Η «πράσινη» τρέλα του Μαρτίου!

Η «πράσινη» τρέλα του Μαρτίου!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η «πράσινη» τρέλα του Μαρτίου!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την (μία ακόμα) τεράστια νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Euroleague με την οποία βρέθηκε με το ενάμιση πόδι στα playoffs, εκφράζει το... παράπονό του στον μυθικό Νικ Καλάθη, ενώ στέκεται στα παιχνίδια της μοίρας τα οποία φέρουν την υπογραφή των «πρασίνων» και του... Ρικ Πιτίνο!

Τι παιχνίδια μπορεί να κάνει η μοίρα, ε; Πριν από ακριβώς δύο χρόνια ο Παναθηναϊκός έδινε έναν... διαφορετικό «τελικό» στην Βιτόρια όπου έψαχνε τη νίκη προκειμένου να αγκαλιάσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs εκείνης της σεζόν. Συγκεκριμένα ήταν 23 Μαρτίου 2017 όταν κέρδιζε την Μπασκόνια με 72-63 και «κλείδωνε» το αβαντάζ στα προημιτελικά.

Στις 22 Μαρτίου 2019 ο Παναθηναϊκός έδινε έναν ακόμα «τελικό», έστω και αν το φόντο δεν ήταν τόσο λαμπερό όσο πριν από δύο χρόνια. Αντί για πλεονέκτημα, το «τριφύλλι» ήθελε τη νίκη για να βρεθεί με το ενάμιση πόδι στα playoffs. Και να, που τα κατάφερε! Ακριβώς την ίδια ημερομηνία και πάλι με «must win» παιχνίδια. Και να 'ταν μόνο αυτό;

H μοίρα έκρυβε και μια τρέλα. Την τρέλα του Μαρτίου. Δηλαδή την εποχή που ο Ρικ Πιτίνο γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον όλα τα χρόνια της προπονητικής του καριέρας. Άλλωστε πώς έφτασε στο σημείο να γίνει «legend» του Αμερικάνικου μπάσκετ και μέλος του «Hall Of Fame»; Φυσικά με την παρουσία του στο κολεγιακό πρωτάθλημα και την μαεστρική του καθοδήγηση στην «March Madness» του NCAA. Αν μη τι άλλο, έχει (και γνωρίζει) τον τρόπο!

Η... τρέλα του Μαρτίου

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ζει την... δική του τρέλα τον τελευταίο μήνα έχοντας έξι συνεχόμενες νίκες και επτά στα τελευταία οκτώ παιχνίδια. Νίκες με εμφατικές και πειστικές εμφανίσεις, οι οποίες μετέτρεψαν την ολοκληρωτική απαξίωση πριν από δύο μήνες σε καθολική αναγνώριση! Νίκες οι οποίες τον έφεραν σε θέση... οδηγού όσον αφορά την πολυπόθητη πρόκριση στα playoffs της EuroLeague. Νίκες οι οποίες τον «γέμισαν» με αυτοπεποίθηση. Νίκες οι οποίες σκόρπισαν... τρομοκρατία στις υπόλοιπες ομάδες της EuroLeague. Αν μη τι άλλο πρόκειται για την πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης και σίγουρα καμία από τις τέσσερις πρώτες της κατάταξης θα την ήθελαν αντίπαλο στα προημιτελικά.

Η αλήθεια είναι ότι γράφω την λέξη «προημιτελικά» και θυμάμαι τα όσα λέγαμε (και γράφαμε βεβαίως) πριν από 8-10 εβδομάδες. Δικαίως τα λέγαμε τότε. Ο Παναθηναϊκός ήταν σκορποχώρι, δίχως αρχή, μέση και τέλος. Μάλιστα είχα αναρωτηθεί για το αν ο Ρικ Πιτίνο έχει το μαγικό ραβδάκι και μάλιστα είχα αναφέρει ότι χρειάζεται και το... ραβδάκι του Νικ Καλάθη για να μπορέσει να γίνει υποφερτός. Κακά τα ψέμματα. Ούτε ο πιο υπεραισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν πιστεύει τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στους «πράσινους» και τα οποία φέρουν πρωτίστως την υπογραφή του Ρικ Πιτίνο.

Τα... fundamentals του Πιτίνο

Δεν είναι μόνο οι νίκες. Είναι το πώς παρουσιάζεται η ομάδα στο παρκέ. Μπαίνει συνέχεια με το «μαχαίρι στα δόντια» και παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Όπως θα έπρεπε να παίζει! Στο Μιλάνο επιβεβαίωσε την τρομερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, κάνοντας τα βασικά πράγματα (τα λεγόμενα fundamentals που έλεγε ο Πιτίνο από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα) σωστά!

Η νοοτροπία των «πρασίνων» αποτυπώθηκε από μία και μόνο φάση. Όταν ο καθαρά και μόνο επιθετικός Κιθ Λάνγκφορντ, έπαιξε «σκυλίσια» άμυνα πάνω στον Κέρτις Τζέρελς. Σώμα με σώμα, δεν τον άφηνε να πάρει ανάσα με αποτέλεσμα να τον αναγκάσει σε σκοτωμένο σουτ, να τον ταπώσει και να ξεδιπλώσει τον «πράσινο» αιφνιδιασμό που κατέληξε σε καλάθι του Παπαπέτρου από ασίστ του Καλάθη.

Όταν στερεύουν οι λέξεις

Μιας και ανέφερα τον Καλάθη... Ρε συ, Νικ. Δύο ριμπάουντ ήταν. Πάρ' τα τα αναθεματισμένα να «γράψεις» επιτέλους αυτό το triple double. Τρία χρόνια φτάνεις στην πηγή και δεν πίνεις νερό. Πάρ' τα να γράψεις την δική σου ιστορία. Πραγματικά. Τι άλλο να πεις για αυτόν τον παίκτη; Είναι στιγμές που οι λέξεις (ακόμα και του πλούσιου ελληνικού λεξιλογίου) στερεύουν όταν πρέπει να γραφτούν μερικές αράδες για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. 27 πόντοι, 14 ασίστ, 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα. Νικ; Που είσαι; Το παρκέ του «Palabancodesio» ήθελε λίγο γυάλισμα. Το έκανες και αυτό ή μπα;

Με τέτοιον Καλάθη ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως. Η ομάδα είναι ΔΙΚΗ ΤΟΥ. Τελεία και παύλα. Και αυτό φάνηκε στο ματς με την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ και πιο συγκεκριμένα τη στιγμή που οι «πράσινοι» είχαν πάθει καθίζηση και οι Βάσκοι απείλησαν με νίκη. Ήταν εκτός ματς ψυχολογικά και λίγο έλειψε να γίνει η ζημιά. Όσο αρχίζει να θυμίζει τον περσινό Καλάθη, άλλο τόσο θα ανεβάζει επίπεδα τον Παναθηναϊκό. Και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο αυτός, αλλά και οι συμπαίκτες του.

Είναι ξεκάθαρο ότι...

Τι άλλο έλεγε συνέχεια ο Πιτίνο; «Αν είχαμε στην ομάδα καλούς σουτέρ, ο Καλάθης θα είχε 15 ασίστ σε κάθε παιχνίδι!» Προσέξτε τώρα: Ο Παναθηναϊκός ευστόχησε 10 φορές έξω από τα 6.75 μέτρα στο ματς με την Αρμάνι και ο αρχηγός «έγραψε» 14 τελικές πάσες στην στατιστική του. Και αν έχετε προσέξει, πραγματικά η καμπύλη στα σουτ ΟΛΩΝ των παικτών είναι πολύ καλύτερη. Τι σημαίνει αυτό; Δεν έχω καλούς σουτέρ; Θα κάτσω και θα δουλέψω για να βελτιώσω την εν λόγω αδυναμία... Σίγουρα θα υπάρξουν και άσχημες βραδιές, αλλά είναι ξεκάθαρο -πλέον- ότι ΟΛΟΙ οι παίκτες δουλεύονται και βελτιώνονται ατομικά. Δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η πρόοδος από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Μήπως περνάει απαρατήρητη η βελτίωση του Τζέιμς Γκιστ; Εκεί που έπαιζε σαν παλαίμαχος, έφτασε στο σημείο να θυμίζει (έστω και επιδερμικά) τον παλιό, καλό Γκιστ. Έχοντας φυσικά τα (περισσότερα) χρονάκια του και την έλλειψη της ίδιας εκρηκτικότητας. Ο Λάνγκφορντ μόνο... 36άρη δεν θύμισε στην Ιταλία και ήταν το ίδιο αξιόπιστος στην επίθεση όπως και πριν από μια 10ετία. Προσθέστε την όρεξη και την ενέργειά του στην άμυνα. Ο Τόμας ήταν σταθερά καλός, ενώ ο Κιλπάτρικ έδωσε σημαντικές λύσεις έστω και αν στο τελευταίο δεκάλεπτο προσπάθησε να... τελειώσει το ματς νωρίτερα του αναμενόμενου, χωρίς να «παίξει» με το χρόνο, παρά μόνο να σουτάρει τρίποντα...

Μέχρι και... 6ος!

Πλέον ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει και στην 6η θέση εάν και εφόσον κάνει το 2/2 στις εναπομείνασες αγωνιστικές με Ρεάλ και Μπουντούτσνοστ στο ΟΑΚΑ. Προϋπόθεση; Να μην ισοβαθμίσει με την Μπασκόνια; Από εκεί και πέρα μπορεί να περάσει στα playoffs ακόμα και με μία νίκη, κάτι που σημαίνει ότι από εκεί που έψαχνε το θαύμα για να προκριθεί, τώρα θα πρέπει να αποφύγει την... αυτοχειρία.

Όμως, αλήθεια... Πιστεύει κανείς ότι ΑΥΤΟΣ ο Παναθηναϊκός (όπως είχα γράψει και μετά το ματς με την Νταρουσάφακα) μπορεί να χάσει το τρένο των προημιτελικών; Αν και ήμουν από τους πιο απαισιόδοξους πριν από δύο μήνες, ο Ρικ Πιτίνο και οι παίκτες του έχουν καταφέρει και μοιράζουν απλόχερα τις δικές τους απαντήσεις.

ΥΓ1: Απίστευτη η ατμόσφαιρα από τους 400 φίλους του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο «Palabancodesio». Κατάφεραν να μετατρέψουν το γήπεδο σε ΟΑΚΑ και να δώσουν απίστευτη ώθηση στην ομάδα τους.

ΥΓ2: Απαράδεκτο να μην γίνει sold out με την Ρεάλ. Που... ΘΑ γίνει!

ΥΓ3: Ένα πιο δυνατό χειροκρότημα για τον Ρικ Πιτίνο την ερχόμενη Πέμπτη. Το αξίζει!

ΥΓ4: Μήπως η Ρεάλ αρχίζει πάλι να... διαλέγει αντιπάλους που αγωνίστηκε με την μισή ομάδα στη Βιτόρια;

ΥΓ5: Είδατε τι έπαθε εκείνος που έστειλε το απειλητικό μήνυμα στον Κλάιμπερν; Δεν πρόκειται να ξαναπατήσει σε γήπεδο της EuroLeague. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος για όλα όσα είχαν συμβεί πριν από έναν χρόνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...