Ερυθρός Αστέρας: Ο πληγωμένος γίγαντας επιστρέφει!

Ερυθρός Αστέρας: Ο πληγωμένος γίγαντας επιστρέφει!

Ερυθρός Αστέρας: Ο πληγωμένος γίγαντας επιστρέφει!
H EuroLeague Greece βρέθηκε στο Βελιγράδι και ο GM του Ερυθρού Αστέρα, Φίλιπ Σούντουρλιτς περιγράφει το trust the process των «ερυθρόλευκων» βήμα προς βήμα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Ο Ερυθρός Αστέρας του Μίλαν Τόμιτς κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα σε αυτό που μάλλον ήταν το σημαντικότερο και πιο πολυκουβεντιασμένο και πολυαναμενόμενο φινάλε για τους «ερυθρόλευκους» που θα παίξουν στην EuroLeague για έκτη φορά στην ιστορία τους.

Στο μεσοδιάστημα, οι Σέρβοι δίνουν το… μικρόφωνο σε ταλαντούχα παιδιά ή παίκτες που θέλουν να σώσουν την καριέρα τους, o κόσμος μαζεύεται στο Aleksandar Nikolic Hall και την Stark Arena (άλλοτε Beogradska) για να τους χειροκροτήσει κι εν συνεχεία πάνε αλλού για να υπογράψουν νέα συμβόλαια με περισσότερα μηδενικά. Βλέπετε, η παραγωγική διαδικασία ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα για τη Σερβία, εκεί όπου έμαθαν τα βασικά του μπάσκετ ορισμένοι από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σταρ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η EuroLeague Greece βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Βελιγράδι και συνομίλησε με τον Φίλιπ Σούντουρλιτς, τον GM του Ερυθρού Αστέρα για την επιστροφή του πληγωμένου γίγαντα στην οικογένεια της EuroLeague. Ο 37χρονος ιθύνων νους των «ερυθρόλευκων» διετέλεσε διευθυντής marketing του οργανισμού από το 2011 και το περασμένο καλοκαίρι προβιβάστηκε στη θέση του general manager, μιλώντας για το μεγάλο comeback.

- Τι σημαίνει, πρακτικά η επιστροφή του Ερυθρού Αστέρα στην EuroLeague έπειτα από έναν χρόνο;
«Σημαίνει πολλά για εμάς αλλά για τη Σερβία και το Βελιγράδι, εν γένει. Είναι τεράστιο προνόμιο να αποτελείς μέλος των 18 καλύτερων ομάδων στην Ευρώπη, έχοντας πέντε συνεχόμενες συμμετοχές στη διοργάνωση (2013-18). Ο κόσμος γνωρίζει καλά τι έχουμε προσφέρει στο μπάσκετ ως έθνος. Ζούμε για το μπάσκετ και είμαστε πολύ υπερήφανοι για ό,τι έχουμε πετύχει σε αυτό το σπορ! Νομίζω πως όταν νιώθεις τον πόνο του αποκλεισμού μετά από μια αποτυχημένη σεζόν, πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα ώστε να προχωρήσεις στο rebuilding και να αρχίσεις από το μηδέν. Κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και στη συνέχεια να προχωρήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι αποθαρρύνονται, εμείς όμως όχι. Καταλάβαμε πως όλα συνέβησαν για έναν λόγο, επομένως η περσινή ήττα στους τελικούς της Αδριατικής Λίγκας και, κατ' επέκταση ο αποκλεισμός από την EuroLeague μάς αφύπνισε.

Μάθαμε από τα λάθη μας αυτό το διάστημα, ανασυνταχθήκαμε και προετοιμαστήκαμε για την εφετινή χρονιά. "Χτίσαμε" την ομάδα, φέραμε έναν νέο προπονητή κι ανανεωθήκαμε σε ό,τι αφορά το management. Φέραμε στο κλαμπ νέους ανθρώπους, γεμάτους ενέργεια και διάθεση να βοηθήσουν στο project! Ευκαιρίας δοθείσης, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους σε αυτή τη διαδικασία. Πήραμε, λοιπόν ένα σημαντικό μάθημα, δεν καταρρεύσαμε κι επιστρέψαμε στη φυσική μας θέση, ανάμεσα στις ομάδες της EuroLeague! Εκεί, δηλαδή όπου ανήκει ο Ερυθρός Αστέρας, ανάμεσα σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ, η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας».

- Πως επηρέασε αυτή η απουσία το κλαμπ σε ό,τι αφορά τις χορηγίες, τα εισιτήρια διαρκείας και το ενδιαφέρον το φιλάθλων;

«Αρχικώς, η προσέλευση στο γήπεδο δεν ήταν αυτή που περιμέναμε ενώ δεν δώσαμε κανένα παιχνίδι στη μεγάλη αρένα του Βελιγραδίου (Stark Arena). Από την άλλη πλευρά, έγινε πραγματικά καλή δουλειά σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εισιτηρίων διαρκείας, έχοντας παράλληλα 5.011 φιλάθλους μ.ό. στα εντός έδρας παιχνίδια μας. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά την επόμενη χρονιά λόγω της συμμετοχής μας στην EuroLeague. Ήταν πραγματικά δύσκολο να προσεγγίσουμε χορηγούς δίχως να παίζουμε στην EuroLeague όμως δουλέψαμε σκληρά κι εν τέλει πετύχαμε. Φυσικά, τα credits ανήκουν στον πρόεδρο του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς που δουλεύει πιο σκληρά από οποιοδήποτε άλλο "μπασκετικό αφεντικό" στην Ευρώπη, ζει για το μπάσκετ και έχει επενδύσει πολλά στο project μας. Σε κάθε περίπτωση, πήραμε το μάθημά μας και ξέρουμε καλά τι χρειάζεται να κάνουμε, έχοντας κατακτήσει τις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε Αδριατικές Λίγκες».

«Δώσαμε στον Τόμιτς την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πρωταθλητής»

- Το περασμένο καλοκαίρι ο Ερυθρός Αστέρας έδωσε τα «κλειδιά» στον Μίλαν Τόμιτς. Πως είναι η συνεργασία σας μαζί του, λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για έναν έμπειρο, μεν και συγχρόνως rookie πρώτο προπονητή;
«Δεν γίνεσαι πρωταθλητής, γεννιέσαι έτσι! Με αυτή τη λογική μπήκαμε σε διαδικασία αναζήτησης προπονητής, ψάχνοντας για έναν νικητή, που ξέρει πώς είναι να είσαι πρώτος, ξέρει τι χρειάζεται ώστε να σε οδηγήσει στην κορυφή. Η φυσιολογική επιλογή ήταν ο Μίλαν Τόμιτς, από τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν τις ιδιαίτερες σχέσεις μας με τον Ολυμπιακό. Ο Μίλαν ήταν ένας rookie head coach όμως ήταν μέλος του καλύτερου σταφ για πάνω από μια δεκαετία, μαθαίνοντας από προπονητές όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όλη αυτή η διαδικασία είναι ανεκτίμητη!

Κέρδισε πράγματα από τον καθένα κι έφτιαξε τη δική του φιλοσοφία. Εμείς απλώς του δώσαμε μια ευκαιρία να δουλέψει και να αποδείξει ότι είναι πρωταθλητής! Το αποτέλεσμα στην Αδριατική Λίγκα επιβεβαίωσε ότι πράξαμε σωστά, δίνοντας τη δουλειά στον Μίλαν. Το περασμένο καλοκαίρι συμφωνήσαμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ, αποκτώντας καλούς και φιλόδοξους παίκτες με νοοτροπία νικητή. Ο Μίλαν ήταν ο μπροστάρης αυτής της προσπάθειας κι εμείς του δώσαμε τα αναγκαία εφόδια ώστε ο Ερυθρός Αστέρας να κάνει μια καλή σεζόν. Θα ήθελα, επίσης να αναφέρω το υπόλοιπο σταφ. Ο ασίσταντ κόουτς Άντριγια Γκαβρίλοβιτς, ο γυμναστής Αλεκσάνταρ Λούκμαν και ο γιατρός Σάσα Κόσοβιτς έφεραν στην ομάδα την απαραίτητη εμπειρία κι ενέργεια. Επιπλέον, οι θρύλοι της ομάδας μας, Μιλένκο Τόπιτς και Νεμπόισα Ίλιτς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εφετινή επιτυχία. Ο Μίλαν Τόμιτς κρατούσε τα "κλειδιά" και είχε σπουδαίο supporting cast».

Τόμιτς: «Το δίκιο δεν θα το βρεις ποτέ»!

«Δεν φοβόμαστε κανέναν στο Βελιγράδι, ας μην μας υποτιμήσουν»

- Τι να περιμένουμε από τον Ερυθρό Αστέρα την επόμενη σεζόν, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση της EuroLeague (18 ομαδες) και το πιεσμένο καλεντάρι; Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του κλαμπ στη διοργάνωση;
«Τα προηγούμενα χρόνια δείξαμε σε όλη την μπασκετική Ευρώπη ότι δεν ήλθαμε για τη χαρά της συμμετοχής, ότι ξέρουμε μπάσκετ, ότι δεν φοβόμαστε κανέναν και ότι μπαίνουμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Το ίδιο θα πράξουμε τη νέα σεζόν. Θα παλεύουμε κάθε βράδυ! Ας μην μας υποτιμήσει κανείς, ειδικά στο γήπεδό μας, μπροστά στους οπαδούς μας. Το πλεονέκτημα που μας δίνει το γήπεδό μας είναι κάτι που ψάχνουν όλες οι ομάδες, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος του Ερυθρού Αστέρα δημιουργεί τρομερή ατμόσφαιρα. Φυσικά αυτό δεν αρέσει στους αντιπάλους μας αλλά συμβαίνει το ίδιο όταν παίζουμε στην Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ και στις υπόλοιπες δύσκολες έδρες της EuroLeague. Θέλουμε να γίνουμε αναπόσπαστο μέλος της EuroLeague, νομίζω πως το έχουμε αποδείξει και πλέον εξαρτάται από εμάς».

- Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Νίκολα Κάλινιτς, Μάρκο Γκούντουριτς, Λούκα Μίτροβιτς, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Στέφαν Γιόβιτς... ΟΚ, δεν μπορούν να γίνουν εικασίες όμως έχετε μπει στη διαδικασία να σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο Ερυθρός Αστέρας κρατούσε τα αστέρια του για πολλά χρόνια;
«Προσθέστε, επίσης τους Τσαρλς Τζένκινς, Βλάντιμιρ Στίματς, Μάρκους Ουίλιαμς, Όγκνιεν Κούζμιτς, Νέμανια Ντάνγκουμπιτς, Βασίλιε Μίτσιτς, Νέιτ Ουόλτερς, Ντιόν Τόμπσον και τόσους άλλους που έκαναν σπουδαία καριέρα έπειτα από την αποχώρησή τους από την ομάδα μας. Ίσως διεκδικούσαμε σταθερά την πρόκρισή μας στο Final 4 όμως γνωρίζουμε ότι οι πλούσιες ομάδες παρακολουθούν τους παίκτες μας. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε τα λεφτά που δίνουν άλλα κλαμπ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους παίκτες όπως ο Γκούντουριτς, ο Μαριάνοβιτς, ο Κάλινιτς και ο Γιόβιτς... Λειτουργούμε, ουσιαστικά ως παραγωγοί παικτών της EuroLeague, όπως συμβαίνει με τη Ζάλγκιρις».

«Γίνονται σταρ της EuroLeague και νιώθουν τον Ερυθρό Αστέρα σαν σπίτι τους»!

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ερυθρού Αστέρα ώστε να προσεγγίσει ένα νέο παίκτη και να τον πείσει να παίξει μπάσκετ στο Βελιγράδι;
«Δίχως αμφιβολία, το ότι δίνουμε τη δυνατότητα στα ταλέντα μας να δουλέψουν και να βελτιωθούν, να μεγαλώσουνε μαζί με την ομάδα στις καλές και τις άσχημες στιγμές. Είναι πολύ σημαντικό ότι παίκτες που αναπτύσσονται εδώ, γίνονται σταρ της EuroLeague και στη συνέχεια νιώθουν τον Ερυθρό Αστέρα σαν σπίτι τους! Οι ομάδες νέων του Ερυθρού Αστέρα είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη όμως γνωρίζουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλο και περισσότερο ώστε να ακολουθήσουμε τα μπασκετικά standards σε παγκόσμιο επίπεδο».

- Το νέο σύστημα της EuroLeague (όλοι εναντίον όλων) δίνει λίγες πιθανότητες σε μια ομάδα με μικρό μπάτζετ να επιβιώσει... Τι θα κάνει ο Ερυθρός Αστέρας ώστε να σταθεί σε αυτή τη διαδικασία και να παρουσιάσει μια ανταγωνιστική ομάδα;
«Θα επαναλάβουμε την πορεία των τελευταίων ετών. Θα μιλήσουμε με τον κόουτς έπειτα από το τέλος του σερβικού πρωταθλήματος, θα ακούσουμε τις σκέψεις τους και θα σχεδιάσουμε το project της νέας χρονιάς. Έχουμε έναν "κορμό" στον οποίο θα στηριχθούμε, αναζητώντας παράλληλα καλούς χαρακτήρες. Οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα πρέπει να έχουν χαρακτήρα νικητή και να μην φοβούνται, πρέπει να δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα και, κυρίως να είναι καλοί συμπαίκτες».

- Παρεμπιπτόντως, η νέα σεζόν θα σας βρει στην Stark Arena ή στο Aleksandar Nikolic Hall (πρώην Hala Pionir);
«Ενδεχομένως θα δώσουμε τα περισσότερα παιχνίδια μας στο μεγάλο γήπεδο όμως από τη νέα σεζόν, το Aleksandar Nikolic θα έχει ανακαινιστεί, θα είναι ένα μοντέρνο γήπεδο, λειτουργικό με όλες τις ανέσεις, όπως τα γήπεδα στο εξωτερικό. Η χωρητικότητά του θα ξεπερνά τις 9.000 θέσεις».

- Τι σας έλειψε περισσότερο από την EuroLeague;
«Τα πάντα! Παλέψαμε σκληρά ώστε να επιστρέψουμε στην οικογένεια της EuroLeague και το αξίζαμε. Δεχτήκαμε πολλά σχόλια στα social media από φιλάθλους από όλη την Ευρώπη, ότι ο Ερυθρός Αστέρας έλειψε από την EuroLeague και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι επιστρέψαμε. Είναι κάτι που μας δίνει κίνητρο, αυτά τα σχόλια σημαίνουν ότι έχουμε κάνει κάτι καλό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει δυνατές σχέσεις με τις άλλες ομάδες και οι φίλαθλοι εντυπωσιάζονται από ό,τι βλέπουν στο Βελιγράδι. Πάντα δείχνουμε σεβασμό και είμαστε εξαιρετικοί οικοδεσπότες απέναντι σε όλους».