Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 78-75

Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 78-75
Ο τρομερός Κώστας Σλούκας ευστόχησε από τα επτά μέτρα στην εκπνοή του χρόνου και η Φενέρμπαχτσε (25-5) επικράτησε με 78-75 της Μακάμπι Τελ Αβίβ (14-16) στην Κωνσταντινούπολη και υπερασπίστηκε το αήττητο της έδρας της.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κινδύνευσε να χάσει το αήττητο όσο καμία άλλη φορά φέτος. Η τελευταία εντός έδρας ήττα της στο πλαίσιο της Euroleague σημειώθηκε πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 5 Απριλίου 2018 από την Ουνικάχα Μάλαγα για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης. Και ο Σλούκας φρόντισε να μη ξανασυμβεί. Στην τελευταία επίθεση, ο διεθνής γκαρντ έχασε την ισορροπία του, κινδύνεψε να χάσει την μπάλα, τελικώς όμως κράτησε την ψυχραιμία του και από απόσταση επτά μέτρων έστειλε την μπάλα στο καλάθι, την ώρα που… κοκκίνιζε το ταμπλό.

Η έλλειψη βαθμολογικού κινήτρου προφανέστατα δεν επηρέασε τις δύο ομάδες γιατί και… βουτιές στο παρκέ έγιναν για τη διεκδίκηση μιας κατοχής και αμυντική διάθεση υπήρξε. Ο Ταρίκ Μπλακ σημείωσε 11 από τους 20 πόντους της Μακάμπι στην πρώτη περίοδο και ήταν ο λόγος που η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου προηγήθηκε με 8-13 πριν τη συμπλήρωση επτά λεπτών αγώνα. Η Φενέρμπαχτσε απάντησε εξ’ αποστάσεως. Με 4/6 τρίποντα και σερί 12-6, το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 20-20.

Ο Κώστας Σλούκας απέδειξε στη δεύτερη περίοδο γιατί είναι το βαρόμετρο της Φενέρμπαχτσε δίνοντας πόντους αλλά και ασίστ στον Ντατόμε. Το… αντίπαλο δέος τους ήταν ο Αβντίγια με τους οκτώ πόντους που σημείωσε κι έτσι το ντέρμπι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του πρώτο ημιχρόνου (41-41).

Η Μακάμπι άρχισε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο καθώς το 0-10 σερί της έδωσε διψήφια διαφορά (41-51, 23’). Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν κατάφερε να διατηρήσει τον ίδιο επιθετικό ρυθμό αλλά στην άμυνα ήταν πολύ σοβαρή. Κράτησε τη Φενέρμπαχτσε στους 10 πόντους σ’ αυτό το δεκάλεπτο και στο τέλος της περιόδου είχε το προβάδισμα με 51-59.

Η Φενέρμπαχτσε είχε αντίδραση στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου καθώς με 7-0 σερί μείωσε σε 58-59 (32:30). Ο Ρολ κράτησε όρθια τη Μακάμπι, ένα τρίποντο του Γκούντουριτς έφερε την απόλυτη ισορροπία (63-63) για να ακολουθήσει ένα επεισοδιακό λεπτό. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έγινε έξαλλος με δύο αποφάσεις (σ. σ. αντιαθλητικό φάουλ στον Ο’ Μπράιαντ και στη συνέχεια φάουλ του Ντιμπαρτολομέο). Η Φενέρμπαχτσε πήρε πέντε πόντους σε μια επίθεση, ακολούθησαν ακόμη δύο εύστοχες βολές του Γκούντουριτς και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 70-63, λίγο πριν την είσοδο στα τελευταία τέσσερα λεπτά.

Η Μακάμπι δεν τα παράτησε, απάντησε με 0-8 σερί (70-71, 38’). Οι διαδοχικοί πόντοι του Σλούκα διατήρησαν τη Φενέρμπαχτσε στο παιχνίδι (74-73, 50’’ πριν το τέλος). Μία εύστοχη βολή του Πάργκο (75-75) έδωσε το πλεονέκτημα στη Φενέρμπαχτσε και ο Κώστας Σλούκας στην εκπνοή ευστόχησε από τα επτά μέτρα κι έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί έχει τον Κώστα Σλούκα. Τόσο απλά. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν πραγματικός μαέστρος και απογείωσε την τρομερή εμφάνισή του με το buzzer beater.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Εκτός του Κώστα Σλούκα, ο Λουίτζι Ντατόμε έκανε εξαιρετικό παιχνίδι αλλά στο τέλος ήταν στον πάγκο λόγω φάουλ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γκούντουριτς ήταν από τους πρωταγωνιστές στην αντεπίθεση της Φενέρμπαχτσε.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Ντουβερίογλου πήρε και πάλι πολύ χρόνο συμμετοχής λόγω της απουσίας του Βέσελι αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Εκτός ρυθμού ήταν και ο Μπόμπι Ντίξον. Κακό παιχνίδια για τον Τζέρεμι Πάργκο

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τι άλλο, το τρίποντο του Σλούκα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσέ δεν προστάτεψε το αμυντικό ριμπάουντ και η Μακάμπι μάζεψε 13 επιθετικά. Από την άλλη πλευρά, οι φιλοξενούμενοι σούταραν με πολύ χαμηλό ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Από τη στιγμή που ένα σουτ διαμόρφωσε αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσε να μην είναι το τρίποντο του Σλούκα.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 41-41, 51-59, 78-75