπα, Κάουν ήταν ατρόμητοι, όλη την σεζόν είχαν κάνει μόλις 2 ήττες και δυστυχώς για εκείνους τρίτωσε στον τελικό.

Για ένα ημίχρονο στον τελικό με τον Ολυμπιακό πίστεψαν ότι πήραν το τρόπαιο, αλλά υπολόγιζαν χωρίς την τεράστια ανατροπή του Ολυμπιακού, που άφησε τους τίτλους και τα ονόματα στην άκρη του παρκέ και κέρδισε έναν παλικαρίσιο τίτλο.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 2018, ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πάντα αρκετά εντυπωσιακές κινήσεις από τις ομάδες, αλλά με τις ανατροπές που έχουν γίνει λίγοι τολμούν να χρίσουν φαβορί, όπως έχουμε φέτος. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την Ρεάλ Μαδρίτης το 2018, που το ρόστερ ήταν αρκετά εντυπωσιακό στα χαρτιά τουλάχιστον.

Μπορεί ο Γιουλ στην αρχή να ήταν εκτός, αλλά Ντόντσιτς, Καμπάτσο, Ρούντι, Ράντολφ, Ρέγιες, Κάρολ, Ταβάρες αρκούν για να κάνουν οποιαδήποτε ομάδα να αισθανθεί άβολα. Η μαδριλένικη ομάδα μετά μια δύσκολη αρχή στην σεζόν, έδειξε τα... δόντια της και έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής, νικώντας την Φενέρμπαχτσε στον τελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.