Η σοκολάτα του Νικ

Η σοκολάτα του Νικ

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Η σοκολάτα του Νικ
Ο Νικ Καλάθης εκπλήρωσε το ποθημένο που του είχε γίνει απωθημένο και ο Βασίλης Σκουντής τον βάζει μπροστά στον καθρέφτη με το παλιό είδωλο του…

Στο κίτρινο post -it που κρέμασε χθες το πρωί στο… ψυγείο του σπιτιού του ο Ρικ Πιτίνο με τα «πρέπει» της ημέρας συμπεριέλαβε τρία από δαύτα, μα ξέχασε το σπουδαιότερο…

Έγραφε λοιπόν ο Fabulous Rick στην ατζέντα της ημέρας του, ενόψει του αγώνα με την Μπουντούτσνοστ…

«Πρέπει να σταματήσουμε τους αιφνιδιασμούς τους…

Πρέπει επιτέλους να κάνουμε 35 deflections…

Και το πιο σημαντικό (ΣΣ απευθυνόμενος στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού) πρέπει να έρθετε νωρίς αύριο…»

Λησμόνησε μέσα στην προπονητική και στην επικοινωνιακή πρεμούρα του, να προσθέσει άλλο ένα must, που το είδε ωστόσο να παίρνει σάρκα και οστά, προς τέρψιν και του ιδίου και του ιδίου του δράστη και του ιστοριοδίφη…

Πρέπει να κάνει triple double figure ο Καλάθης, γαμώ το κέρατο μου!

Προϊούσης της νυκτός, ο λεγάμενος το έκανε και το παραέκανε, διότι πέραν του απωθημένου το οποίο εκπλήρωσε, μ΄ ένα σμπάρο βάρεσε κάμποσα τρυγόνια: και αυτό καθ’ αυτό το triple double figure, που- με το συμπάθιο κιόλας για το σεξιστικό υπονοούμενο - αποτελεί τον… οργασμό του κάθε μπασκετμπολίστα και το ατομικό ρεκόρ του σε ασίστ και την έβδομη θέση στην ιστορική λίστα των κορυφαίων πασέρ της διοργάνωσης χώρια, που εάν παρέμενε λίγο παραπάνω επί του παρκέ θα έκανε να… συχωρεθούν τα πεθαμένα και του Στέφαν Γιόβιτς (19), αλλά και ενός άλλου Νικ…

Του Νικ του Γκάλη, εννοώ, ο οποίος την 1η Νοεμβρίου του 1990, στο μετέπειτα φερώνυμο Παλέ ντε σπορ, είχε μοιράσει 23 κόντρα στη φινλανδική Ουουντενκαουπούνγκιν Ουρεϊλιάτ Ουουσικαουπούνκι (φτου σκουληκομυρμηγκότρυπα!), ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στον πρώτο αγώνα με τους Φινλανδούς είχε σταματήσει στις 21 από δαύτες,

Το διέπραξε λοιπόν χθες ο Νικ, σπολλάτη του!

Εάν βεβαίως έκρυβε μέσα του έναν αφιονισμένο Ράσελ Γουέστμπρουκ (με τον οποίο τον αντιπαρέβαλε ο Πιτίνο), ασφαλώς το στοιχειωμένο από τα κολεγιακά χρόνια του, ρεκόρ θα το είχε καταφέρει κάμποσες φορές και το χθεισνό δεν θα αποτελούσε κιόλας θέμα συζήτησης…

Για τον πολυφωνικό, πλουραλιστή και χαρισματικό πασέρ αρχηγό του Παναθηναϊκού τέτοια επιτεύγματα θα μπορούσαν να αποτελούν ένα piece of cake στο καθημερινό πρωινό του…

Θα έβαζε κιόλας κανά συμπαίκτη του να αστοχεί επίτηδες σε βολές (όπως συνέβη τις προάλλες με τον Στίβεν Ανταμς, που ούτως ή άλλως έχει την ατζαμοσύνη στο αίμα του, με ποσοστό 51% από τη γραμμή) και να γραπώνει το ριμπάουντ, οπότε θα χάναμε τον λογαριασμό στα τοιαύτα!

Παρεμπιπτόντως ο Γουέστμπρουκ έφτασε στα 135, όπου να’ ναι θα ξεπεράσει τον Μάτζικ Τζόνσον (138) και ύστερα θα βάλει πλώρη για τα 181 του Οσκαρ Ρόμπερτσον…

Ο Καλάθης πάλι έχει βάλει πλώρη για να σπάσει όλα τα ρεκόρ δημιουργικού οίστρου και αλτρουιστικής…λίμπιντο (sic) στα χρονικά της Euroleague, αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που θα κριθεί σε χρόνο μέλλοντα…

Το έχει πει άλλωστε (στις 25 του περασμένου Οκτωβρίου) ο Σαρούνας Γιασικέβιτσους ότι «η πάσα του Νικ μπορεί να σου… ψιθυρίσει περνώντας από το αυτί σου»!

Τι λες τώρα ρε Σάρας!

O εκ Λύχνας της Λήμνου έλκων την καταγωγή του αρχηγός του Παναθηναϊκού εισήλθε χθες δόξη και τιμή σε ένα ολιγομελές αριστοκρατικό κλαμπ, που χωράει με το ζόρι πέντε νοματαίους: τον Βασίλι Καράσεφ, τον Μπιλ Εντουαρντς , τον Ντέρικ Φελπς, τον Νίκολα Βούιτσιτς (δις) και τον απατό του, κατά πως λέμε και στην Κρήτη.

Το… καραφλό βέλος του ελληνικού μπάσκετ παίζει χρόνια και ζαμάνια στα όρια του triple double figure. Το gazzetta.gr είχε καταγράψει πριν από ενάμιση χρόνο τα παραπλήσια επιτεύγματα του, ενώ την 1η του περασμένου Φεβρουαρίου, κόντρα στην Εφές πλησίασε για άλλη μια φορά αυτό το απωθημένο του, έχοντας 20 πόντους, 8 ριμπάουντ και 13 ασίστ.

Δυο περιπτώσεις είναι αυτές που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς στο πρότερο σαφάρι του Νικ…

Στις 26 Οκτωβρίου του 2016 στη Βαμβέργη, όπου έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Καλάθης τελείωσε το ματς με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 9 ασίστ: η δέκατη γλίστρησε μέσα από τα χέρια του Κέι Σι Ρίβερς που τον… πούλησε διότι αστόχησε στο σουτ από την πάσα του Νικ, ο οποίος όμως επενέβη ως από μηχανής θεός, γράπωσε το επιθετικό ριμπάουντ, σκόραρε και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην απόδραση από τα λαγούμια της «Brose Arena».

Στις 16 Νοεμβρίου του 2017 στο «Sinan Erdem Dome», σε μια (α λα Μιλάνο τις προάλλες) επική εμφάνιση του ο Καλάθης είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στη νίκη επί της Εφές με 82-81, σκοράροντας το νικητήριο τρίποντο στα 48 δευτερόλεπτα και κάνοντας σούμα 29 πόντους, 10 ασίστ και 9 ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να τον κράξει δημοσίως το… αίμα του!

Με το που ακούστηκε η κόρνα της λήξης ο πρεσβύτερος αδερφός του (πρώην παίκτης του Aμαρουσίου, του Κολοσσού Ρόδου και του Παναθηναϊκού) Πατ Καλάθης τον ξεφώνισε στο Instagram με το εξής σχόλιο: «Πάρε ένα ριμπάουντ ρε χαζέ. Αυτό ήταν η απόλυτη τεμπελιά»!

Ιδού η Μπουντούτσνοστ, λοιπόν, ιδού και το πήδημα! Και μάλιστα το τριπλό πήδημα, καθότι εάν σώνει και καλά το triple double έπρεπε να προσομοιωθεί τρόπον τινά στον στίβο, θα ταίριαζε με το άλμα εις τριπλούν!

Τώρα που το ξανασκέπτομαι, συνειδητοποιώ ότι με διάφορες ευκαιρίες έχω γράψει κάμποσα θέματα περί τούτου…

Ένα στις 8 Δεκεμβρίου του 2010 με την ευκαιρία του επιτεύγματος του πρώην παίκτη της Ολύμπιας Λάρισας και του Αρη, Ματ Γουόλς , ένα για χάρη του Νικ Καλάθη στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 και ένα τρίτο στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 με αφορμή το κατόρθωμα της Μαρίας Αυτζή.

Σήμερα έχει πάλι την τιμητική του ο Νικ, αλλά αυτή τη φορά ad hoc, που μαθαίναμε στα λατινικά: επί τούτου, διότι, διάβολε, ξόρκισε τους δαίμονες που τον κατέτρυχαν μια ολάκερη δεκαετία!

Ο νυν αρχηγός του Παναθηναϊκού είχε να πετύχει triple double figure από τότε που στη Φλόριντα τον έβλεπαν (σαν) και τον έλεγαν «ελληνική σοκολάτα», σε αντιπαραβολή με τον προπομπό του στους Γκέιτορς και μετέπειτα παίκτη του ΝΒΑ, Τζέισον Γουίλιαμς, ο οποίος αποκαλούνταν «White Chocolate»…

Στην alma mater του ο Καλάθης αβγάτισε την κληρονομιά του Κόρεϊ Μπρούερ που είχε πετύχει ένα το 2005 και άφησε με τη σειρά του ως παρακαταθήκη δυο από δαύτα…

Το πρώτο το «έγραψε» στις 22 Μαρτίου του 2008 κόντρα στο Κρέιτον (82-54) με 11 πόντους (2/6δ/. 1/1τρ., 4/5β.), 13 ριμπάουντ και 11 ασίστ σε 31 λεπτά και το δεύτερο στις 29 Ιανουαρίου του 2009 απέναντι στο Τζόρτζια (83-57) με 20 πόντους (3/5δ., 4/5τρ., 2/2β.), 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Χθες λοιπόν ο Καλάθης έγινε ο πρώτος Ελληνας και μόλις ο πέμπτος παίκτης που πέτυχε ένα triple double figure στη σύγχρονη ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Είναι επίσης ο πρώτος που το καταφέρνει στο unisex ελληνικό μπασκετικό οικοσύστημα μετά τη Λολίτα Λύμουρα η οποία το είχε σημειώσει στις 5 Μαρτίου του 2017 (ΠΑΟΚ-Κρόνος) με 14 πόντους, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ, βαδίζοντας στα τριπλά χνάρια της Μαρίας Αυτζή, της Ανθής Μπαλτά και στα… τετραπλά της Ζωής Δημητράκου.

Σε επίπεδο… αρρένων το τελευταίο triple double στην Α1 κατεγράφη στις 10 Νοεμβρίου του 2001 με δράστη τον Τόρεϊ Μπραγκς ο οποίος στον αγώνα Αρης-Μαρούσι (80-86) που κρίθηκε στην παράταση είχε παραγάγει 24 πόντους, 13 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Και ποιος ήταν ο τελευταίος Ελληνας που το είχε διαπράξει πριν από τον Καλάθη; Ο Ευθύμης Ρεντζιάς στις 22 Ιουλίου του 1995, στο τότε νεοπαγές ΟΑΚΑ, με 33 πόντους, 21 ριμπάουντ και 10 τάπες στον τελικό του Mundobasket Εφήβων (Ελλάδα-Αυστραλία 91-73).

Πριν από τον Τρικαλινό σέντερ, είχε αφήσει το στίγμα του ως ο τελευταίος Ελληνας που το κατάφερε σε αγώνα πρωταθλήματος (μετά τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Φάνη Χριστοδούλου) ο Αγγελος Κορωνιός στις 11 Απριλίου του 1992 στον αγώνα Περιστέρι Πανιώνιος 984-81) με 31 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

· ΥΓ: Ανήμερα τον αγώνα Ρεάλ-Παναθηναϊκός την προπερασμένη Πέμπτη, ο Πάμπλο Λάσο είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο www.gazzetta.gr ότι «ο γιος μου μού ζητάει συνέχεια να πάρουμε τον Καλάθη» και φαντάζομαι πως μετά τα χθεσινά διατρέξαντα ανάλογο αίτημα μπορεί να έχει και ο γιος του Νικ…

«Μπαμπά να πάρουμε τη Ρεάλ»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3