EuroLeague: Ποια ομάδα αξίζει τη wild card;

EuroLeague: Ποια ομάδα αξίζει τη wild card;
Η μοναδική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά την EuroLeague 2019-20 έχει να κάνει με τη wild card και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τις ομάδες που διεκδικούν τη 18η θέση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση της νέας σεζόν.

O χάρτης της διευρυμένης EuroLeague έχει σχεδόν συμπληρωθεί αφού μένει να γίνει γνωστή η 18η ομάδα που θα συμμετάσχει στην αγωνιστική περίοδο 2019-20 μέσω wild card.

Το τέταρτο εισιτήριο για την EuroLeague που έδινε το ισπανικό πρωτάθλημα έγινε wild card από τη στιγμή που η Βαλένθια κατέκτησε τo EuroCup ακολουθώντας τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια και η Ισπανία δεν μπορεί να έχει περισσότερες από τέσσερις ομάδες.

Το ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες και η EuroLeague Greece παρουσιάζει τις ομάδες που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα.

Παρτίζαν

Η Παρτίζαν αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην EuroLeague την περίοδο 2013-14. Προηγουμένως μέτρησε 13 συνεχόμενες συμμετοχές στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, συγκεντρώνοντας μάλιστα 22.567 θεατές σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό το 2009! Η ομάδα του Βελιγραδίου έπαιξε στο Final 4 που διεξήχθη στο Παρίσι υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς κι ανέδειξε παίκτες όπως ο Γιαν Βέσελι, ο Ζοφρί Λοβέρν, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Νίκολα Πέκοβιτς και Νίκολα Μιλουτίνοφ ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών... γονάτισαν το κλαμπ. Στο μεταξύ ο Οστόγια Μιχαΐλοβιτς ανέλαβε την προεδρία της Παρτίζαν το 2017, όταν τα χρέη των «ασπρόμαυρων» ανέρχονταν στα 7 εκατομμύρια ευρώ! Πλέον το χρέος έχει πέσει στα 3 εκατομμύρια ενώ έγιναν διαπραγματεύσεις με όλους τους πιστωτές και τους πρώην παίκτες που συμφώνησαν στο «κούρεμα» των οφειλομένων κι αποδέχτηκαν να λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα σε βάθος χρόνου. «Το να δώσουμε ξανά ένα sold out παιχνίδι στη μεγάλη αρένα του Βελιγραδίου στο πλαίσιο της EuroLeague είναι ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ίσως συμβεί νωρίτερα από το διάστημα που πολλοί έχουν στο μυαλό τους...» επισήμανε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην EuroLeague Greece ο Μιχαΐλοβιτς.
Συμμετοχές στην EuroLeague: 13
Τι έκανε στην ABA Liga: Αποκλείστηκε στα ημιτελικά με 2-1 νίκες από τον Ερυθρό Αστέρα.

Ούνικς Καζάν

Η ρωσική ομάδα που πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Πρίφτη για τα επόμενα 1+1 χρόνια, θέλει να παίξει στην EuroLeague της επόμενης περιόδου μέσω wild card, ακολουθώντας τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Χίμκι από τη VTB League. H Ούνικς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της μέσω EuroCup αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά με 2-0 νίκες από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου Βαλένθια. Εν συνεχεία το εμπόδιο της Χίμκι στους ημιτελικούς της VTB αποδείχτηκε απροσπέλαστο για την ομάδα του Έλληνα προπονητή που έχει συμμετάσχει τρεις φορές στην EuroLeague, φτάνοντας ως τα playoffs της σεζόν 2011-12 όπου αποκλείστηκε με sweep από την Μπαρτσελόνα. «Είναι δύσκολο να πούμε ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ μας. Υπογράψαμε μια συμφωνία πως σε κάθε περίπτωση θα παίξουμε στην EuroLeague τα επόμενα χρόνια και γι' αυτό ακριβώς αρνηθήκαμε το Basketball Champions League» ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Izvestia» ο πρόεδρος του κλαμπ και της Εθνικής Τράπεζας του Ταταρστάν, Εβγκένι Μπογκάτσεφ. Το συνολικό ρεκόρ της Ούνικς Καζάν στην EuroLeague είναι 23-36 και η ρωσική ομάδα έχει κατακτήσει το EuroCup 2011 με προπονητή τον Ευγκένι Πασούτιν.
Συμμετοχές στην EuroLeague: 3
Τι έκανε στην VTB League: Αποκλείστηκε στα ημιτελικά με 3-1 νίκες από τη Χίμκι.

Ρίτας Βίλνιους

Την τελευταία φορά που η Ρίτας Βίλνιους (πρώην Λιέτουβος Ρίτας) συμμετείχε στην EuroLeague, στο ρόστερ της δέσποζαν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Ρενάλντας Σεϊμπούτις, ο Μιλένκο Τέπιτς και ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους. Ήταν η περίοδος 2013-14, λοιπόν που οι Λιθουανοί έπαιξαν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση κι ακολούθησαν πέντε συνεχόμενες παρουσίες στο EuroCup. Πλέον θέλουν να ακολουθήσουν τη Ζάλγκιρις Κάουνας στη διευρυμένη EuroLeague των 18 ομάδων έχοντας παράλληλα να ξεπεράσουν κάποια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η Ρίτας Βίλνιους αγωνίζεται στη Siemens Arena χωρητικότητας 11.000 θεατών κι έχει κατακτήσει δυο φορές το EuroCup (2005, '09). Τη φανέλα της έχουν φορέσει στο παρελθόν ορισμένοι από τους πιο σπουδαίους Λιθουανούς παίκτες όπως ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Ραμούνας Σισκάουσκας, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας και ο νυν κόουτς της Χίμκι, Ρίμας Κουρτινάιτις. Το περασμένο καλοκαίρι η Λιέτουβος Ρίτας μετονομάστηκε σε Ρίτας Βίλνιους.
Συμμετοχές στην EuroLeague: 6
Τι έκανε στη Λιθουανία: Έχασε τον τίτλο από τη Ζάλγκιρις με 3-0 νίκες.

Λοκομοτίβ Κουμπάν

Τον Ιούνιο του 2015 η EuroLeague μοίρασε έξι wild cards στην κάτοχο του EuroCup Χίμκι, στην τότε πρωταθλήτρια Τουρκίας Καρσίγιακα, στην Νταρουσάφακα, την Μπάγερν, τη Στρασμπούρ και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν που εν συνεχεία ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Η «Λόκο» με τον Έλληνα προπονητή στην άκρη του πάγκου και τους Μάλκολμ Ντιλέινι, Κρις Σίνγκλετον, Βίκτορ Κλαβέρ και Ματ Τζάνινγκ στο ρόστερ πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά φτάνοντας ως το Final 4 του Βερολίνου και κατακτώντας την τρίτη θέση έπειτα από τη νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα στον μικρό τελικό. Πλέον η ρωσική ομάδα θέλει να επιστρέψει στην EuroLeague διεκδικώντας ξανά τη wild card αφού αποκλείστηκε στα προημιτελικά του EuroCup από την Ούνικς Καζάν και δεν είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τη VTB League, μένοντας εκτός ημιτελικών από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Φέτος στη «Λόκο» αγωνίστηκε ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, Τζαμέλ ΜακΛιν (10.3 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ).
Συμμετοχές στην EuroLeague: 2
Τι έκανε στην VTB League: Αποκλείστηκε στα προημιτελικά με 3-1 νίκες από τη Ζενίτ.

Μπουντούτσνοστ

Η Μπουντούτσνοστ των 12 πρωταθλημάτων τα τελευταία 13 χρόνια στο Μαυροβούνιο επέστρεψε φέτος στην EuroLeague έπειτα από το 2003 και θα έχει να θυμάται τις τέσσερις νίκες επί των ισπανικών ομάδων στην Ποντγκόριτσα, το 93-92 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την ανάδειξη του Rising Star της εφετινής διοργάνωσης, Γκόγκα Μπιτάτζε ο οποίος έγινε πικ στο νούμερο 18 από τους Ιντιάνα Πέισερς. Παράλληλα έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που πέτυχε 20+ τρίποντα σε ένα παιχνίδι, σημειώνοντας 21/34 κόντρα στην Μπασκόνια! Από τη στιγμή, λοιπόν που έχασε τον τίτλο στην Αδριατική Λίγκα από τον Ερυθρό Αστέρα, η Μπουντούτσνοστ διεκδικεί την επιστροφή της μέσω wild card. Η εξελικτική διαδικασία της ομάδας του Μαυροβουνίου άρχισε με τη νέα διοίκηση υπό την προεδρία του Ντράγκαν Μπόκαν που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από 7 χρόνια, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία το ζήτημα της χαμηλής προσέλευσης στο Morača Sports Center. Οι Μαυροβούνιοι πέτυχαν τις έξι εφετινές νίκες τους στο γήπεδό τους, έχοντας 0/15 μακριά από την Ποντγκόριτσα.
Συμμετοχές στην EuroLeague: 4
Τι έκανε στην Αδριατική Λίγκα: Έχασε τον τίτλο με 3-2 νίκες από τον Ερυθρό Αστέρα.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Το κλαμπ που ήλθε εσχάτως στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τη wild card της EuroLeague είναι η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η ρωσική ομάδα μετράει οκτώ συμμετοχές στο ULEB Cup και το EuroCup, ουδέποτε όμως έχει συμμετάσχει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η άλλοτε Ντινάμο Μόσχας Περιχώρων (2003-07) και BC Triumph (2007-14) αγωνίζεται στη Sibur Arena χωρητικότητας 7.120 θεατών κι έχει ως χορηγό την Gazprom, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως που δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο. Προπονητής της φέτος ήταν ο επί χρόνια κόουτς της Μάλαγα, Τζουάν Πλάθα ενώ πρόσφατα έλυσε τη συνεργασία της με τον Σέρβο σουτέρ Μάρκο Σιμόνοβιτς.
Συμμετοχές στην EuroLeague: -
Τι έκανε στην VTB League: Αποκλείστηκε στα προημιτελικά με 3-0 νίκες από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.