Και οι τέσσερις ήταν υπέροχοι

Και οι τέσσερις ήταν υπέροχοι
Στα Playoffs της Euroleague έδειξαν τις… άγριες διαθέσεις τους ενόψει του Final Four της διοργάνωσης και η Euroleague Greece εστιάζει στους τέσσερις γκαρντ (Κώστας Σλούκας, Νάντο Ντε Κολό, Φακούντο Καμπάτσο και Βασίλιε Μίτσιτς) συγκρίνοντας το πρόσφατο παρελθόν με το παρόν.

Κακά τα ψέματα, πρόκειται για τους τέσσερις γκαρντ στους οποίους (οι ομάδες τους) οφείλουν την παρουσία τους στην τελική φάση της διοργάνωσης. Κυρίως όμως, είναι αυτοί που θα πρέπει να κουβαλήσουν το βάρος των ευθυνών στο Final Four της Βιτόρια. Ο κοινός παρονομαστής για τους Κώστα Σλούκα, Νάντο Ντε Κολό και Φακούντο Καμπάτσο είναι ότι έχουν από τουλάχιστον μία κατάκτηση, σε αντίθεση με τον Βασίλιε Μίτσιτς ο οποίος θα αναζητήσει την πρώτη Eurloleague στην καριέρα του.

Ο Κώστας Σλούκας ετοιμάζεται για το 7ο Final Four στην καριέρα του, ελπίζει ότι θα κατακτήσει την Euroleague για 4η φορά, σε μια χρονιά επιβεβαίωσης. Γιατί γιατί εντός των τεσσάρων γραμμών, φέτος η Φενέρμπαχτσε είναι … δική του ομάδα. Κι αν κρίνουμε από την αποτελεσματικότητα της τουρκικής ομάδας, προφανέστατα απέδειξε ότι είναι καλός «μαέστρος». Ωστόσο, η σπουδαιότερη απόδειξη ήρθε μέσα από τα Playoffs με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και φυσικά την ηγετική παρουσία του στους δύο τελευταίους αγώνες. Η αγωνιστική άνοδος του Έλληνα γκαρντ αποδεικνύεται και μέσα από τους αριθμούς καθώς κυρίως σε επίπεδο εκτέλεσης, έγινε πολύ πιο ακριβής σε σχέση με την περσινή χρονιά.

ΚατηγορίαΠον.2π.%3π.%Ασ.PIR
2018-1911.759.1%45.4%4.815.6
2017-181046.2%38.1%5.312.7

Τώρα θα είναι υγιής

Στη σειρά των Playoffs με την Μπασκόνια, ο Νάντο Ντε Κολό επιβεβαίωσε γιατί είναι ο φυσικός ηγέτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα δύο τελευταία παιχνίδια είχε κατά μέσο όρο 27.5 πόντους και σούταρε με εκπληκτική ποσοστά σε δίποντα (65%) και τρίποντα (63%) συγκεντρώνοντας συνολικά 67 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Συνολικά, η αγωνιστική χρονιά του είχε σκαμπανεβάσματα, τούτο όμως ισχύει γενικώς για την ΤΣΣΚΑ καθώς σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, φέτος εκφράστηκαν αρκετές αμφιβολίες για το επίπεδο δυναμικής της. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς του Γάλλου θα διαπιστώσει ότι στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες τα φετινά νούμερά του είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα περσινά.

Στο Final Four της Βιτόρια ο Ντε Κολό έχει επιπλέον κίνητρο όχι μόνο γιατί θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά γιατί πέρυσι αγωνίστηκε με πρόβλημα τραυματισμού. Για την ακρίβεια, είχε χρησιμοποιηθεί σε μόλις έναν αγώνα Playoffs και ήταν ανέτοιμος στην τελική φάση της Euroleague.

ΚατηγορίαΠον.2π.3π.Ασ.PIR
2018-1914.554.9%42.6%3.416
2017-1816.756.9%49.2%3.718.9

Τελικά… μπορεί ο Καμπάτσο

Το μέγεθος του βραχύσωμου γκαρντ αναδείχθηκε στα Playoffs απέναντι στον Παναθηναϊκό. Υπό τη δική του καθοδήγηση, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερε απλά να καλύψει το κενό του Σέρχιο Γιουλ, αλλά και να παρουσιάσει καλύτερη αγωνιστική εικόνα σε σχέση με αυτή που την συντρόφευσε στο μεγαλύτερο κομμάτι της κανονικής περιόδου. Αν συγκρίνει κανείς τα νούμερα του Αργεντίνου την περσινή σεζόν με τα αντίστοιχα των Playoffs, θα αντιληφθεί και το επίπεδο της βελτίωσης που παρουσίασε ο 28χρονος γκαρντ.

Θεωρητικά, το Final Four της Βιτόρια είναι το 2ο, στην πραγματικότητα όμως είναι το πρώτο καθώς στο αντίστοιχο περσινό δεν βρήκε περισσότερα από 15 αγωνιστικά λεπτά. Είχε μεγάλη συμμετοχή στην πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στην τελική φάση ο Πάμπλο Λάσο μοίρασε τον χρόνο στους Σέργιο Γιουλ, Λούκα Ντόντσιτς.

ΚατηγορίαΠον.2π.%3π.%ΑσPIR
Playoffs 2018-1912.766.7%37.5%8.324.3
2017-187.941.9%36.6%4.410

Η «εκτόξευση» του Μίτσιτς

Ο Βασίλιε Μίτσιτς κατατάσσεται στους παίκτες που αποκάλυψαν το μέγεθος του ταλέντου τους στη διάρκεια της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο έκανε και με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, απλά εκεί λειτουργούσε στη σκιά του Κέβιν Πάνγκος με συνέπεια (σε κάποιες περιπτώσεις) να περάσει απαρατήρητος. Φέτος, ο Σέρβος δοκιμάστηκε σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι αριθμοί αλλά και η επιτυχία της Αναντολού Εφές απέδειξαν ότι πέτυχε το πείραμα του Εργκίν Αταμάν. Κυρίως οι αριθμοί καθώς το… πέρυσι με το φέτος, δεν έχουν καμία σχέση.

Για τον Μίτσιτς, το Final Four της Βιτόρια θα είναι το 2ο στην καριέρα του. Κοινός παρονομαστής σε σχέση με πέρυσι είναι ότι και πάλι θα λειτουργήσει με τον τίτλο του αουτσάιντερ. Γιατί, όσο λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν στη Ζαλγκίρις στο περσινό Final Four, τόσοι είναι κι αυτοί που δίνουν πιθανότητες στην Αναντολού Εφές να ξεπεράσει το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε στον έναν ημιτελικό.

ΚατηγορίαΠον.2π.%3π.%Ασ.PIR
Playoffs 2018-1912.847.6%40%6.615.2
2017-187.746.1%35.5%4.28.6