Η Ζαλγκίρις και οι ομάδες που γύρισαν από την… παγωνιά

Η Ζαλγκίρις και οι ομάδες που γύρισαν από την… παγωνιά
Η Ζαλγκίρις Κάουνας έγινε μόλις η 3η ομάδα στην ιστορία των Playoffs της Euroleague η οποία κατάφερε να σταθεί στα πόδια της έπειτα από διασυρμό στον πρώτο αγώνα.

Η νίκη της λιθουανικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη έχει ιστορικό χαρακτήρα, όχι μόνο για έβαλε τέλος σε μια παράδοση που είχε χτίσει η Φενέρμπαχτσε επί ημερών Ζέλικο Ομπράντοβιτς ή ακόμη γιατί την υποχρέωσε στην πρώτη εντός έδρας ήττα της έπειτα από περίπου έναν χρόνο, αλλά γιατί έγινε μόλις η 3η ομάδα που κατάφερε να γυρίσει από την… παγωνιά. Δηλαδή από μια βραδιά συντριβής.

Στον πρώτο αγώνα της σειράς, η Ζαλγκίρις «διαλύθηκε». Η ήττα με 76-43 από τη Φενέρμπαχτσε ήταν μία από τις βαρύτερες στην ιστορία της λιθουανικής ομάδας ενώ η επίδοση των 43 πόντων στην επίθεση, είναι η χειρότερή της στην Euroleague. Μετά το παιχνίδι, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κάλεσε τους παίκτες του να δουν… «τι έχουν ανάμεσα στα πόδια τους». Στο δεύτερο παιχνίδι, η Ζαλγκίρις ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, επικράτησε με 80-82 και φυσικά απέκτησε το πλεονέκτημα αφού ακολουθούν δύο αγώνες στην έδρα της.

Μόλις δύο ακόμη ομάδες στην ιστορία της Euroleague κατάφεραν στο παρελθόν να «επιβιώσουν» από τέτοιους διασυρμούς και κυρίως να επιστρέψουν δριμύτερες. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σιένα. Η ιταλική ομάδα είχε διασυρθεί από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στον πρώτο αγώνα της σειράς την περίοδο 2010-11. Το τελικό 89-41 και η διαφορά των 48 πόντων παραμένει η μεγαλύτερη στην ιστορία των Playoffs της διοργάνωσης. Στο δεύτερο παιχνίδι, η ιταλική ομάδα όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, αλλά κέρδισε με 65-82 και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της σειράς.

Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της Ρεάλ Μαδρίτης με 95-67 στο ΟΑΚΑ στον πρώτο αγώνα της σειράς. Αυτή η διαφορά των 28 πόντων αποδείχθηκε παραπλανητική γιατί στον δεύτερο αγώνα η ισπανική ομάδα ήταν κυρίαρχη, επικράτησε με 82-89, ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1 για να ακολουθήσουν δύο νίκες στη Μαδρίτη και η πρόκριση στο Final Four.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.