Κουζμίνσκας: Ο έβδομος Λιθουανός στον Ολυμπιακό (pics & vids)

Κουζμίνσκας: Ο έβδομος Λιθουανός στον Ολυμπιακό (pics & vids)

Κουζμίνσκας: Ο έβδομος Λιθουανός στον Ολυμπιακό (pics & vids)
Με αφορμή τη μεταγραφή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στον Ολυμπιακό η Euroleague Greece θυμάται όλους τους Λιθουανούς που φόρεσαν τα ερυθρόλευκα.

Η Λιθουανική σχολή μπάσκετ μπορεί να μην είναι του σερβικού ή του δικού μας επιπέδου, ωστόσο έχει αναδείξει πολλούς καλούς παίκτες ορισμένοι εκ των οποίων έχουν φορέσει και την ερυθρόλευκη φανέλα.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας η Euroleague Greece θυμήθηκε τους έξι προηγούμενους Λιθουανούς παίκτες που πέρασαν από τον Πειραιά.

ΑΡΤΟΥΡΑΣ ΚΑΡΝΙΣΟΒΑΣ (1997)

Μετά την κατάκτηση της Euroleague στη Ρώμη, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς εμπιστεύτηκε μία θέση στον Αρτούρας Καρνισόβας. Ο Λιθουανός φόργουορντ προερχόταν από δύο χαμένους τελικούς (Παρίσι, Ρώμη) ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, αγωνίστηκε μία σεζόν χωρίς να κάνει το πολύ ιδιαίτερο.

ΡΕΪΝΑΛΝΤΑΣ ΣΕΪΜΠΟΥΤΙΣ (2005)

Το καλοκαίρι αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε τουρνουά Νέων στην Αργεντινή. Το παιδομάζωμα του Ολυμπιακού δε σταμάτησε στους Βασιλειάδη, Μαυροκεφαλίδη, Σχορτσανίτη, αλλά επεκτάθηκε και στη Λιθουανία.

Ο Σεϊμπούτις πήγε παιδάκι στον Ολυμπιακό, έφυγε τη δεύτερη σεζόν με μορφή δανεισμού στο Μαρούσι (έπαιξε καταπληκτικά), επέστρεψε για έναν ακόμη χρόνο χωρίς όμως να ανταποκριθεί.

ΕΟΥΡΕΛΙΟΥΣ ΖΟΥΚΑΟΥΣΚΑΣ (2005)

Ο Λιθουανός γίγαντας υπέστη μόλις την 2η αγωνιστική (κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρα) ρήξη τένοντας στο δεξιό ώμο και έκανε επέμβαση. Η αποθεραπεία του ολοκληρώθηκε γύρω στον Απρίλιο, ωστόσο ο ίδιος διαμαρτυρόταν πως πονούσε. Το ιατρικό επιτελείο τον θεωρούσε ικανό να αγωνιστεί και κάπως αποχώρησε πριν καν τελειώσει η σεζόν.

ΑΡΒΙΝΤΑΣ ΜΑΤΣΙΓΙΑΟΥΣΚΑΣ

Ο πιο άτυχος από όλους. Σεσημασμέος σκόρερ με την Ταουγκές, πέρασε και δεν ακούμπησε από τους Χόρνετς και οι Αγγελόπουλοι τον έφεραν με τετραετές κλειστό συμβόλαιο αντί 9 εκατομμυρίων δολαρίων!

Δυστυχώς για όλους σε ένα φιλικό προετοιμασία υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και έχασε όλη τη σεζόν. Την επόμενη επέστρεψε δυνατός, ωστόσο σε ολιγοήμερη άδεια βρέθηκε στη Λιθουανία προπονήθηκε με μία ομάδα και τραυματίστηκε εκ νέου. Ο Ολυμπιακός τον πήγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε, όμως ποτέ δεν μάθαμε τι θα πετύχαινε εκείνη η ομάδα με τον Ματσιγιάουσκας στη σύνθεσή της.

ΛΙΝΑΣ ΚΛΕΪΖΑ (2009)

Μακράν ο κορυφαίος Λιθουανός που έχει παίξει στον Ολυμπιακό κι ένας από τους σπουδαιότερους ξένους γενικά. Ταυτόχρονα όμως ήταν και αρκετά ιδιαίτερος χαρακτήρας. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έφεραν τον Λίνας Κλέιζα από το ΝΒΑ αντί περίπου 2.300.000 δολαρίων και εκείνη τη σεζόν έφτασαν στον τελικό της Euroleague και κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο «Πιστολίνας» έμεινε μόλις μία σεζόν αφού επέστρεψε στο ΝΒΑ για χάρη των Ράπτορς.

ΜΑΡΤΙΝΑΣ ΓΚΕΤΣΕΒΙΤΣΙΟΥΣ (2011)

Ο Ντούσαν Ίβκοβτς γνώριζε την επαφή του Λιθουανού ε το αντίπαλο καλάθι από μακρινή απόσταση κι έτσι τον έφερε στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά ο Γκετσεβίτσιπυς δεν έκανε ποτέ τη διαφορά όμως παρά την αλλαγή προπονητή το επόμενο καλοκαίρι (ήρθε ο Μπαρτζώκας) έμεινε στην ομάδα.

Δε βοήθησε, αλλά έχει να περηφανεύεται πως είναι κάτοχος δύο Eurolague.

Να θυμίζουμε πως στον πάγκο του Ολυμπιακού έχουν καθίσει ο Γιόνας Καζλάουσκας, Άλβιντας Μπαζντράιτις (βοηθός) ενώ δίπλα στον Ντέιβιντ Μπλατ κάθεται ο Κεστούτις Κεμζούρα.