Βατούτιν: «Με βλέπεις πιεσμένο»; (pic)

Βατούτιν: «Με βλέπεις πιεσμένο»; (pic)

Βατούτιν: «Με βλέπεις πιεσμένο»; (pic)
Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν μίλησε στην EuroLeague Greece με τη… σαμπάνια στο χέρι για τους πανηγυρισμούς μετά από τον τελικό με την Εφές, το μέλλον του Δημήτρη Ιτούδη και τις περιπτώσεις που η πίεση μπορεί να σε γονατίσει.

ΒΙΤΟΡΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιαννης Σταυρουλάκης

Κάποιες φορές ένα concept μπορεί να αρκεί. Ο Αντρέι Βατούτιν, πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από το 2009 έχει παραδεχθεί ουκ ολίγες φορές ότι ζει με τη βελόνα στο κόκκινο. Ότι οι μόνες μέρες που η «ομάδα του στρατού» δεν νιώθει πίεση είναι οι 2-3 εβδομάδες που μεσολαβούν πριν από το Final 4. «Όλοι περιμένουν τον τίτλο κάθε χρόνο, όμως αν χάσεις σε εκτελούν από τα πέντε μέτρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα» παραδέχεται ο διοικητικός ηγέτης της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Τα λόγια αυτά φέρουν μια κάποια βαρύτητα, με δεδομένο ότι το πρόβλημα της ΤΣΣΚΑ είναι ότι μόνο δυο παιχνίδια, ο ημιτελικός και ο τελικός της EuroLeague κρίνουν αν η χρονιά είναι πετυχημένη ή αποτυχημένη. Οι Ρώσοι, λοιπόν επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από το 2016 στο Βερολίνο και ο Βατούτιν μίλησε στην EuroLeague Greece με την σαμπάνια ανά… χείρας!

H μοναδική φορά που ξεφύγατε τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκείνη η κραυγή στο Βερολίνο. Φέτος τα πράγματα ήταν πιο… ψύχραιμα;
«Άλλες καταστάσεις, διαφορετικές νίκες. To 2016 ήταν μια ανακούφιση και, συγχρόνως μια εξιλέωση για μένα, ένα παιχνίδι που πήγε στην παράταση με ένα φόλοου στο φινάλε. Φέτος είχαμε να κάνουμε με έναν πραγματικά δύσκολο ημιτελικό με τη Ρεάλ. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά στον τελικό και δεν χρειάστηκε να αγχωθούμε τόσο πολύ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Επομένως ναι, μπορείς να πεις ότι φέτος το πήρα πιο ψύχραιμα».

Η αγκαλιά σας με τον Δημήτρη Ιτούδη έγινε αμέσως viral μετά από το τέλος του αγώνα.
«Ήταν μια ανθρώπινη στιγμή, πολύ ανθρώπινη. Είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ότι πετύχαμε τον μεγάλο στόχο μας σημαίνει πολλά για μένα, τον Δημήτρη και την ΤΣΣΚΑ».

Πριν από μερικές εβδομάδες κάνατε λόγο για νέο συμβόλαιο στον Έλληνα προπονητή εφόσον η ΤΣΣΚΑ κατακτούσε την EuroLeague…
«(μας διακόπτει) Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο τους πανηγυρισμούς, το κύπελλο και την σαμπάνια μου».

Νιώσατε να σας γονατίζει η πίεση μέσα στη χρονιά, αφού η ΤΣΣΚΑ Μόσχας λογίζεται κάθε χρόνο σαν σίγουρη για το Final 4, βάζοντας στην εξίσωση το «πρέπει» σε ό,τι αφορά τον τίτλο;
«Πίεση; Τώρα; Με βλέπεις πιεσμένο; Στα σοβαρά, αν δεν είσαι προετοιμασμένος, η πίεση μπορεί να σε τσακίσει. Το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πρέπει να είσαι πνευματικά έτοιμος προκειμένου να αντιμετωπίσεις το ενδεχόμενο της αποτυχίας. Από την άλλη πλευρά, η ΤΣΣΚΑ έχει μάθει να ζει σε αυτές τις καταστάσεις. Μεγάλη η πίεση, ακόμα μεγαλύτερες οι ευθύνες».

Εν τέλει, σας αρέσει η αμφισβήτηση; Πρόσφατα ο κόουτς αναφέρθηκε στους haters της ΤΣΣΚΑ.
«Προσπαθώ να έχω υπομονή με οτιδήποτε λέγεται. Ουδείς μπορεί να φορτώσει περισσότερη πίεση στις πλάτες μου από εμένα τον ίδιο όμως έχω μεγάλη εμπειρία για να επιβιώσω».