Μαζί σου Αντρέα για μια Παρτίζαν νέα

Μαζί σου Αντρέα για μια Παρτίζαν νέα

Μαζί σου Αντρέα για μια Παρτίζαν νέα
Ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν βλέπει περιορισμούς στον κόσμο γύρω του και ο πρόεδρος της Παρτίζαν, Οστόγια Μιχαΐλοβιτς μιλάει στην EuroLeague Greece για την προσπάθεια των Σέρβων να επιστρέψουν στο top επίπεδο με τον Ιταλό προπονητή στην άκρη του πάγκου.

Ωραία. Ας φανταστούμε έναν κόσμο που σε ένα παραδεισένιο μέρος ένα Καρναβάλι κρατά 40 μέρες, χωρίς ίχνος βαρύτητας. Τώρα, τι θα ήταν ένα ωραίο αισθητικό ισοδύναμο στο μπάσκετ; Η συνεργασία της Παρτίζαν με τον Αντρέα Τρινκιέρι μπορεί να μην καλύπτει την άνωθεν προοπτική, πάντως, γνωρίζοντας το γονίδιο της μιας εκ των δυο πιο ιστορικών ομάδων στη Σερβία, τον φανατισμό των φίλων της, και συνδυάζοντάς το με το καλοκάγαθο πρόσωπο του Ιταλού Αντρέα Τρινκιέρι και το εκ κλίσεως και εκ ρίζας θορυβώδες, καθιστά ζηλευτό το όλο αποτέλεσμα από το «πώς και δεν το σκέφτηκα πριν πόσο ταιριαστό είναι» κράμα.

Ο πρόεδρος της Παρτίζαν, Οστόγια Μιχαΐλοβιτς, μιλάει στην EuroLeague Greece για το πώς προέκυψε η συνεργασία, την… βαρέων βαρών κατηγορία που πρέπει να σηκώσει ένας άνθρωπος με, ούτως ή άλλως, βαρέων βαρών μπρίο και για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα προηγούμενα χρόνια οι «ασπρόμαυροι» και σε ποιο σημείο επίλυσής τους βρίσκονται.

Πόσο δύσκολο ήταν για το κλαμπ να αλλάξει τη φιλοσοφία του και να προσλάβει έναν ξένο κόουτς για πρώτη φορά στην ιστορία του; Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι η Παρτίζαν δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με μη Σέρβο προπονητή ήταν σύμπτωση ή επιλογή;
«Θα έλεγα πως ήταν θέμα σύμπτωσης. Στην πραγματικότητα, όμως, η Παρτίζαν, η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία ανέκαθεν είχαν σπουδαίους προπονητές. Ο προφέσορ Αλεξάνταρ Νίκολιτς, ο Ράνκο Ζεράβιτσα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς… Όλοι τους πέρασαν από την Παρτίζαν, επομένως μπορείτε να αντιληφθείτε τον λόγο που δουλέψαμε με προπονητές από την πατρίδα μας! Σε κάθε περίπτωση, διαφωνώ με την άποψη πως έχουμε να κάνουμε με αλλαγή φιλοσοφίας. Τα κριτήρια της συνεργασίας μας με έναν προπονητή είναι η ποιότητα και η προοπτική. Νομίζω, λοιπόν ότι συμφωνήσαμε με έναν σπουδαίο κόουτς και περιμένουμε σπουδαία πράγματα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του! Ειρήσθω εν παρόδω, το προπονητικό σταφ αποτελείται από Σέρβους και Μαυροβούνιους. Αυτό το γεγονός λέει πολλά για την μπασκετική φιλοσοφία μας».

Τι άλλαξε ο κόουτς Τρινκιέρι; Πως είναι η συνεργασία μαζί του μέχρι στιγμής, με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν προπονητή με ξεχωριστό ταμπεραμέντο. Πώς είναι η αλληλεπίδρασή του με τους φιλάθλους και ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του project, από τη στιγμή που έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο;
«Δεν μου αρέσει να μιλάω τόσο πολύ για λεπτομέρειες, προπονήσεις ή τακτικές όμως κάθε προπονητής φέρνει κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. Το ίδιο συνέβη με τον Αντρέα. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και όπως προανέφερα, περιμένουμε σπουδαία πράγματα στο μέλλον».

Συνεργάζεται επίσης με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Παρτίζαν και τους προπονητές των Ακαδημιών;
«Παρακολουθεί τη δουλειά που γίνεται στις μικρές ομάδες μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

«Ο Πάβλοβιτς χάρισε στην Παρτίζαν όλα τα χρήματα που του χρωστούσε η ομάδα»!

Πώς είναι, πλέον η κατάσταση στην Παρτίζαν, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των προηγούμενων ετών; Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς έφυγε από το κλαμπ από το 2015 κάνοντας λόγο για χρέη 5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Το 2017 ανέλαβα την προεδρεία και το ζήτημα που έθεσα ως προτεραιότητα ήταν να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα για τα χρέη, δημιουργώντας παράλληλα ένα πλάνο αποπληρωμής τους. Εκείνη την περίοδο η Παρτίζαν χρωστούσε 7 εκατομμύρια ευρώ, πλέον χρωστάμε λιγότερα από 3 εκατομμύρια. Διαπραγματευτήκαμε με όλους τους πιστωτές μας και ειδικά με πρώην παίκτες που συμφώνησαν στο κούρεμα του χρέους προς το πρόσωπό τους κι εν συνεχεία αποδέχτηκαν να λάβουν τα υπόλοιπα χρήματα σε βάθος χρόνου. Έχουμε μάλιστα περιπτώσεις όπως ο Σάσα Πάβλοβιτς, ένας σπουδαίος παίκτης και άνθρωπος που αποφάσισε να χαρίσει όλο το ποσό που του χρωστούσε το κλαμπ»!

Ευκαιρίας δοθείσης, τι συνέβη με τον Νίκολα Πέκοβιτς; Ανέλαβε την προεδρία για να σώσει την Παρτίζαν κι αποχώρησε έπειτα από δυο χρόνια.
«Ο Νίκολα βγήκε μπροστά ώστε να βοηθήσει στον βαθμό που μπορούσε όμως διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αφοσιωθεί 100% σε αυτή την προσπάθεια κι αποφάσισε να παραιτηθεί. Η αλήθεια είναι ότι βοήθησε την Παρτίζαν να επιβιώσει σε δυο ταραχώδεις χρονιές».

«Η επιστροφή στην EuroLeague θα έλθει νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν πολλοί»

Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Παρτίζαν. Ονειρεύεστε, για παράδειγμα να δώσετε ένα sold out παιχνίδι στη μεγάλη αρένα του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο της EuroLeague;
«Νομίζω ότι αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Πότε; Θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα όμως θα δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε! Ίσως συμβεί νωρίτερα από το διάστημα που πολλοί έχουν στο μυαλό τους».

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που καλείται να αντιμετωπίσει το κλαμπ προκειμένου να επιστρέψει στο top επίπεδο της Ευρώπης;
«Στη φάση που βρισκόμαστε, δεν γίνεται να παρακάμψουμε βήματα. Το αποτέλεσμα θα έλθει ως επιβράβευση. Συνεχίζουμε να έχουμε οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουμε να έχουμε χρέη. Από την άλλη πλευρά, η EuroLeague είναι πλέον πιο ανταγωνιστική και ακριβή διοργάνωση από ό,τι ήταν, για παράδειγμα, πριν από 10 χρόνια. Για να φτάσουμε στο σημείο να παίξουμε στην EuroLeague, πρέπει να κερδίσουμε την ABA Liga κόντρα σε ομάδες που διαθέτουν υψηλότερο μπάτζετ από εμάς αυτή τη στιγμή».

Ποιο είναι το μπάτζετ της ομάδας, ώστε να γίνουν συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια;
«Το ποσό δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό πρέπει να υπολογίσετε ότι προστέθηκε ακόμα 1 εκατομμύριο για παλαιότερα χρέη που έχουμε αποπληρώσει μέσα στο 2018-19 όπως και κάποια άλλα έξοδα που θα προκύψουν στο τέλος της χρονιάς».

Η Παρτίζαν αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην EuroLeague την περίοδο 2013-14. Πως είναι η ζωή στο Βελιγράδι χωρίς… Devotion, με δεδομένο ότι η ομάδα συμμετείχε στη διοργάνωση για 13 συνεχόμενες σεζόν ενώ στο μεσοδιάστημα ο Ερυθρός Αστέρας έφτασε ως playoffs πριν από κάποια χρόνια.
«Όπως μπορείτε να δείτε, δεν ήλθε το τέλος του κόσμου. Δίνουμε τη μάχη μας προκειμένου να επιστρέψουμε. Ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε στην EuroLeague και φέτος συμμετέχει η Μπουντούτσνοστ… Θα δούμε ποιος θα παίξει την επόμενη χρονιά. Φέτος κάναμε μια πολύ καλή σεζόν στο EuroCup».

Πώς αντιμετώπισε το κλαμπ αυτή την απουσία; Πως επηρέασε την εικόνα και τη λειτουργία του οργανισμού όπως και την αλληλεπίδραση με τους φιλάθλους και τους χορηγούς.
«Θέλω να επισημάνω ότι έχουμε τον μεγαλύτερο μ.ό. προσέλευσης στην Αδριατική Λίγκα όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος είναι σίγουρο ότι θα σπάσουμε το δικό μας ρεκόρ και θα έχουμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από την ίδρυση της ABA Liga (σ.σ. 2001)! Μόνο η Μακάμπι είχε καλύτερα νούμερα την περίοδο που συμμετείχε στο πρωτάθλημα μάς. Οι φίλαθλοί μας ξέρουν μπάσκετ και είναι πολύ αφοσιωμένοι. Υπήρξαν δύσκολες καταστάσεις όμως η υποστήριξή τους ήταν μεγάλη υπόθεση. Κατά τα άλλα, οι σπόνσορες και οι χορηγοί αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας και θέλουν να επενδύσουν στην Παρτίζαν ώστε να μας βοηθήσουν να… αναρρώσουμε πλήρως».

Τι κινήσεις έγιναν για τη σωτηρία της ομάδας από βετεράνους και φιλάθλους;
«H ευλογία μας είναι ότι οι φίλαθλοί μας καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα ότι γίνονται σωστές κινήσεις. Ήταν αρκετό ώστε να δουλέψουμε σκληρά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους ώστε να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. Μόνο τον Ιούλιο πουλήσαμε 2.500 εισιτήρια διαρκείας! Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνει ότι έχουν εμπιστοσύνη στο κλαμπ και θεωρούν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η Παρτίζαν λείπει από την EuroLeague»

Ποια ήταν η μεγαλύτερη «ζημιά» που έγινε στο κλαμπ λόγω της απουσίας από την EuroLeague;
«Είμαστε ακόμα εκτός EuroLeague και αυτή, ακριβώς είναι η μεγαλύτερη ζημιά. Στους φιλάθλους μας λείπουν τα μεγάλα παιχνίδια απέναντι στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Η Παρτίζαν λείπει από την EuroLeague… Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ εύκολο για κάποιον να παίξει στο Βελιγράδι απέναντί μας, ξέρουμε ότι πολλές ομάδες, παίκτες και προπονητές αγαπούν να παίζουν στο γήπεδό μας».

Πως έχει η κατάσταση στο κομμάτι των ακαδημιών; Υπάρχει ταλέντο ώστε παιδιά από τις μικρές ομάδες της Παρτίζαν να παίξουν στην πρώτη ομάδα;
«Έχουμε τη δική μας Ακαδημία και συνεργαζόμαστε με κάποιες άλλες. Πριν από μερικούς μήνες εγκαινιάσαμε μια νέα συνεργασία και πλέον λειτουργούν δυο νέες ακαδημίες μας στην Κωνσταντινούπολη και τη νότια Σερβία. Το πόσα από αυτά τα παιδιά θα ανέβουν στην πρώτη ομάδα και θα έχουν σημαντικό ρόλο, δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν κάποια σπουδαία ταλέντα κι έχουμε μεγάλες προσδοκίες για αυτά».

Τα οικονομικά προβλήματα επηρέασαν την παραγωγική διαδικασία;
«Φυσικά όμως σταδιακά ανακτάμε την εμπιστοσύνη των νεαρών παικτών και των γονιών τους. Αυτή τη στιγμή, πολλοί νεαροί παίκτες ονειρεύονται ξανά να παίξουν στην Παρτίζαν».

Ο Βέσελι, ο Λοβέρν, ο Μπογκντάνοβιτς και ο Μιλουτίνοφ ήταν τα τελευταία «προϊόντα» της Παρτίζαν που… μετακόμισαν στην EuroLeague και το ΝΒΑ. Θα στείλετε στο μέλλον κι άλλα ονόματα στις top λίγκες;
«Ας εμπιστευτούμε την πρόοδο. Πιστεύω ότι θα το κάνουμε ξανά, όμως αυτά τα παιδιά ας φέρουν πρώτα τίτλους στην Παρτίζαν».