Εφές: Για το πρώτο Final 4 από την εποχή του Οκούρ και του Σκεπάνοβιτς! (pics)

Εφές: Για το πρώτο Final 4 από την εποχή του Οκούρ και του Σκεπάνοβιτς! (pics)

Εφές: Για το πρώτο Final 4 από την εποχή του Οκούρ και του Σκεπάνοβιτς! (pics)
Η Εφές άφησε επιτέλους το rebuild mode για το win-now mode και απόψε (1/5, 20:00) θα διεκδικήσει κόντρα στην Μπαρτσελόνα την επιστροφή της στο Final 4 για πρώτη φορά έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια!

Όταν η πραγματικότητα σε απογοητεύει ξανά και ξανά και ξανά (και ξανά), μια επιλογή μπορεί να είναι αυτή: Ακινητοποιήσου σε εμβρυακή στάση και βάλε τα κλάματα. Στην περίπτωση της Εφές και της προσπάθειάς της να μπει επιτέλους στην κατηγορία των contenders της EuroLeague, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έκανε το περασμένο καλοκαίρι 9 μετεγγραφές, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Οι Τούρκοι δεν είναι η πιο προφανής σκέψη που θα έκανες στην ερώτηση «ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να προκριθούν στο Final 4». Τουναντίον, προέρχονταν από τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας τους τερματίζοντας στην τελευταία θέση της περσινής κατάταξης με ρεκόρ 7-23.

Ο Εργκίν Αταμάν (των τριών ευρωπαϊκών τίτλων για τους haters) κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερα ποιοτικό ρόστερ, πανηγυρίζοντας στις αρχές της σεζόν το President's Cup στον τελικό με τη Φενέρ. Οι προσθήκες των Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίσιτς και Ροντρίγκ Μπομπουά δημιούργησαν ένα αρκετά ιντριγκαδόρικο σχήμα στην περιφέρεια για την Εφές που απέκτησε winning mentality και πλέον βρίσκεται μια νίκη μακριά από την επιστροφή της στα ημιτελικά έπειτα από 18 χρόνια και την παρουσία της στην τελική φάση της SuproLeague! Το Final 4 της EuroLeague έχει εξελιχτεί σε απαγορευμένη υπόθεση για την Αναντολού Εφές ενώ ο βαθύπλουτος πρόεδρος Τουντσάι Οζιλχάν (Νο. 931 στην λίστα Forbes, με περιουσία 1.6 δισ. δολαρίων) έκανε τα πάντα για να μεταμορφώσει την ομάδα του σε πρωταγωνίστρια στη διοργάνωση, έχοντας στην άκρη του πάγκου τον Εργκίν Αταμάν.

Ό,τι περί του αντιθέτου κι αν πει ποτέ κανείς, ο Τούρκος κόουτς είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα των πάγκων, έχοντας να επιδείξει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια: Σαπόρτα 2002 με τη Σιένα, EuroChallenge 2012 με την Μπεσίκτας και EuroCup 2016 με τη Γαλατάσαραϊ. Ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας έχει έντονο ταμπεραμέντο, σε σημείο να εκφράζει αυτά που σκέφτεται δίχως να υπολογίζει τις συνέπειες και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει. Ό,τι συνέβη δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ξέσπασε κατά της διαιτησίας στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, εξηγώντας πως «όταν δεις το βιογραφικό του Αταμάν, θα δεις 16-17 τρόπαια. Μόνο το τρόπαιο της EuroLeague μου λείπει και θα έρθει αυτή τη χρονιά».

Μένει να αποδειχθεί αν γίνει πράξη η... πρόβλεψη του 53χρονου προπονητή, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν προπονητής της Εφές το 2001 ως τον Φεβρουάριο πριν αντικατασταθεί από τον Οκτάι Μαχμουτί.

Η σύνθεση της Εφές Πίλσεν 2000-01 στο τελευταίο της Final 4
Νταμίρ Μουλαομέροβιτς
Ερντάλ Μπίμπο
Ομέρ Ονάν
Βλάντο Σκεπάνοβιτς
Εντέρ Αρσλάν
Κερέμ Τουντσερί
Αλπέρ Γιλμάζ
Χουσεϊν Μπεσόκ
Μέμο Οκούρ
Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ
Κάγια Πεκέρ
Προπονητής: Εργκίν Αταμάν / Οκτάι Μαχμουτί