Ο Ρενέσες κέρδισε το τελευταίο μεγάλο στοίχημα

Ο Ρενέσες κέρδισε το τελευταίο μεγάλο στοίχημα

Ο Ρενέσες κέρδισε το τελευταίο μεγάλο στοίχημα
Ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες επιστρέφει στην EuroLeague και η EuroLeague Greece γράφει για το τελευταίο μεγάλο στοίχημα του θρυλικού Ισπανού κόουτς με την Άλμπα Βερολίνου.

Επί Ψυχρού Πολέμου ήταν το σημείο με τις μεγάλες εντάσεις, το πέρασμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, εκεί όπου βρίσκονταν έτοιμα να αναμετρηθούν τα αμερικανικά και τα σοβιετικά τανκ. Τώρα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το σημείο ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) που χώριζε το Ανατολικό από το Δυτικό Βερολίνο βιώνει πιο «θεατρικές», αλλά ίσως εξίσου έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ομάδων με εμπορικά από την μία και ιστορικά συμφέροντα από την άλλη.

Μπροστά από ένα ξύλινο παράπηγμα που μοιάζει με καλύβα παραλίας, αναπαράσταση του αμερικανικού φυλακίου που κάποτε υψωνόταν εκεί, δύο άντρες ποζάρουν ντυμένοι συνοριοφύλακες πλαισιωμένοι από την αμερικανική σημαία δίπλα στην πινακίδα με την περίφημη φράση «Εγκαταλείπετε τον αμερικανικό τομέα». Καλούν, μάλιστα, τους τουρίστες να ποζάρουν μαζί τους για δύο ευρώ την φωτογραφία ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την απομάκρυνση όσων εμπορεύονται φτηνά την ιστορική μνήμη.

Η μεγάλη έξοδος στα 70 του

Λίγα μέτρα πιο μακριά, στο τέλος του δρόμου Schützenstraße, κατοικοεδρεύει τα τελευταία δυο χρόνια ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες. Ο «Maestro» όπως τον αποκάλεσε η Άλμπα Βερολίνου όταν ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας τους στις 14 Ιουνίου 2017...

Ο θρυλικός Ισπανός κόουτς βγήκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων για να προπονήσει έναν σύλλογο σε ηλικία 70 ετών προκειμένου να βοηθήσει τα «άλμπατρος» να επιστρέψουν στην κορυφή όπου εδραιώθηκε η Μπάμπεργκ τα προηγούμενα επτά χρόνια. Ο Ρενέσες άρχισε να κοουτσάρει το 1973 στη Θίρκουλο Κατόλικο Μπανταλόνα ως ασίσταντ κόουτς κι έπειτα από 45 χρόνια προπονητικής καριέρας αναδείχτηκε πέρσι κόουτς της χρονιάς στη Γερμανία. Φέτος οδήγησε τα «άλμπατρος» στους τελικούς της Bundesliga, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή στην επόμενη EuroLeague.

«Ο γερμανικός λαός είναι παράδειγμα για όλους»

Το περίφημο «σύνδρομο Ρενέσες» ταυτίστηκε με την Μπαρτσελόνα της δεκαετίας του '90 και τις αποτυχημένες προσπάθειες των Καταλανών να φτάσουν στην κορυφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο ίδιος δηλώνει... ερωτευμένος με το Βερολίνο αφού «είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, γεμάτη λεωφόρους, μουσεία, ιστορία και ανθρώπους που διαφέρουν μεταξύ τους... Ο γερμανικός λαός είναι παράδειγμα για όλους! Υπάρχουν, επίσης, πολλοί νέοι άνθρωποι που ζουν εδώ και κάνουν όνειρα για το μέλλον τους». Ο Αΐτο έχει κατακτήσει εννιά πρωταθλήματα και τέσσερα Copa del Rey στην Ισπανία, πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους και το ασημένιο μετάλλιο με τη «ρόχα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008 όμως το κίνητρό του παραμένει ισχυρό: «Ήθελα να δουλέψω ξανά έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα και η Άλμπα παρουσιάστηκε ως μια σπουδαία ευκαιρία. Έχω το ίδιο κίνητρο όπως όλα αυτά τα χρόνια: Να κάνω τους παίκτες καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς για την ίδια την ομάδα».

«Ακόμα και οι 35άρηδες είναι νέοι για μένα»

Οι νέοι πλάθουν με τη φαντασία το μέλλον τους, οι γέροι πλάθουν με τη φαντασία το παρελθόν τους και ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες παραδέχεται ότι το να δουλεύει με νέους παίκτες τον αναζωογονεί. Ξεκαθαρίζει, δε, πως «για μένα, νέος παίκτης δεν είναι μόνο ο 18άχρονος ή ο 19άχρονος αλλά και ο 35άρης! Εξαρτάται, βέβαια, από τη φυσική κατάσταση αλλά, κυρίως, από τη νοοτροπία που κουβαλάει κανείς». Παρεμπιπτόντως, ο Ρενέσες έχει κοουτσάρει στα… μικράτα τους ορισμένους μετέπειτα σταρ όπως ο Αντρές Χιμένεθ, ο Τζόρντι Βιγιακάμπα, ο Χοσέ Μοντέρο, ο Ράφα Γιοφρέσα, ο Πάου Γκασόλ, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Πάου Ρίμπας, ο Τόμας Σατοράνσκι και εσχάτως ο Κρίσταπς Πορζίνγκις! Πλέον ο Αΐτο καλείται να κοουτσάρει την Άλμπα στην επόμενη EuroLeague από όπου ο ίδιος… απέχει από τη σεζόν 2010-11, όταν ήταν προπονητής στη Μάλαγα!

Ο Ρενέσες στην EuroLeague
Σεζόν / Ομάδα / Ρεκόρ / %
2000-01 / Μπαρτσελόνα / 8-4 / 66.67%
2001-02 / Μπαρτσελόνα / 14-6 / 70%
2006-07 / Χοβεντούτ / 8-12 / 40%
2008-09 / Μάλαγα / 10-6 / 62.5%
2009-10 / Μάλαγα / 9-7 / 56.25%
2010-11 / Μάλαγα / 5-5 / 50%