Ουέσλι Τζόνσον: Ντύνεται στα πράσινα και... φέρνει μαζί του την χρυσόσκονη του ΝΒΑ (vids)

Ουέσλι Τζόνσον: Ντύνεται στα πράσινα και... φέρνει μαζί του την χρυσόσκονη του ΝΒΑ (vids)

Αντωνία Σπανού
Ουέσλι Τζόνσον: Ντύνεται στα πράσινα και... φέρνει μαζί του την χρυσόσκονη του ΝΒΑ (vids)
Ο Ουέσλι Τζόνσον αφήνει το ΝΒΑ για πρώτη φορά στην καριέρα του και μετακομίζει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, για να φέρει μαζί του λίγη από την λάμψη του ΝΒΑ και να την προσθέσει στο σύνολο του Πεδουλάκη.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν στον φετινό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και ο Ουέσλι Τζόνσον είναι η νέα μεταγραφική βόμβα των «πρασίνων». Ο Αμερικανός αφήνει για πρώτη φορά την πατρίδα του και το ΝΒΑ και μετακομίζει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού για να δοκιμάσει την τύχη του και να επιδείξει την ποιότητα του στην Ευρώπη. Ένας παίκτης που ανδρώθηκε στο ΝΒΑ, έχει χτίσει όλη του την καριέρα στις δυσκολίες του «μαγικού» κόσμου και κατάφερε να επιβιώσει, πλέον έρχεται στην Ευρώπη για να επιβεβαιώσει την ποιότητα του και φυσικά να βοηθήσει την ομάδα του να κάνει το βήμα παραπάνω.

Μετά τον Φριντέτ, είναι ο δεύτερος ΝΒΑer που θα φορέσει τα «πράσινα» την ερχόμενη σεζόν και με το εντυπωσιακό του σουτ, την εμπειρία του και τον Νικ Καλάθη στο πλευρό του θα ήθελε να δει το άστρο του να λάμπει στον ουρανό της Euroleague και την ομάδα του να επωφελείται από την εμπειρία του και την ποιότητα του.

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ

Η ιστορία του δεν έχει το... συνηθισμένο δράμα που ακολουθεί τους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά βασίζεται στο μπάσκετ και το αθλητικό μονοπάτι που περπάτησε μέχρι να βρεθεί στην Ευρώπη. Επιλέχθηκε στο Νο. 4 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Τίμπεργουλβς, με τεράστιες προοπτικές και το μέλλον του να φαντάζει λαμπρό. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω εύκολα καταλαβαίνει κανείς τις εκτιμήσεις που υπήρχαν για το ταλέντο του, αφού άφησε από κάτω του ονόματα όπως εκείνο του Κάζινς, τον Χέιγουροντ, αλλά και τον Πολ Τζορτζ. Έχει αγωνιστεί όλη του την ζωή στο ΝΒΑ και άλλαξε αρκετούς προορισμούς, φορώντας την φανέλα των Τίμπεργουλβς, Σανς, Λέικερς, Κλίπερς και Πέλικανς και Ουίζαρντς. Γεννημένος στις 11 Ιουλίου του 1987 στο Τέξας δεν άργησε να δείξει το πλούσιο ταλέντο του από πολύ μικρός. Ο Τζόνσον έχει δύο αδέλφια με τα οποία είναι πολύ δεμένος, ενώ είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και ζει ήρεμα χωρίς να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τα social media.

Από μικρός κατάφερε να ξεχωρίσει και μπήκε στην ομάδα του Corsicana High School και έλαμψε από τα πρώτα του βήματα. Πριν δηλώσει την συμμετοχή του στο ντραφτ πρόλαβε να παίξει στο κολέγιο, με το Iowa State να είναι το πρώτο του βήμα και να τα πηγαίνει εξαιρετικά. Μάλιστα, έχει κάνει σπουδαία εμφάνιση σε ένα παιχνίδι κόντρα στο Missouri, έχοντας το νικητήριο καλάθι με 1.6 δευτερόλεπτα να μένουν στο ρολόι, ενώ τέλειωσε εκείνο το σπουδαίο ματς με 14 πόντους και 13 ριμπάουντ.

Πέρασε πολλά με τις αποφάσεις των κολεγίων, έπαιξε τραυματίας, αλλά και πάλι το ταλέντο του δεν περνούσε απαρατήρητο και το ντραφτ ήταν μονόδρομος.

Άρχισε να κερδίζει τον έναν ατομικό τίτλο, μετά τον άλλον και τον Απρίλιο του 2010 και με μάνατζερ τον Πελίνκα έθεσε συμμετοχή στο ντραφτ. Εκεί το ταλέντο του δεν πήγε χαμένο και άκουσε το όνομα του στο Νο.4 του ντραφτ της ίδιας χρονιάς. Η καριέρα του ξεκίνησε στην Μινεσότα και τους Τίμπεργουλβς, με τον παίκτη να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός και να ξεκινά πολύ δυνατά την πορεία του στο ΝΒΑ. Το 2012 ο Τζόνσον έγινε trade στους Σανς και μόλις στο πρώτο του παιχνίδι, άλλαξε τα δεδομένα για την νέα του ομάδα με ένα τρίποντο κόντρα στους Πίστονς, ενώ και κόντρα στην πρώην του ομάδα ήταν εξαιρετικός με 14 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα στην νίκη με 84-83.

Με το τέλος της σεζόν ήρθε η μετακόμιση του στους Λέικερς, με την ανάπτυξη του στην λίγκα να συνεχίζει με ανοδικούς ρυθμούς και τις χρονιές του στην ομάδα του Λος Άντζελες να είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Το 2013 ήταν η χρονιά του, αφού με τους Λέικερς έκανε ρεκόρ σε πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα και μπλοκς. Μάλιστα, έγινε ο ένας από τους 8 παίκτες της λίγκας που είχαν τουλάχιστον 1 μπλοκ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι και ο μοναδικός περιφερειακός παίκτης της 8άδας. Αυτή η τρομερή του σεζόν του έδωσε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με τους Λέικερς, όπου υπέγραψε στις 28 Ιουλίου του 2014. Η δεύτερη χρονιά του ήταν ακόμα καλύτερη από την πρώτη, ο μέσος όρος του έφτασε κοντά στους 10 πόντους και κάπως έτσι μετακόμισε στην άλλη ομάδα του Λος Άντζελες και τους Κλίπερς, θέλοντας να συνεχίσει να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι δύο αυτές σπουδαίες σεζόν έδωσαν την θέση τους σε δύο που δεν ήταν το ίδιο καλές, με τον παίκτη να αρχίζει να χάνει από την δυναμική του, κρατώντας πάντως τα καλά του στοιχεία, όπως τα ριμπάουντ και τα κλεψίματα.Η συνέχεια στην καριέρα του ήρθε στην Νέα Ορλεάνη και τους Πέλικανς, με τις συμμετοχές του να μειώνονται και μαζί και τα στατιστικά του. Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα, ο Τζόνσον αγωνίστηκε στους Ουίζαρντς, παίζοντας μόλις 12 παιχνίδια και ψάχνοντας μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Ο νεοφερμένος άσος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έχει παίξει σε όλη την καριέρα του 609 παιχνίδια στο ΝΒΑ, έχοντας 7 πόντους μέσο όρο, με 33.7 % στο τρίποντο, 3.2 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.

Σίγουρα η καριέρα του είναι εντυπωσιακή και ο Τζόνσον μπαίνει στο αεροπλάνο, κάνοντας ολόκληρη την Ευρώπη να συζητά την κίνηση του. Αυτά που μπορεί να κάνει στο παρκέ είναι αδιαμφισβήτητα, το ταλέντο του έχει λάμψει στην πιο... φωτεινή σκηνή και τα κατορθώματα του μιλούν από μόνα τους. Γίνεται... όπλο στην φαρέτρα του Αργύρη Πεδουλάκη, ένα όπλο που θα είναι απίστευτα χρήσιμο στην «μάχη» της Euroleague.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΝΒΑ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπήκε πολύ δυνατά στο φετινό μεταγραφικό παζάρι και αυτό γίνεται φανερό με τις κινήσεις των «πρασίνων». Μετά τον Φριντέτ και ο Τζόνσον μετακομίζει στην Ελλάδα και μάλιστα με το βιογραφικό του να είναι από τα πιο βαριά. Ο Αμερικανός γίνεται ο τέταρτος παίκτης του ΝΒΑ που έρχεται στους «πράσινους» από την πρώτη 10άδα του ντραφτ, μετά τους Ουίλκινς (Νο.3), Σκοτ (Νο.4), Φριντετ (Νο.10) και αυτό από μόνο του δείχνει σε τι μονοπάτια κινείται.

Μια ματιά στην στατιστική του στην καριέρα του στο ΝΒΑ αρκεί για να πείσει τον πιο δύσπιστο. Με 22.1 λεπτά κατά μέσο όρο συμμετοχής στην καριέρα του, μετρά 7 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ σε 609 παιχνίδια. Το βιογραφικό του δεν χρειάζεται ιδιαίτερα λόγια για να πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έβαλε στην φαρέτρα του ένα όπλο αντίστοιχο της δυναμικής της φετινής Euroleague.

Γνωρίστε καλύτερα το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εκτός παρκέ, όπως είχε συστηθεί εκείνος στους οπαδούς των Πέλικανς:

Καλύτερη στιγμή ως αθλητής: «Οι δύο πρώτοι πόντοι μου στο ΝΒΑ, κάρφωσα πάνω από κάποιον. Όταν βοήθησα τον Τζιμ Μπόεχαϊμ να φτάσει τις 800 νίκες στην καριέρα του με το Syracuse και όταν έγινα ντραφτ».

Πως επέλεξε το 33 στην φανέλα του: «Ο Σκότι Πίπεν ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης, απλά επειδή έκανε τα πάντα στο κορτ. Δεν ήταν μονοδιάστατος. Αυτός είναι ο λόγος.

Αν έχει κρυφό ταλέντο: «Μου αρέσει να ζωγραφίζω».

Αν έχει κάποια ρουτίνα πριν το παιχνίδι: «Πάντα μιλάω με την οικογένεια μου πριν το παιχνίδι και τους στέλνω μήνυμα ακριβώς μετά από το μίτινγκ της ομάδας. Στους γονείς μου και την γυναίκα μου».

Η πρώτη του δουλειά: «Δούλευα σε ένα μανάβικο. Δούλεψα μια εβδομάδα. Κουβαλούσα σακούλες και σφουγγάριζα. Μια εβδομάδα ήταν αρκετή (γέλια)».

Αγαπημένος αθλητής ως παιδί: «Έβλεπα πολύ στίβο, οπότε ήταν ο Μάικλ Τζόνσον. Ασχολούμαι με τον στίβο».

Τι θα έκανε αν δεν ήταν παίκτης: «Θα έκανα κάτι με παιδιά ή κάτι που να έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική, γιατί με γοητεύει πως μπορούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα μαθηματικά για να χτίσουν κτίρια».

Αγαπημένη μουσική: «R&B και hip hop από την δεκαετία του 1990. Jay-Z, J Cole, Kendrick Lamar».

Το αγαπημένο σόου: «Βλέπω τα πάντα, από το Ozark, το Shameless, το Sons of Anarchy».

Αγαπημένη ταινία: «Είμαι ταινιοφάγος. Δεν μπορώ να πω μια».

Αγαπημένα σάιτ: «Παίζω με τους φίλους μου και χρησιμοποιώ FaceTime για να βλέπω τα παιδιά μου»