Ίθαν Χαπ: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού! (pics & vids)

Ίθαν Χαπ: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού! (pics & vids)

Ίθαν Χαπ: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού! (pics & vids)
Ο Ολυμπιακός φύλαγε μια... έκπληξη, με την ανακοίνωση της απόκτησης του Ίθαν Χαπ, και το gazzetta.gr κάνει την... πρώτη γνωριμία με τον παίκτη.

«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Ίθαν Χαπ. Ο απόφοιτος του Wisconsin Badgers υπέγραψε με την ομάδα μας συμβόλαιο διετούς διάρκειας», έλεγε η ανακοίνωση των «ερυθρολεύκων» και σίγουρα, αν διάβαζες την είδηση, κοίταξες τον φίλο σου εκείνη την στιγμή, με ύφος που έλεγε «Ποιος είναι αυτός;».

Η ομάδα του Πειραιά έκανε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη μεν, αλλά έχει μεγάλη προοπτική δε.

Πρόκειται για τον 23χρονο Αμερικανό, «αστέρι» του Wisconsin, που αγωνίζεται στις θέσεις «4» και «5» και έρχεται στην Ελλάδα, για να βρεθεί πίσω από τους Μιλουτίνοφ και Ρούμπιτ και να πάρει τις πρώτες του ευρωπαϊκές παραστάσεις.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Ίθαν Χαπ, ώστε να τον γνωρίσεις καλύτερα.

1. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Ίθαν Χαπ αποτελεί το καμάρι του Wisconsin και των Badgers, της μπασκετικής ομάδας του κολεγίου του, και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από εκεί.

Στο βιογραφικό του μετρά πολλές διακρίσεις, όπως: έχει μπει δύο σερί φορές στην καλύτερη αμυντική ομάδα της Big Ten Conference (2016, 2017), αναδείχθηκε καλύτερος rookie στην περιφέρειά του το 2016, ενώ μπήκε και στην καλύτερη πεντάδα και ήταν τρεις φορές στην καλύτερη πεντάδα της Big Ten (2017, 2018, 2019).

Μεγάλη τιμή ήταν επίσης όταν πήρε φέτος στα χέρια του το βραβείο «Kareem Abdul-Jabbar Award», το οποίο δίνεται στον κορυφαίο σέντερ όλων των κολεγίων. Επίσης, έλαωε και το «Pete Newell Big Man Award», το οποίο απονέμεται από τους προπονητές στον καλύτερο low post παίκτη.

Στις 22/12/2019 έπιασε το 1.000ό του ριμπάουντ στη νίκη επί του Grambling State, ενώ 12/02/19 έγινε ο πρώτος παίκτης που φτάνει τους 2.000 πόντους - ενώ έχει και 1.000+ ριμπάουντ - στην Big Ten Conference, κάτι που είχε να συμβεί 35 χρόνια.

«Νομίζω πως ο κόσμος θα τον κοιτάει και θα θυμάται έναν από τους καλύτερους παίκτες που έχουν παίξει ποτέ εδώ κι έναν από τους κορυφαίους σέντερ που έχουν αγωνιστεί στην Big Ten. Το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του», έχει αναφέρει ο πάλαι ποτέ παίκτης του Wisconsin, Τζος Γκέισερ.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο αγωνιστικά τα κατορθώματά του, αφού ήταν τύπος κι υπογραμμός στα μαθήματά του, οι βαθμοί του ήταν ως επί το πλείστον άριστοι και πήρε το πτυχίο του στις κοινωνικές επιστήμες και την περιβαλλοντική κοινωνιολογία στα τέσσερα χρόνια.

2. ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ

Όσον αφορά τα αγωνιστικά του προσόντα τώρα...

Μέχρι και την δεύτερη χρονιά του στο High School έπαιζε στη θέση του πόιντ γκαρντ και αυτό ήταν κάτι που άρεσε στο Wisconsin, γι' αυτό και φρόντισε να τον ντύσει στα χρώματά του, όπως έχει αποκαλύψει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλός χειριστής της μπάλας και μπορεί να διαβάσει καλά το παιχνίδι και να προσφέρει βοήθειες στο ανοιχτό γήπεδο. Επίσης, θεωρεί δυνατό του σημείο την άμυνα, αλλά και το πικ εν ρολ, ενώ χρόνο με το χρόνο οι αριθμοί του παρουσίαζαν αύξηση.

Πιο δυνατό του σημείο, όμως, πιστεύει πως είναι το ομαδικό πνεύμα που τον διακατέχει και θέλει να κάνει το καλύτερο για τους συμπαίκτες του.

Φέτος είχε κατά μέσο όρο 17.3 πόντους, 10.1 ριμπάουντ, 4.5 ασίστ, 1.3 τάπες και 1.1 κλεψίματα σε 36 παιχνίδια.

3. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο αθλητισμός στην οικογένεια του Χαπ ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι.

Ο πατέρας του, Ράντι, ήταν μπασκετμπολίστας στα νιάτα του και φόραγε την φανέλα του North Central College. Ο αδερφός του, Έρικ, επίσης έπαιξε μπάσκετ, στο Carl Sandburg College.

Ο πιο... γνωστός της οικογενείας, όμως, είναι ο Τζέιμς Άντονι Χαπ (J.A. Happ), ο οποίος είναι επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ (New York Yankees) και έχει κατακτήσει το χρυσό στο Παγκόσμιο του Λος Άντζελες το 2017.

4. Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Ίθαν είναι η αδυναμία του πατέρα του.

Ο Ράντι Χαπ είναι ο άνθρωπος που θα οδηγούσε τρεις ώρες, από το Ιλινόις, μέχρι το «Kohl Center», για να βρεθεί στους αγώνες του γιου του. Όλα αυτά τα χρόνια έλειψε μόνο από δύο ματς, κι αυτό λόγω καιρικών φαινομένων τη μία και κρυολογήματος την άλλη.

Ο πατέρας του έπαιζε μπάσκετ, όπως προαναφέρθηκε, και οι συζητήσεις τους φυσικά γύριζαν γύρω από την πορτοκαλί μπάλα. «Εγώ και ο πατέρας μου έχουμε περάσει άπειρες ώρες μιλώντας για το παιχνίδι που αγαπάμε τόσο πολύ. Μιλάμε και για άλλα πράγματα, αλλά το μπάσκετ είναι το κυριότερο», έχει πει ο Ίθαν.

Ο Ράντι καταγόταν από φτωχή οικογένεια, που δεν είχε λεφτά για να πηγαίνει σε γυμναστήριο ή γήπεδο κι η μάνα του είχε άλλα έξι αδέρφια να θρέψει. Αγαπημένη ιστορία του ήταν μια φορά, που στην προσπάθειά του να μπει σε ένα ανοιχτό γηπεδάκι βράδυ, έκοψε τα δάχτυλά του.

Ήταν ο πρώτος που έμαθε στον Ίθαν και τον αδερφό του Έρικ τα βασικά γύρω από το μπάσκετ, ενώ σχεδόν πάντα πριν φύγει για την δουλειά του, τους σημείωνε σε ένα πινακάκι το πρόγραμμα της ημέρας! Ντρίμπλες, σουτάκια, αριστερά λέι απς, αλλά και σκοινάκι ήταν η καθημερινή ρουτίνα τους. Κάποιες φορές, μάλιστα, ο Ράντι έπαιρνε μισή μέρα off από την δουλειά του (sales manager στο Chicago Tube & Iron), για να βεβαιωθεί ότι οι μικροί του κάνουν σωστά όλα όσα τους έχει πει.

«Όταν δεν τα πήγαινα καλά σε μια προπόνηση, ο πατέρας μου μού έλεγε με ένα ύφος “Λοιπόν, αν δεν θέλεις να γίνεις καλύτερος, τότε καλώς”. Και αυτό έμενε μέσα στο μυαλό μου και με κινητοποιούσε», υποστήριξε ο Ίθαν στο «jsonline.com».

Όσο για τα κοινά τους; «Είμαστε και οι δύο πολύ πεισματάρηδες, κάτι που μας οδηγεί πολλές φορές σε διαφωνίες, κι όχι μόνο για το μπάσκετ. Αλλά ο πατέρας μου είναι ο καλύτερός μου φίλος. Μπορεί να θυμώνουμε για λίγο ο ένας στον άλλον, αλλά πάντα τα βρίσκουμε».

5. Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Πολλές είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν με τον ίδιο να είναι στο γήπεδο και να στέλνει... φιλιά.

Αυτή ήταν η... ιεροτελεστία του, αφού όποτε πατούσε στο «Kohl Center», κοιτούσε στο Section 125 κι έστελνε ένα φιλί στους γονείς του, Ράντι και Τερέζα, που ήταν εκεί για να τον καμαρώσουν.

6. ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΪΖ ΤΗΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Στην Ευρώπη δεν θα είναι... μόνος του, καθώς στην Ζαλγκίρις θα αγωνίζεται και ο καλός του φίλος, Νάιτζελ Χέιζ.

Ο Χαπ πρόλαβε τον 24χρονο φόργουορντ για μια διετία στο Wisconsin, ενώ θα μπορέσει να τού δώσει και συμβουλές, αφού έχει ήδη παραστάσεις από ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς πέρυσι αγωνίστηκε στην Γαλατάσαραϊ.

7. ΧΟΜΠΙ

Όπως σε όλα τα αγόρια, έτσι και στον Ίθαν Χαπ αρέσουν πολύ τα video games.

Περισσότερο, όμως, το σκάκι, στο οποίο έχει στεφθεί πρωταθλητής στο πρωτάθλημα του σχολείου του παλαιότερα.

«Έχω ακόμα εκείνο το ξύλινο βραβείο», θυμήθηκε σε συνέντευξή του. «Την στιγμή που στο μπάσκετ πρέπει να παίρνεις στιγμιαίες αποφάσεις, στο σκάκι πρέπει να σκέφτεσαι κάθε κίνηση, αλλά και κάθε επόμενη του αντιπάλου. Παίζω σκάκι με τον πατέρα μου, τους φίλους μου, αλλά και όποτε είμαι σε αεροπλάνο. Αν ποτέ με συναντήσεις, μπορούμε να παίξουμε σκάκι και να σου δείξω πως νικάω», είχε αναφέρει γελώντας.

8. Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ

Τα πράγματα που έκανε ο Ίθαν Χαπ εκτός παρκέ είναι ακόμα πιο σπουδαία από αυτά που έκανε εντός των τεσσάρων γραμμών.

Η φιλανθρωπική του δράση ήταν μεγάλη κι είχε πολλές ανησυχίες, για το νεαρό της ηλικίας του, με αποτέλεσμα να καθιερώσει το «Ethan Shoe Project».

Αυτό που έκανε ήταν να προσκαλεί παιδιά από ευπαθείς ομάδες στους αγώνες του και τους χάριζε τα παπούτσια με την υπογραφή του στο τέλος. Επίσης, επισκεπτόταν παιδιά σε νοσοκομεία και είχε συνεργαστεί με το «Make A Wish».

«Είχε σπουδαία επίδραση στο πρόγραμμά μας. Ήταν υπόδειγμα εντός κι εκτός γηπέδου κι έχει όλα όσα θα ήθελε κάποιος από έναν φοιτητή - αθλητή», έχει δηλώσει ο προπονητής που είχε στο Wisconsin, Γκρεγκ Γκαρντ.

9. «ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΣ» ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΣ

Το 2018 έκανε την πρώτη απόπειρα να πάρει μέρος στο draft, χωρίς να προσλάβει εκπρόσωπο, αλλά απέσυρε την συμμετοχή του. Φέτος αποφάσισε να δηλώσει ξανά συμμετοχή, ελπίζοντας να ακούσει το όνομά του στον δεύτερο γύρο. Κάτι που, όμως, δεν έγινε.

Έτσι, προσπάθησε να βρει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ μέσω του Summer League, στο οποίο θα έπαιρνε μέρος με τους Σικάγο Μπουλς. Ωστόσο, η ατυχία του «χτύπησε» την πόρτα, αφού τραυματίστηκε λίγες ημέρες πριν αρχίσει η καλοκαιρινή διοργάνωση στο Λας Βέγκας.

Στον Ολυμπιακό τού δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει την αγωνιστική του αξία και δεν θα αφήσει σίγουρα ανεκμετάλλευτη.

10. ΕΙΝΑΙ IN LOVE ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΥΒΕΙ

Αν κάνει κανείς μια... βόλτα στο προφίλ του στο instagram, θα διαπιστώσει πως έχει σχέση με την πανέμορφη Τζόρνταν Ρόμπινς και δεν διστάζει να εκφράσει τον έρωτά του για εκείνη.

Η Ρόμπινς ήταν παίκτρια βόλεϊ στο Wisconsin, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί νωρίς, εξαιτίας των τραυματισμών της, που δεν την άφηναν ήσυχη.

Μαζί έχουν κι ένα... παιδάκι, ένα σκυλάκι, την Ζόι!

2 years strong

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ethan Happ (@ethanhapp) στις

Thankful for my ladies

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ethan Happ (@ethanhapp) στις

Camera loves us

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ethan Happ (@ethanhapp) στις

The queen of Mifflin herself... happy 22nd J #goober

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ethan Happ (@ethanhapp) στις

She finally came back

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ethan Happ (@ethanhapp) στις