Φενέρμπαχτσε: Τα συμβόλαια και η επόμενη μέρα

Φενέρμπαχτσε: Τα συμβόλαια και η επόμενη μέρα

Φενέρμπαχτσε: Τα συμβόλαια και η επόμενη μέρα
Τα συμβόλαια που λήγουν κι εκείνα που έχουν οψιόν, η διαρκής ύφεση στην τουρκική οικονομία και η υπόσχεση του προέδρου Αλί Κοτς... Η Φενέρμπαχτσε καλείται να επιστρέψει στην κορυφή και η EuroLeague Greece καταγράφει τα δεδομένα στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Από τη μέρα που η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που να ασχολείται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην πιστεύει ότι η ομάδα της Κωνσταντινούπολης γίνεται, αυτόματα, κάθε χρόνο φαβορί για τον τίτλο, έστω κι αν στην πρώτη σεζόν του Ζοτς η Φενέρ αποκλείστηκε στο Top-16 του θεσμού. Προ εξαετίας, λοιπόν, ο πολυνίκης κόουτς της EuroLeague ανέλαβε ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πίστεψαν εξ αρχής πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει. Πλέον η Φενέρμπαχτσε μετράει πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας όμως να παρουσιάσει μόνο έναν τίτλο, εκείνον του 2017 στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στον Ολυμπιακό. Το περασμένο καλοκαίρι οι Ουαναμέικερ και Νάναλι ακολούθησαν τους Μπογκντάνοβιτς και Γιούντο στο ΝΒΑ ωστόσο η Φενέρ έφτασε ως το Final 4 της Βιτόρια με το καλύτερο ρεκόρ στη regular season (25-5), δίχως να κλονιστεί από τις αποκαλύψεις στις αρχές της σεζόν σχετικά με τα τεράστια χρέη του οργανισμού κι αρχίζοντας την αγωνιστική περίοδο έχοντας ως μοναδικό Αμερικανό στο ρόστερ της τον 35χρονο Μπόμπι Ντίξον, ο οποίος διαθέτει τουρκικό διαβατήριο.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα με τους τραυματίες Ζοφρί Λοβέρν, Τζίτζι Ντατόμε και τους ανέτοιμους Γιαν Βέσελι, Νίκολα Κάλινιτς «πλήγωσαν» τη Φενέρμπαχτσε που ηττήθηκε από την Αναντολού Εφές στον ημιτελικό κι εν τέλει κατέκτησε την τέταρτη θέση στη διοργάνωση έπειτα από την ήττα από τη Ρεάλ στον μικρό τελικό. Στη αρχές της σεζόν, έχασε τον Τάιλερ Ένις με σοβαρό τραυματισμό στον αριστερό πόδι (σ.σ. στη θέση του αποκτήθηκε ο Έρικ Γκριν) ενώ ο Βέσελι πέρασε την πόρτα του χειρουργείου καθώς είχε πρόβλημα τραυματισμού στον μηνίσκο. Μάλιστα την επομένη της ήττας από την Εφές στη Βιτόρια, τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παραίτηση του Ομπράντοβιτς από την τεχνική ηγεσία. «Οι Τούρκοι είναι... ίδια φάση με τους Έλληνες. Είναι οι καλύτεροι στην καταστροφολογία. Όχι, δεν υπάρχει ζήτημα. Το κίνητρό μας πλέον είναι ακόμα μεγαλύτερο. Θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα απέναντι στην ομάδα που μας απέκλεισε τόσο άδοξα. Δεν αξίζαμε αυτό το φινάλε. Σίγουρα αξίζαμε κάτι καλύτερο» ήταν το σχετικό σχόλιο του Κώστα Σλούκα στη Media Day την παραμονή του μικρού τελικού.

Τα συμβόλαια που λήγουν κι εκείνα που έχουν οψιόν

Παραμονές του Final 4 της Βιτόρια, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς παραχώρησε συνέντευξη στην στην εκπομπή beIN SPORTS Türkiye όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στον Κώστα Σλούκα και το timeout όπου... ξέσπασε έχοντας απέναντί του τον διεθνή γκαρντ: «Τα timeouts είναι πολύ ιδιαίτερες στιγμές. Μπορείς να αφυπνήσεις τους παίκτες σου σε ένα λεπτό και να τους πεις πως να βελτιωθούν σε άμυνα κι επίθεση. Μπορείς να δεις ανάλογες καταστάσεις σε κάθε παιχνίδι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Κώστας ξέρει πόσο πολύ τον εμπιστεύομαι! Είναι ένας παίκτης - κλειδί για εμάς από την πρώτη μέρα που ήλθε στη Φενέρμπαχτσε! Είναι ένας από τους ηγέτες αυτής της ομάδας, όλοι το ξέρουν. Είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει τον τρόπο που του μιλάω. Ξέρει τις ιδέες και τη φιλοσοφία μου. Είναι ο προπονητής στο παρκέ».

Ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Σλούκα, υπενθυμίζοντας τον ηγετικό ρόλο του Έλληνα γκαρντ. Στο συμβόλαιο του υπάρχει οψιόν, όπως και σε αυτά του 35χρονου Σινάν Γκιουλέρ και του Τάιλερ Ένις, ο οποίος πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 3 παιχνίδια στην EuroLeague (6.3 πόντοι, 1 ασίστ, 0.7 ριμπάουντ). Ο πρώην NBAer υπέστη συντριπτικό κάταγμα αριστερής κνήμης στον εκτός έδρας αγώνα με την Μπουγιουκτσεκμετσέ τον Οκτώβριο, δίχως να καταφέρει να ενισχύσει τη Φενέρ. Από 'κει και πέρα, ελεύθεροι μένουν οι Έρικ Γκριν και Μπαρίς Ερσέκ. «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα δούμε 2-3 νέα πρόσωπα τη νέα χρονιά. Αλλά δεν θα ήταν σωστό να πω ονόματα αυτή τη στιγμή» εξήγησε ο GM της Φενέρμπαχτσε, Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι. Παρεμπιπτόντως, το καλοκαίρι του 2018 οι Τούρκοι έκαναν μόλις δυο μεταγραφές (Ζοφρί Λοβέρν, Τάιλερ Ένις) σε αντίθεση με την έτερη ομάδα της Κωνσταντινούπολης, την Αναντολού Εφές που ενισχύθηκε με 9 παίκτες. Η περίπτωση του Σλούκα παραμένει στο προσκήνιο ενώ κατά τη διάρκεια του Final 4 ο ίδιος εξήγησε on camera πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Θα κοιτάξω το καλύτερο για μένα». Σε ό,τι αφορά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Δεκέμβριο του 2016 η Φενέρ ενημέρωσε πως ο Ζοτς επέκτεινε το συμβόλαιό του ως το 2020.

Η διαρκής ύφεση στην τουρκική οικονομία και η υπόσχεση του Κοτς

Η Φενέρμπαχτσε παρατάχθηκε στο Game 1 της σειράς των τελικών με την Εφές δίχως τους Ντατόμε, Βέσελι, Λοβέρν και Γκριν όμως επικράτησε με 56-73, κάνοντας το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Τουρκία απέναντι στην φιναλίστ της EuroLeague. Το ζητούμενο πλέον έχει να κάνει με το κατά πόσο η διαρκής ύφεση της τουρκικής οικονομίας θα επηρεάσει την κατάσταση στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Η μακρά πολιτική κρίση, ο πληθωρισμός που «τρέχει» και η απαξίωση της τουρκικής λίρας είχαν ως αποτέλεσμα η οικονομία της γειτονικής χώρας να παρουσιάζει ύφεση της τάξης του 2.6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της σε σχέση με το τέλος του 2017.

Η νομισματική κρίση που έπληξε την Τουρκία, η κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και οι αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες που οδήγησαν στην ύφεση της τουρκικής οικονομίας η οποία πριν από μερικά χρόνια «έτρεχε» με ρυθμούς ανάπτυξης έως και 5%! Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ομάδας, Αλί Κοτς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Φενέρμπαχτσε θα βρίσκεται και την επόμενη χρονιά στο Final 4, παραμένοντας στο top επίπεδο: «Θεωρώ ότι η Φενέρμπαχτσε θα βρίσκεται και την επόμενη χρονιά, όπως γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια, και θα παλέψει για το τρόπαιο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταρρίψαμε διάφορα ρεκόρ και η φιλοδοξία μας ήταν να φέρουμε την κούπα ξανά στην Τουρκία, ωστόσο ήμασταν άτυχοι και είχαμε σημαντικούς τραυματισμούς, που επηρέασαν την ομάδα και δεν παίξαμε με τον τρόπο που θα θέλαμε».