Για να γυρίσει ο «ήλιος» θέλει δουλειά πολλή

Για να γυρίσει ο «ήλιος» θέλει δουλειά πολλή

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Για να γυρίσει ο «ήλιος» θέλει δουλειά πολλή
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα είδε στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ολυμπιακού.

Τα φιλικά προετοιμασίας έχουν τεράστιο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους προπονητές.

Τα φιλικά προετοιμασίας έχουν τεράστιο και ανούσιο ενδιαφέρον για τον κόσμο.

Οι μεν έχουν την ευκαιρία να δουν τον βαθμό ετοιμότητας και πόσο έχουν αφομοιώσει οι παίκτες τους αυτά που καθημερινά δουλεύουν. Οι δε έχουν δικαιολογημένη λαχτάρα να δουν την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά δε θα έπρεπε να βγάζουν το παραμικρό συμπέρασμα τόσο νωρίς.

Το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί είναι η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα και δεν πρόκειται να αναφερθώ ξανά σε αυτό στη συνέχεια του κειμένου.

Δεν είμαι προπονητής, ωστόσο διέκρινα κάποια πράγματα στο παρκέ τα οποία και θα αναφέρω ώστε να τα συζητήσετε από κάτω με τη σειρά σας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πως είναι πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα και αυτό δεν έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα που προπονούνται, αλλά κυρίως με το γεγονός πως λείπουν βασικά «γρανάζια» (Μιλουτίνοφ, Μπόλντγουιν και ακολούθως Βεζένκοβ), ενώ κάποια άλλα έχουν κάνει 3-4 προπονήσεις (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας).

Θα είναι άδικο να αποφασίσουμε μετά από 40 αγωνιστικά λεπτά ότι ο Ολυμπιακός είναι καλός ή κακός. Φυσικά και έχουμε άποψη, απλά πιστεύω πως αυτή η άποψη μας έχει δημιουργηθεί από τον σχεδιασμό του ρόστερ κυρίως κι όχι από ένα φιλικό που είδαμε.

Για να το κλείσω το θέμα, προσωπικά δε με ενθουσιάζει αυτή η ομάδα. Επαναλαμβάνω όμως πως αυτό δεν είναι κρίση, αλλά απλή άποψη, την οποία εκφράζω πίνοντας καφέ με τους φίλους μου κι ό,τι η απουσία ενθουσιασμού προέρχεται από τον σχεδιασμό του ρόστερ κι όχι από το χθεσινό φιλικό.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ

Πάμε όμως να αναλύσουμε και κάποια στοιχεία που διέκρινα.

Παρατήρησα τη διάθεση για πιο γρήγορο μπάσκετ. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως έψαχναν το lay up ή το κάρφωμα, Γρήγορο μπάσκετ σημαίνει, γρήγορη κίνηση στην επίθεση, γρήγορες πάσες, σημάδι στο low post νωρίς (early post offense) και πολλά ακόμη.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε αρκετά γρήγορα, υπήρχε κίνηση ενώ είδα και αρκετά plays (κινήσεις ή αν προτιμάτε, σύντομα συστήματα) με σκριν μακριά από την μπάλα για τους Πολ και Πάντερ κυρίως, αλλά και για τον Σπανούλη.

Η μπάλα όπως προανέφερα ακούμπησε αρκετά στο low post είτε στον Πρίντεζη είτε στον Χαπ και υπήρχε δημιουργία από τα χέρια τους.

Τέλος όσο pick ‘n’ roll είδαμε είχε για πρωταγωνιστή τον Σπανούλη. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω κατά την ολοκλήρωση του ρόστερ είχα σχολιάσει πως από όλα τα γκαρντ μόνο ο Σπανούλης μπορεί να παίξει pick ‘n’ roll. Υποσημείωση ήταν πως δε γνώριζα τον Μπόλντγουιν, αν του αρέσει το σκριν στη μπάλα. Ούτε τώρα το ξέρω για τον Αμερικανό αφού δεν τον είδαμε και δε θα τον δούμε σε άλλο φιλικό.

Πάμε και στα αρνητικά της αγωνιστικής παρουσίας.

Παρατήρησα πρόβλημα στη δημιουργία. Η ομάδα δεν έβρισκε την πάσα που θα της έκανε τη ζωή ευκολότερη στην επίθεση. Γενικότερα στον «άσσο» βρίσκω μεγάλο πρόβλημα.

Θα μου πείτε έλειπε ο Μπόλντγουιν. Οκ, αλλά φαντάζομαι πως δεν είναι κι ο τρομερός δημιουργός που θα λύσει το πρόβλημα.

Στο ματς πάντως ο Κόνιαρης έπαιξε το παλικαράκι 4 λεπτά οπότε δεν τον κρίνω.

Ο Τσέρι δε μου άλλαξε άποψη σε σχέση με αυτή που είχα στα τρία περσινά παιχνίδια. Δεν τον θεωρώ παίκτη Euroleague.

Εκτός από τη δημιουργία, ο Τσέρι δε φρόντισε να δώσει και ρυθμό στην ομάδα.

Τέλος στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικότερα στην τελευταία περίοδο κανείς από τους περιφερειακούς δεν έπαιζε άμυνα. Ο Τζένκινς έκανε ό,τι ήθελε τον Τσέρι, ο Μπάρον τα έβαζε όπως ήθελε.

Για αυτόν τον λόγο φώναζα όλο το καλοκαίρι για ένα αθλητικό σέντερ (ακόμη και μικρής αξίας) ώστε να πηδάει και να κόβει ή να αλλοιώνει. Αν υπήρχε θα έκρυβε τις αδυναμίες των κοντών να μαρκάρουν. Τώρα δεν υπάρχει και φαίνονται.

Από εκεί και πέρα ο Μπλατ στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε και με κάποια περίεργα σχήματα τα οποία σπάνια θα εμφανίζονται.

Υπήρξε διάστημα που στο παρκέ ήταν οι Τσέρι(1), Παπανικολάου(2), Κουζμίνσκας (3), Πρίντεζης(4) και Τσάπμαν(5).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο υπήρξε διάστημα με Σπανούλη (1), Πολ (2), Παπανικολάου (3), Κουζμίνσκας (4) και Τσάπμαν (5).

Στην τελευταία φάση έπαιξε με τέσσερις κοντούς και σέντερ τον Πρίντεζη, αλλά αυτό έγινε μόνο για την τελευταία φάση.

ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ...

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. Να μπουν Μιλουτίνοφ και Βεζένκοβ, να δουν και με τον Μπόλντγουιν πόσο θα μείνει εκτός και να δουλέψουν όλοι μαζί.

Ακόμη κι έτσι νομίζω πάντως πως δε θα γλυτώσει την προσθήκη ή την αλλαγή παίκτη.

Η έλλειψη αγώνων έχω την εντύπωση πως κακό θα κάνει και όχι καλό. Μέσα από τα ματς στην Basket League και λόγω της χαμηλής δυναμικότητας των περισσότερων αντιπάλων, είχε την ευκαιρία ο Μπλατ να αφήσει για ώρα στο παρκέ, παίκτες να «ξεμπουκώσουν».

Τώρα δε θα συμβαίνει αυτό. Ούτε φιλικό δε θα μπορεί να παίξει αφού οι ομάδες θα έχουν ματς πρωταθλήματος τα Σαββατοκύριακα.

Πάντως σίγουρα είναι ενθαρρυντική η διάθεση να τρέξουν.

Ο ΤΟΜΙΤΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ

Σε φιλικό που ήταν το κεντρικό πρόσωπο, αξίζει να αναφερθούμε και λίγο στον Μίλαν Τόμιτς.

Τι σημαίνει ο Μίλαν για τον Ολυμπιακό είναι πασίγνωστο και σίγουρα στο μέλλον θα κάτσει στον άλλο πάγκο από αυτόν που καθόταν χθες.

Ο Ερυθρός Αστέρας μου φάνηκε καλά δουλεμένος με τους παίκτες που αγωνίζονται στην ίδια θέση να είναι διαφορετικοί ώστε να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Μόλις μπει ο Κούζμιτς θα έχει μεγαλύτερη επιρροή και στη ρακέτα αφού Οτζο και Γκιστ είναι για να έρχονται από τον πάγκο.

Καλή ομάδα οι Σέρβοι και σίγουρα θα είναι ανταγωνιστικοί στη φετινή Euroleague.

ΥΓ: Όσο έπαιξε ο Χαπ μου άρεσε. Πάντα σε σχέση με τον ρόλο για τον οποίο αποκτήθηκε. Αδύναμος στην low post άμυνα.

ΥΓ 2: Ωραίο το πρoτελευταίο play από την επαναφορά, που σκόραρε καλάθι και φάουλ ο Πολ.

ΥΓ 3: Στα φιλικά μην κοιτάτε τα ποσοστά. Αυτό που ενδιαφέρει είναι μέσα από την κίνηση να βγαίνει ελεύθερο σουτ κι ας μην μπαίνει στην παρούσα φάση.

ΥΓ 4: Κανείς δε διαφωνεί πως η περίοδος η οποία βιώνει ο Μπλατ είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Κανείς δε διαφωνεί επίσης πως την αντιμετωπίζει με τεράστια μαγκιά και θάρρος.

Κανείς όμως δεν πρέπει να διαφωνεί πως τον επηρεάζει στη δουλειά του. Τα όριά του τα ξέρει μόνο αυτός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.