Η πορτοκαλί επανάσταση της Βαλένθια (pics & vids)

Η πορτοκαλί επανάσταση της Βαλένθια (pics & vids)

Η πορτοκαλί επανάσταση της Βαλένθια (pics & vids)
H Βαλένθια επιστρέφει στην EuroLeague και η EuroLeague Greece γράφει για την ομάδα που έχει κατακτήσει περισσότερους ευρωπαϊκούς από εγχώριους τίτλους και τον ιδιοκτήτη της που ξόδεψε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια για να την δει στην κορυφή.

Αρχικώς η Βαλένθια εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην EuroLeague 2019-20 με τον πλέον εμφατικό τρόπο αφού έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στο EuroCup, σημειώνοντας 20 νίκες -οι 15 εξ αυτών συνεχόμενες και μόλις τρεις ήττες! Το επίτευγμα των «πορτοκαλί» αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις στον θεσμό, μετρώντας τέσσερις τίτλους (2003, 2010, 2014, 2019) και άλλες δυο συμμετοχές σε τελικούς (2012, 2017). Έτσι, λοιπόν η ομάδα του Ζαμέ Πονσαρνάου έχει μπροστά της την πέμπτη συμμετοχή στην EuroLeague αφού στο μεσοδιάστημα πρόσθεσε τον έβδομο τίτλο στο παλμαρέ της. Παρεμπιπτόντως, η Βαλένθια έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (2017), ένα Supercopa (2017) κι ένα Copa del Rey (1998).

Τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια!

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Βαλένθια εντός συνόρων πριν από την κατάκτηση της Liga Endesa το 2017 ήταν η συμμετοχή στους τελικούς του 2003, έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ο Αλεχάντρο Μοντέκια και ο Νάτσο Ροντίγια, χάνοντας εν τέλει τον τίτλο με sweep από την Μπαρτσελόνα. Από την πλευρά του, το αφεντικό της ομάδας, Χουάν Ρόιγ έκανε τα πάντα για να δει τη Βαλένθια στην κορυφή, δαπανώντας 200 εκατομμύρια ευρώ από το 1986! Ο 69άχρονος επιχειρηματίας είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τα δυο αδέλφια του στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ισπανία, τη Mercadona και συγχρόνως εκείνος στον οποίο ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς έσπευσε να αφιερώσει το προ διετίας πρωτάθλημα, επαναλαμβάνοντας την αφοσίωσή του στο κλαμπ πριν βάλει την υπογραφή του σε νέο τριετές συμβόλαιο.

Το 2007 κι έχοντας συμπληρώσει δυο δεκαετίες στην προεδρία, ο Ρόιγ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου, δίνοντας το χρίσμα στον Μανουέλ Γιορέντε. Ανέλυσε μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης εξηγώντας ότι απέτυχε στο μοντέλο διοίκησης που προσπάθησε να επιβάλει. «Στόχος μου ήταν να κουμαντάρω την ομάδα με τεχνοκράτες, ακολουθώντας την ίδια πετυχημένη διαδικασία με τις επιχειρήσεις μου. Ενώπιων όλων, λοιπόν, μπορώ να πω ότι απέτυχα! Δεν κατάφερα να δημιουργήσω μια μεγάλη Βαλένθια». Έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η ομάδα συμμετείχε σε τρεις τελικούς τη σεζόν 2016-17: Copa del Rey, EuroCup και Liga Endesa, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην 30ή επέτειο από την ίδρυσή της!

Δεύτερος πιο πλούσιος πίσω από τα... Zara

Ο διοικητικός ηγέτης της Βαλένθια πανηγυρίζει τις επιτυχίες της ομάδας του από τις εξέδρες. Αποφεύγει τα επίσημα του Pabellón Fuente de San Luis, εκεί όπου βρίσκονται συνήθως ο πρόεδρος Βιθέντ Σολά μαζί με τον αντιπρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, Πάκο Ράγα. Πρόκειται, επίσης, για τον δεύτερο πιο πλούσιο άνθρωπο στην Ισπανία, πίσω μόνο από τον Αμάνθιο Ορτέγα, τον ιδρυτή και πρόεδρο της πολυεθνικής εταιρείας Inditex και των αλυσίδων καταστημάτων που της ανήκουν (Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull & Bear κλπ). Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της El Mundo, η περιουσία του Ρόιγ ανήλθε στα 9.200 εκατομμύρια ευρώ το 2016! Σε ό,τι αφορά τη Βαλένθια, το 80% εκ των 12 εκατομμυρίων ευρώ του εφετινού προϋπολογισμού καλύφθηκε από τον Ρόιγ, ο οποίος έχει δαπανήσει συνολικά 200 εκατομμύρια από το 1986, συν 18 εκατομμύρια για την κατασκευή της L'Alqueria. Πρόκειται για ένα συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει 13 γήπεδα!

Επίσης η Βαλένθια, όπως και όλες οι ισπανικές ομάδες, δεν συνιστά κερδοφόρα επιχείρηση. Τουναντίον. Σε κάθε περίπτωση, η τάση του Ρόιγ προς το μπάσκετ αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80, με την τεράστια επιτυχία της Ισπανίας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της οικονομικής σταθερότητας, η Βαλένθια έχει την πολυτέλεια να απορρίπτει προτάσεις από ομάδες με τριπλάσιο μπάτζετ όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ! Το καλοκαίρι του 2016 οι Καταλανοί προσπάθησαν να αποκτήσουν τον Γκιγιέμ Βίβες όμως οι «πορτοκαλί» αξίωσαν 1.5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να τον παραχωρήσουν! Η περίπτωση του διεθνούς Ισπανού γκαρντ είναι η πιο χαρακτηριστική σε ό,τι αφορά την υπομονή και τη διορατικότητα της Βαλένθια που τον απέκτησε από την Χοβεντούτ μόλις για 300.000 ευρώ.