Ο Ολυμπιακός δε βλέπεται γιατί...

Ο Ολυμπιακός δε βλέπεται γιατί...

Ο Ολυμπιακός δε βλέπεται γιατί...
Η Euroleague Greece καταγράφει ορισμένες από τις αιτίες που ο Ολυμπιακός παρουσιάζει κακό μπάσκετ εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα άθλιο αγωνιστικό πρόσωπο στα Κανάρια Νησιά και συμπλήρωσε αρκετό καιρό που στην κυριολεξία το μπάσκετ που παίζει δε βλέπεται.

Σίγουρα υπάρχουν οι εξαιρέσεις στον κανόνα, ωστόσο η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ παρουσιάζει τραγική εικόνα κατά γενική ομολογία.

Η Euroleague Greece προσπαθεί να εξηγήσει τους δεκάδες λόγους για την άσχημη αυτή εικόνα των «ερυθρόλευκων».

Αρχικά να αναφέρουμε πως από τις 20 Ιανουάριοι κι έπειτα ο Ολυμπιακός στην Euroleague έχει ρεκόρ 2-7. Νίκησε την Μπουντούτσνοστ (χωρίς τον Μπιτάντζε) και τη Μπάγερν.

Στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα νίκησε εξαιρετικά δύσκολα τον Χολαργό (παράταση), τον Άρη (ντέρμπι στο 37'), το Λαύριο (τελευταίο σουτ) και εύκολα την Κύμη και τον Ήφαιστο.

Στον θεσμό του Κυπέλλου αποχώρησε στο ημίχρονο ευρισκόμενος 15 πόντους πίσω λόγω των διαιτητικών αποφάσεων, αλλά όχι μόνο.

ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ

Ο Ολυμπιακός υποτίθεται πώς έφτιαξε ομάδα για να τρέχει και να σκοράρει 90 πόντους, αλλά μόνο αυτό δεν κάνει στο παρκέ.

Σε κάποια ματς δεν μπορεί να τρέξει, σε άλλα δεν θέλει να τρέξει.

Η ουσία είναι πως στο «5on5» η λειτουργία της ομάδας είναι σε κακό επίπεδο με αποτέλεσμα να αγκομαχά να σκοράρει τις περισσότερες φορές.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΡΟΛΩΝ

Αν και Μάρτιος ακόμη φαίνεται πως υπάρχουν παίκτες στην ομάδα οι οποίοι δε γνωρίζουν τι θέλει ο προπονητής από αυτούς και δεν έχουν ξεκάθαρο ρόλο.

Υπάρχουν παίκτες όπως για παράδειγμα ο Τουπάν και ο Βεζένκοβ οι οποίοι «χάνονται» στο rotation ανεξαρτήτως αν αποδίδουν καλά ή όχι ή αν ο παίκτης που παίζει μπροστά τους αποδίδει καλά ή όχι.

Άλλο παράδειγμα είναι ο ρόλος του clutch player. Δε θα πάμε πίσω τον χρόνο να αναφερθούμε στην επιλογή του Ουίλιαμς Γκος να παίρνει το τελευταίο σουτ σε τελευταία επίθεση.

Να μείνουμε στο συγκεκριμένο διάστημα...

Στον Χολαργό το τελευταίο σουτ στην κανονική διάρκεια το πήρε ο Στρέλνιεκς (Σπανούλης εκτός από το 37'), στο Τελ Αβίβ το πήρε ο Πρίντεζης (Σπανούλης έκανε όργια στο τελευταίο 5άλεπτο), στο Λαύριο το πήρε ο Ουέμπερ (Σπανούλης στον πάγκο).

Το παραπάνω το αναφέρουμε διότι δεν υπάρχει ο παίκτης που ξέρεις πως θα δώσεις τη μπάλα στην τελευταία κρίσιμη επίθεση και θα πορευτείς με αυτόν.

Δεν είναι απαραίτητα κακό να υπάρχει πλουραλισμός, αλλά σίγουρα είναι πρόβλημα την κρίσιμη στιγμή να μην ξέρεις ότι ο Χ παίκτης συγκεκριμένα θα αποφασίσει είτε με πάσα είτε με σουτ.

ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ DNA ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Αυτή η ομάδα έκανε όσα εκπληκτικά έκανε έχοντας μία συγκεκριμένη νοοτροπία. Αν μη τι άλλο, τη χαρακτήριζε το πάθος και η αντίδραση όταν κάτι δεν πήγαινε καλά. Πλέον έχει χαθεί αυτό το DNA που φόβιζε τον αντίπαλο και τον κρατούσε σε εγρήγορση. Πλέον τις περισσότερες φορές που χάνει, το κάνει με κατεβασμένα τα χέρια και χωρίς κουράγιο αντίδρασης.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΕΝΤΕΡ

Ο Ολυμπιακός διαθέτει ελάχιστους παίκτες στο ρόστερ του οι οποίοι φημίζονται για τις ικανότητές τους στην άμυνα. Ειδικά στην περιφέρεια το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού από τα «ασόδυα» μόνο ο Ουέμπερ παίζει άμυνα, οι άλλοι δε μπορούν λόγω αδυναμίας στα πόδια.

Μόνο και μόνο για αυτό το μειονέκτημα χρειαζόταν ένας αθλητικός σέντερ που θα έχει την ευχέρεια να καλύπτει τους συμπαίκτες του είτε κόβοντας τα σουτ των αντιπάλων είτε αλλοιώνοντάς τα.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη βλέπει τη συγκεκριμένη αδυναμία, ωστόσο ο Μπλατ δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ερευνήσει την αγορά.

ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Κανονικά ο παίκτης κοιτάζει τη δουλειά του στο παρκέ και αφήνει τη διοίκηση να κάνει τις δικές της κινήσεις. Η αποχώρηση της ομάδας στο ημίχρονο του ημιτελικού και ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το μέλλον της στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει επηρεάσει παίκτες και προπονητή.

Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει δεν διαχειρίστηκε όπως έπρεπε από το αγωνιστικό τμήμα της ομάδας και της έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στο παρκέ.

ΣΟΥΤΑΡΕΙ ΜΕ 30.4% ΣΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Ο Ολυμπιακός στις τελευταίες εννιά αγωνιστικές στην Euroleague έχει 57/187 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό 30.4%.

Αυτομάτως οι αντίπαλοι διαβάζουν τη σχετική αδυναμία και προσαρμόζονται ανάλογα.

Χωρίς ευστοχία από μακρινή απόσταση, οι διάδρομοι κλείνουν και η μπάλα φτάνει πιο δύσκολα στα χέρια των ψηλών.

Κάπως έτσι μειώνονται οι λύσεις για να σκοράρει ο Ολυμπιακός.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

Αν εξαιρέσει κανείς τον εκπληκτικό Ιανουάριο που έκανε ο Κώστας Παπανικολάου και τη συνέπεια στην απόδοση του Μπριάντε Ουέμπερ, δεν υπάρχει παίκτης που να έχει κάνει τρία συνεχόμενα καλά παιχνίδια. Δε υπάρχει παίκτης που να είναι σε φόρμα, όπως λέμε στον αθλητισμό.

Παίκτες που είναι άπειροι (Ουίλιαμς Γκος, ΛεΝτέι), παίκτες που δυσκολεύονται να αποδεχτούν το μειωμένο ρόλο τους (Μάντζαρης, Βεζένκοβ, Τουπάν), παίκτες κουρασμένοι (Πρίντεζης, Σπανούλης, Παπανικολάου), παίκτες ξενερωμένοι (όλοι πλην ελαχίστων), παίκτες ντεφορμέ (Ουίλιαμς Γκος, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης), παίκτες που φοβούνται να ξεδιπλώσουν τις όποιες ικανότητές τους (Ουίλιαμς Γκος, Μάντζαρης), παίκτες που δε βάζουν πάνω από όλους και όλα την ομάδα (Στρέλνιεκς).

Παίκτες που απλά δε μπορούν να αντέξουν φέτος την πίεση και τις απαιτήσεις μίας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΛΑΤ

Κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες του coach, αλλά σίγουρα φέρει μεγάλη ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα. Εννοείται και δεν είναι ευθύνη του Μπλατ αν θα μπει το ελεύθερο τρίποντο ή όχι.

Από την άλλη είναι ευθύνη του Μπλατ για τη διαχείριση του υλικού του, για το παράλογο μερικές φορές rotation που χρησιμοποιεί και σίγουρα για κάποιες επιλογές του.

Ο Ουέμπερ είναι δική του ανακάλυψη και παίρνει τα εύσημα για αυτό, αλλά δε γίνεται για να μπει ο Αμερικανός στην Basket League να κρατάς τον Τίμα, να αφήνεις εκτός τον Τουπάν και μετά από 15 μέρες να δίνεις τον Λετονό δανεικό στη Χίμκι λέγοντας ότι δε σουκάνει. Τότε γιατί δεν άλλαξες αυτόν με τον Ουέμπερ; Ξενέρωσε και τον Τουπάν, δεν έχει και τον Τίμα πλέον.

Ακατανόητο.

Δε γίνεται να χρησιμοποιείς ως δικαιολογία για την ήττα στην Ισπανία την απουσία Σπανούλη και Στρέλνιεκς όταν 48 ώρες νωρίτερα χωρίς αυτούς έχεις παίξει όμορφο μπάσκετ με τη Μπάγερν.

Απόλυτα κατανοητό το πρόβλημα στη μέση του και σίγουρα τον επηρεάζει στη δουλειά του, ωστόσο φέρει ευθύνη για την εικόνα της ομάδας εδώ και δύο μήνες.

ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Το περιβόητο ηχητικό του Πρίντεζη το γνωρίζουν στον Ολυμπιακό από τις 15 Ιανουαρίου. Δε γίνεται πριν 10 μέρες ακόμη να συζητούν στα αποδυτήρια για αυτό το πράγμα. Η καθυστέρηση επίλυσης ήταν λογικό να δημιουργήσει πρόβλημα και στις σχέσεις (πολύ μικρότερο από όσα γράφτηκαν κι ακούστηκαν), αλλά κυρίως ήταν ένας πρόσθετος λόγος αποπροσανατολισμού από τα αγωνιστικά θέματα.

Με απλά λόγια οι παίκτες δεν είχαν το μυαλό τους μόνο στο μπάσκετ όπως θα έπρεπε

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δημιούργησαν πρόβλημα. Όχι φυσικά βιοποριστικό πρόβλημα στους παίκτες, αλλά έναν ανούσιο θόρυβο που επηρέασε άπαντες. Από την καζούρα των αντιπάλων στα social media μέχρι την μεταξύ τους πλακίτσα που κάνουν.

Μία εξήγηση κάποια στιγμή από πλευράς διοίκησης του στυλ «παιδιά αυτό, αυτό κι αυτό συμβαίνει. Θα περάσει... και τότε, τοτε και τότε θα πάρετε χρήματα. Μην ανησυχείτε» έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και όχι όταν δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα, όπως έκαναν οι Αγγελόπουλοι.

Επίσης οι μεγάλες καθυστερήσεις, εμποδίζουν τη διοίκηση να τραβήξει και δύο αφτιά όταν χρειαστεί.

Στην ιστορία του ηχητικού και των πληρωμών υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΓΚΑΡΝΤ

Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός έχασε δύο φορές τον Σπανούλη (περονιαία θλάση αρχικά και τραυματισμός στο Μιλάνο) και τον Στρέλνιεκς (θλάση).

Με τον Ουλίαμς Γκος να μην προσφέρει τα αναμενόμενα, τον Μπριάντε Ουέμπερ να είναι παίκτης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και τον Βαγγέλη Μάντζαρη παροπλισμένο για μεγάλο διάστημα, ο Μπλατ είχε ανάγκη τους δύο τραυματίες του.

Σε κακό timing αμφότεροι οι τραυματισμοί αν και ο Λετονός θα μπορούσε να έχει αποφύγει τη ζημιά και να αγωνιζόταν κανονικά, αλλά φέρθηκε ανεύθυνα.

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για την εικόνα του Ολυμπιακού στο παρκέ, λόγοι τους οποίους οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές γνωρίζουν καλύτερα. Λόγοι μπασκετικοί που κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλύσει ο προπονητής.

Με τον Ολυμπιακό αποφασισμένο να μην διεκδικήσει το ελληνικό πρωτάθλημα αν δεν εισακουστούν οι επιθυμίες του περί ξένων διαιτητών και των τριών Ελληνων, η σεζόν κινδυνεύει να τελειώσει πρόωρα.

H Euroleague είναι η μοναδική διοργάνωση με ενδιαφέρον για τους Πειραιώτες και την επόμενη εβδομάδα κόντρα στην Ζαλγκίρις θα φανεί αν θα λήξει απότομα τον Μάρτιο ή αν θα συνεχιστεί τουλάχιστον για κάποια παιχνίδια playoffs τον Απρίλιο