Λάσο: «Πριν 20 χρόνια παίρναμε Αμερικανό 2.05 και στο αεροδρόμιο ήταν 1.96»

Ο Πάμπλο Λάσο μίλησε για τη σημασία του διαδικτύου, την καθημερινότητά του και τα social media. 

Λάσο: «Πριν 20 χρόνια παίρναμε Αμερικανό 2.05 και στο αεροδρόμιο ήταν 1.96»

Ο τεχνικός της Ρεάλ φιλοξενήθηκε στη «Γωνιά του προπονητή» στην ιστοσελίδα της Euroleague. Ο Πάμπλο Λάσο μίλησε κυρίως για το ίντερνετ και όλες τις πληροφορίες που προσφέρει και βοηθούν τη δουλειά του.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Πάμπλο Λάσο...

«Πάντα δίνω το ίδιο παράδειγμα: Ας πούμε, πριν από 20 χρόνια, όταν σου έλεγαν πως μια ομάδα θα προχωρούσε στην απόκτηση ενός Αμερικάνου παίκτη, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις πληροφορίες γι’ αυτόν. Αν το καλοσκεφτείς είναι σχεδόν αστείο, γιατί σου έλεγαν πως είναι 2.05, αλλά όταν τον συναντούσες στο αεροδρόμιο μετά βίας θα έφτανε το 1.96! Τώρα είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Έχεις όλες τις διασυνδέσεις, την πληροφορία και είναι κάτι που βοηθά το μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή όλες οι πληροφορίες είναι απλά εκεί και είναι σημαντικό για μένα ως προπονητή και για οποιονδήποτε ασχολείται με το άθλημα”.

Νομίζω πως είναι σημαντικό να έχεις την ίδια επαφή με τους φιλάθλους. Υπηρετούμε ένα άθλημα και υπάρχει κόσμος που το παρακολουθεί. Μπορούν να πουν οτιδήποτε. Θέλουν η ομάδα τους να νικά. Τους αρέσει να βλέπουν πως ζουν οι παίκτες και όλα αυτά. Είναι κάτι που είναι αμφίδρομο και πρέπει να το δεχθούμε. Ίσως να μην ήταν έτσι πριν από 25 χρόνια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να συμβαδίσουμε. Είναι καλό για τους φιλάθλους και πρέπει να δεις το καλό σε αυτό για τους προπονητές και τους παίκτες επίσης.

Πρέπει να μάθεις να τα διαχωρίζεις και να ζεις με αυτό. Μισώ τους ανθρώπους που λένε “α, δεν διαβάζω τι γράφεται δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος”, γιατί δεν είναι αυτή η σημερινή πραγματικότητα. Η σχέση με τους φιλάθλους είναι καλή γιατί δημιουργείς κάτι μαζί τους που είναι καλό. Νοιάζονται για την ομάδα και φυσικά για τη νίκη, αλλά και για τους νέους παίκτες, αν η ομάδα παίζει καλά κλπ. Τα social media το κάνουν πιο εύκολο για τους φιλάθλους να βρεθούν πιο κοντά στην ομάδα και  αυτό είναι κάτι θετικό. Εννοείται πως υπάρχουν κι αυτοί που λένε αρνητικά πράγματα πίσω από ένα ψευδώνυμο και χωρίς φίλτρα. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης μόνο, αλλά τους πάντες. Σκέψου τον εαυτό σου. Αν κάποιος σε βρίζει και μιλάει άσχημα για σένα στο ίντερνετ, τι θα έλεγες; Εξαρτάται… Δεν νομίζω πως η λέξη “αγνοώ” είναι η σωστή. Αλλά αν κάποιος σου λέει κάτι που νομίζεις πως δεν είναι σωστό, γιατί να ενδιαφερθείς; Αλλά δεν είναι επειδή είμαι προπονητής της Ρεάλ. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε στη ζωή και στη δουλειά του. Δεν μπορείς να το αγνοήσεις, αλλά είναι ηλίθιο κάτι τέτοιο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις εσύ τα πράγματα.

Ο Λάσο έχει το δικό του καθημερινό πρόγραμμα που ξεκινά με… χαλάρωση και μπάσκετ: «Το πρώτο που κάνω κάθε πρωί είναι να τσεκάρω τους αγώνες της προηγούμενης μέρας από την Euroleague, το Eurocup, το ΝΒΑ. Μπορείς να δεις τι έγινε σε κάθε παιχνίδι. Σηκώνομαι στις 7 το πρωί, πηγαίνω τα παιδιά μου στο σχολείο και μια ώρα αργότερα πίνω καφέ, έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες. Το απολαμβάνω. Για μένα είναι διασκέδαση και είναι κάτι που ήταν αδύνατο να γίνει πριν λίγα χρόνια. Είναι απολαυστικό για μένα και πως το ζουν όλο αυτό οι φίλαθλοι. Κάποιες φορές αυτά που λένε είναι σωστά, κάποιες όχι. Ως προπονητής παρακολουθώ τι λέει ο κόσμος, αλλά τελικά εσύ είσαι ο προπονητής κι αυτός που… διευθύνει το σόου»