Νταρούν Χίλιαρντ: Ο δεξιόχειρας που «εκτελεί» με το αριστερό

Νταρούν Χίλιαρντ: Ο δεξιόχειρας που «εκτελεί» με το αριστερό

Νταρούν Χίλιαρντ: Ο δεξιόχειρας που «εκτελεί» με το αριστερό
Στην επιχείρηση απόδρασης από τη Μόσχα, ο Νταρούν Χίλιαρντ παρασημοφορήθηκε. Από απλός φαντάρος απέκτησε γαλόνια λοχαγού και η Euroleague Greece ανοίγει τον φάκελο του Αμερικανού της Μπασκόνια που τα κάνει όλα με το δεξί χέρι εκτός από το φαρμακερό σουτ.

Αυτή η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση του Χίλιαρντ δημιουργήθηκε από την έμπνευση (ίσως και οξυδέρκεια) του πατέρα του. Ενδεχομένως και στο πείσμα του ιδίου να επιμείνει σε κάτι που οι περισσότεροι εγκαταλείπουν. Γιατί ένα από τα πρώτα πράγματα που του έμαθε ο πατέρας του - όταν από ηλικία πέντε ετών τον «περιέλαβε» στην αυλόγυρο του σπιτιού του στην Πενσιλβάνια - ήταν να μάθει να σουτάρει με το αριστερό. Αρχικά ο μικροκαμωμένος Νταρούν γκρίνιαξε. Λόγω ηλικίας, αδυνατούσε να καταλάβει τη λογική αυτής της επιμονής του πατέρα του. Ο τελευταίος του εξήγησε ότι θα συμβάλλει ευεργετικά στην καριέρα του γιατί θα είναι αδύνατό να τον σταματήσουν οι προσωπικοί αντίπαλοί του. Στην πορεία του χρόνου, δικαιώθηκε πανηγυρικά κι έτσι ο Χίλιαρντ τα κάνει όλα με το δεξί (σ. σ. φαγητό, γράψιμο κ.α.) εκτός από το σουτ.

Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να παίξει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Σε αυτό συνέβαλε ο μέντοράς του, ο Μάικ Μπάκμαν, με τον οποίον συναντήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο (σ. σ. Liberty). Ο Μπάκμαν ήταν βοηθός προπονητής, εξελίχθηκε όμως σε δεύτερος πατέρας. Γιατί οι γονείς του Χίλιαρντ αποφάσισαν ότι το διαζύγιο ήταν η αναπόφευκτη λύση, η μητέρα του (Σαρλίζ Τζένκινς) αναγκάστηκε να κάνει τρεις δουλειές για να τα φέρει βόλτα και ο Χίλιαρντ αφοσιώθηκε στο μπάσκετ ακολουθώντας πρόγραμμα απαιτητικών ατομικών προπονήσεων υπό την επίβλεψη του Μπάκμαν. Καθόλου τυχαία αναδείχθηκε MVP της ομάδας.

Η απογείωση του Αμερικανού ήρθε μέσα από την τετραετία (2011-15) στο Βιλανόβα, αν και μεσολάβησε ένας χρόνος υπομονής. «Ήμουν πολύ ανώριμος για να καταλάβω τι ήθελε από εμένα ο προπονητής και κυρίως να προσαρμοστώ σ’ ένα διαφορετικό στιλ μπάσκετ», ομολόγησε στο μεσοδιάστημα κι αυτή η παραδοχή αφορούσε κυρίως τον χρόνο πρώτο. «Βρίσκοντας προπονητή όπως ο Τζέι Ράιτ και συμπαίκτες σαν τον Τζεϊβόν Πίνκστον (σ. σ. ο παίκτης του Κολοσσού Ρόδου), Ράιαν Αρτσιντιάκονο, Ντίλαν Ένις, έμαθα να στέκονται σ’ ένα περιβάλλον με διαφορετικούς χαρακτήρες. Για μένα, ήταν κάτι παραπάνω από συμπαίκτες. Θα έλεγα ότι έσωσαν τη ζωή μου», είχε πει.

Η λατρεία για τον Άιβερσον

Στα παιδικά του χρόνια, ο Χίλιαρντ φαντάστηκε τον εαυτό του σε άλλους αγωνιστικούς χώρους. «Καβαλούσε» το ποδήλατό του και πήγαινε στις προπονήσεις των Philadelphia Eagles (αμερικανικό ποδόσφαιρο). Λόγω Άλεν Άιβερσον δεν έχανε παιχνίδι των 76ερς, ήταν «παρών» στην εκδήλωση απόσυρσης της φανέλας του θρυλικού άσου κι όπως έκανε κάθε παιδί στην Πενσιλβάνια, έτσι κι αυτός προσπαθούσε να αντιγράψει κάποιες κινήσεις του. Στο τέλος της πανεπιστημιακής καριέρας του, οι εκτιμητές δεν του έδωσαν πολλές πιθανότητες επιλογές στο ντραφτ, αλλά μέσα από τα work outs, έπεισε τους Ντιτρόιτ Πίστονς οι οποίοι τον επέλεξαν στο Νο38. Το βιογραφικό του αναφέρει 91 παιχνίδια στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πραγματικότητα όμως ουδέποτε βάδισε στο μονοπάτι της καθιέρωσης. Ήταν μεταξύ ΝΒΑ και G League για να καταλήξει στην επιλογή της Ευρώπης και της Euroleague.

Στην Μπασκόνια, ο Χίλιαρντ βρήκε το καταλληλότερο περιβάλλον για να δράσει, είναι ένας από τους πολλούς χρήσιμους εργάτες που διαθέτουν οι Βάσκοι. Ουδέποτε ήταν ηγέτης, πάντα ανταποκρινόταν καλύτερα έχοντας ρόλο ανάλογο μ’ αυτόν που του έχει αναθέσει ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Όταν το παιχνίδι πήγαινε πάνω του, δεν φοβάται να το «κουβαλήσει», δίχως όμως να πιέσει καταστάσεις. Αυτό έγινε και στον δεύτερο αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα Playoffs της Euroleague. Ήταν στο παρκέ για περίπου 20 λεπτά, πήρε επτά σουτ, έβαλε 16 πόντους… κι έφυγε με το διπλό από τη Μόσχα, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας «αθόρυβος» παίκτης ο οποίος μπορεί να κάνει τη ζημιά, δίχως να το καταλάβει κανείς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.