Euroleague: Οι ομάδες που ξεχωρίζουν στις στατιστικές κατηγορίες και η θέση των «αιώνιων»!

Αντωνία Σπανού
Euroleague: Οι ομάδες που ξεχωρίζουν στις στατιστικές κατηγορίες και η θέση των «αιώνιων»!
Η κανονική διάρκεια φτάνει στο τέλος της και η Euroleague Greece καταγράφει τις πρωτιές στις στατιστικές κατηγορίες, ενώ και την θέση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Έμειναν μόλις τρεις αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής διάρκειας της Euroleague και στην βαθμολογία έχουν ξεχωρίσει ήδη οι πέντε πρώτες ομάδες, που έχουν προκριθεί κιόλας και μένουν τρεις θέσεις «ανοιχτές» για τα playoffs. ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε, Εφές και Μπαρτσελόνα έκλεισαν θέση στην επόμενη φάση και περιμένουν αντιπάλους και τελική κατάταξη.

Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο βαθμολογικά ακόμα και οι τρεις τελευταίες αγωνιστικές θα κρίνουν τα πάντα, μέχρι να περάσουμε στο... κυρίως μενού της διοργάνωσης. Η Euroleague Greece παρουσιάζει τι έχουν καταφέρει οι ομάδες στις 26 πρώτες αγωνιστικές, ποιες ξεχωρίζουν σε κάθε κατηγορία και που βρίσκονται οι δύο ελληνικές ομάδες.

INDEX RATING

Οι ομάδες που είναι στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας ξεχωρίζουν και στην κατηγορία της αξιολόγησης, με την Αρμάνι Μιλάνο να είναι η μοναδική της 5άδας που κάνει την έκπληξη. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτη, ενώ η εντυπωσιακή Εφές ακολουθεί. Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ είναι στο 3-4, ενώ την πεντάδα κλείνουν οι Ιταλοί. Αρκετά κοντά και στην 7η θέση είναι ο Ολυμπιακός στο index rating, ενώ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι αρκετά πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΠΟΝΤΟΙ

Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε και στην κατηγορία των πόντων, με τις ομάδες της κορυφής να είναι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και την Αρμάνι Μιλάνο να είναι η εξαίρεση. Στην κορυφή της κατηγορίς με 87.81 πόντους ανά παιχνίδι βρίσκουμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ ακολουθεί η ιταλική ομάδα με 87.04 πόντους. Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε και Εφές ολοκληρώνουν την πεντάδα, ενώ χαμηλότερα βρίσκουμε τις ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι στην 8η θέση με 79.04 πόντους, ενώ πολύ χαμηλά στην λίστα είναι ο Ολυμπιακός με 77.89 πόντους και όντας στην 14η θέση, με χειρότερη επίθεση από τους «ερυθρόλευκους» να έχουν μόνο οι αποκλεισμένες Νταρουσάφακα και Μπουντούτσνοστ.

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Διαφορετικό είναι το σκηνικό στον τομέα των ριμπάουντ με την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι στην πρώτη θέση, ενώ τον Ολυμπιακό να φιγουράρει στην δεύτερη με 36.26 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Ακολουθεί η Μπασκόνια με 35.37, ενώ την πεντάδα ολοκληρώνουν η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι στην 9η θέση με 32.89 «σκουπίδια» ανά αγώνα, ενώ έκπληξη αποτελεί η θέση της Φενέρμπαχτσε που είναι στην 14η της κατηγορίας με 30.67 ριμπάουντ.

ΑΣΙΣΤ

Εκπλήξεις στην 5άδα έχουμε και στην κατηγορία των ασίστ με την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι στην κορυφή και την Εφές στην δεύτερη θέση με 19.52 ανά παιχνίδι. Ακολουθεί η Μπασκόνια, μαζί με την Φενέρμπαχτσε με 18.81, ενώ την 5άδα ολοκληρώνει η Χίμκι. Ο Ολυμπιακός είναι στην 7η θέση με 18.07 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι στην 12η θέση με 16.89. Χαμηλά σε αυτή την κατηγορία είναι η Αρμάνι Μιλάνο, που την βρίσκουμε στην 14η θέση, με 16.04 ασίστ ανά ματς.

ΛΑΘΗ

Σε έναν τομέα που κανείς δεν θέλει την πρωτιά, αυτή την έχει η Νταρουσάφακα με 13.70 λάθη ανά αγώνα, ενώ ακολουθεί η Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Γκραν Κανάρια είναι η πρώτη πεντάδα, ενώ ακριβώς από κάτω να βρίσκουμε τον Ολυμπιακό με 12.56 λάθη ανά ματς. Σε εξαιρετική θέση είναι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με τους πράσινους να είναι η ομάδα που κάνει τα λίγοτερα λάθη στην διοργάνωση με 11.19 ανά ματς.

ΒΟΛΕΣ

Η... κλασσική πεντάδα φιγουράρει στην κορυφή και αυτής της κατηγορίας, με την Ζαλγκίρις Κάουνας να κάνει την έκπληξη και να είναι στην δεύτερη θέση με ποσοστό 81.37%. Στην κορυφή είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 81.41%, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Εφές, με Φενέρμπαχτσε και Αρμάνι Μιλάνο να ακολουθούν. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι πο χαμηλά, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι στην 12η θέση με 73.49%, ενώ οι «πράσινοι» είναι στην 15η θέση με 69.43% και μόνο της Μακάμπι χειρότερη από αυτούς.

ΔΙΠΟΝΤΑ

Χίμκι και Παναθηναϊκός «σπανέ» τις... κορυφαίες, που έχουμε δει αρκετές φορές παραπάνω και παίρνουν θέση στην πεντάδα με το καλύτερο ποσοστό στα δίποντα. Στην κορυφή η Φενέρμπαχτσε με 59.31% και ακολουθούν Εφές και Ρεάλ Μαδρίτης. Στην τέταρτη θέση είναι η Χίμκι με ποσοστό 55.42%, ενώ ο ΠΑΟ είναι στην πέμτη θέση με 55.29%. Ο Ολυμπιακός είναι στην δέκατη θέση με 53.51%, με εντυπωσιακά χαμηλή να είναι και η θέση της Αρμάνι Μιλάνο, όντας 12η με 52.72%.

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Το καλύτερο ποσοστό τριπόντων στην διοργάνωση έχει η Φενέρμπαχτσε με 43.75% στο τρίποντο και ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Εφές, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Αρμάνι Μιλάνο, που διορθώνει το κακό της ποσοστό στα δίποντα με 38.94% στα τρίποντα.

Αρκετά χαμηλά είναι και οι δύο ελληνικές ομάδες με τον Ολυμπιακό να είναι στην 11η θέση με ποσοστό στο 35.98%, ενώ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι στην προτελευταία θέση, πάνω μόνο από την Νταρουσάφακα, με ποσοστό 31.05%.

Συνοψίζοντας, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε, Εφές είναι σε αρκετές κατηγορίες στην πρώτη πεντάδα, ενώ έκπληξη συγκριτικά πάντα με την θέση της στην κατάταξη,τουλάχιστον μέχρι τώρα, αποτελούν τα νούμερα της Αρμάνι Μιλάνο, που κάποιος θα περίμενε ότι θα είναι πιο ψηλά στην βαθμολογία.