Αναντολού Εφές-Μπαρτσελόνα: Μακρινό σουτ vs άμυνα

Αναντολού Εφές-Μπαρτσελόνα: Μακρινό σουτ vs άμυνα
Αναντολού Εφές και Μπαρτσελόνα ετοιμάζονται για τον αγώνα… μέχρι τελικής πτώσης και η Euroleague Greece στέκεται στους αριθμούς από τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων τόσο σε κανονική διάρκεια όσο και στα Playoffs.

Ο πρότερος βίος των αναμετρήσεων των δύο ομάδων αποδεικνύει ότι η έδρα δεν προσφέρει αξιόλογο πλεονέκτημα. Γιατί η Μπαρτσελόνα «έσπασε» την έδρα της Εφές στον δεύτερο αγώνα της σειράς στην Κωνσταντινούπολη και η τουρκική ομάδα απάντησε με το ίδιο νόμισμα στον αντίστοιχο 3ο. Υπάρχουν άλλα στοιχεία τα οποία θα καθορίσουν τον νικητή και φυσικά θα δείξουν ποια από τις δύο ομάδες θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Final Four της διοργάνωσης.

Η Εφές και το μακρινό σουτ

Η Μπαρτσελόνα αρέσκεται στη μεταφορά του παιχνιδιού στη ρακέτα, σε αντίθεση με την Εφές καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών της, την οδηγούν σε αρκετά μακρινά σουτ. Καθόλου τυχαία, η τουρκική ομάδα σουτάρει 30 τρίποντα κατά μέσο όρο στη σειρά κι όταν το ποσοστό της ξεπερνά το 35%, συνήθως κερδίζει. Δεν έγινε μόνο στο τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων όπου το 42.3% δεν ήταν αρκετό γι’ αυτήν. Στην επιβλητική νίκη με 92-70 είχε 36.4% (12/33), ακολούθησε το 35% στον πρώτο αγώνα των Playoffs, αλλά και το 43.8% στον 3ο αγώνα της σειράς και στην επιβλητική νίκη με 68-102. Συνολικά στη σειρά, η Εφές έχει και το αξιοπρεπέστατο 38.6% (σ. σ. το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της στην κανονική διάρκεια), ενώ η Μπαρτσελόνα έχει 36.3%, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της κανονικής περιόδου.

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα

Αν η ευστοχία της Εφές έξω από τα 6,75 αποτελεί έναν βασικό παράγοντα του παιχνιδιού, ο δεύτερος είναι η άμυνα της Μπαρτσελόνα. Για τους Καταλανούς είναι προαπαιτούμενο νίκης καθώς αν επιτρέψει μια φύσει επιθετική ομάδα όπως η Εφές να ξεπεράσει τους 75 πόντους, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τον αποκλεισμό. Αυτό αποδείχθηκε τουλάχιστον στις αναμετρήσεις που προηγήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της κανονικής περιόδου. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε όσες φορές υποχρέωσε την Εφές να μη σημειώσει περισσότερους από 72 πόντους.

Η υπεροπλία στα ριμπάουντ και οι τρεις ψηλοί της Εφές

Η Μπαρτσελόνα έχει περισσότερες λύσεις κάτω από τα καλάθια, τούτο βοηθά τον Σβέτισλαβ Πέσιτς να μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής και να διαχειρίζεται την ενέργεια του καθενός. Αντιθέτως, ο Εργκίν Αταμάν της Εφές χρησιμοποιεί μόλις τρεις ψηλούς (σ. σ. Ντάντσον, Πλάις, Μοερμάν) καθώς δεν έχει στη διάθεσή του τον Γκρεγκ Μότουμ. Οι Καταλανοί έχουν τον έλεγχο των ριμπάουντ καθώς με 36.7 ανά αγώνα έχουν τέσσερα περισσότερα από την Εφές, αλλά το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βρίσκεται στα επιθετικά ριμπάουντ. Είναι άξιο αναφοράς αλλά και προβληματισμού για την Μπαρτσελόνα το γεγονός ότι έχει 14.7 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο στη σειρά, δηλαδή τα διπλάσια από την Εφές, αλλά δεν εκμεταλλεύεται τις επιπλέον κατοχές.

Ένα στοιχείο που αφορά τους ψηλούς της Εφές (σ. σ. Ντάνστον, Πλάις, Μοερμάν) είναι ότι όσες φορές σημείωσαν 30+ πόντους η Εφές κέρδισε και το παιχνίδι.

Το «φαινόμενο» Λάρκιν

Πρόσφατα η Euroleague Greece ασχολήθηκε με τα κατορθώματα του Σέιν Λάρκιν απέναντι στην Μπαρτσελόνα γιατί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο Αμερικανός είναι μια κατηγορία μόνος του. Από τους 9.1 πόντους που είχε κατά μέσο όρο κόντρα σε κάθε άλλη ομάδα, σκοράρει 20.6 απέναντι στην Μπαρτσελόνα και μάλιστα με το εντυπωσιακό 61.2% στα σουτ. Είναι προφανές λοιπόν ότι η αμυντική αποτελεσματικότητα των Καταλανών θα παίξει καταλυτικό ρόλο διότι αν ο Λάρκιν επαναλάβει αντίστοιχες εντυπωσιακές εμφανίσεις, δύσκολα θα αποφύγουν τον αποκλεισμό.