Το μπασκετικό «θαύμα» της Μπασκόνια

Το μπασκετικό «θαύμα» της Μπασκόνια

Το μπασκετικό «θαύμα» της Μπασκόνια
Η Euroleague Greece εστιάζει στην Μπασκόνια και εξηγεί με αριθμούς πώς οι Βάσκοι διατηρήθηκαν σε τροχιά κατάκτησης θέσης που οδηγεί στα Play Offs παρότι αγωνίζονται δίχως τους δύο φυσικούς ηγέτες τους.

Οι τραυματισμοί είναι μέρος του παιχνιδιού και ο βαθμός επίδρασής τους εξαρτάται από την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει κάθε ομάδα και από την ικανότητά της στην απορρόφησή τους, σε βαθμό να μην είναι ορατοί. Η Μπασκόνια όχι μόνο «έκρυψε» το πρόβλημα, αλλά κατάφερε να μετατρέψει σε πλεονέκτημα, το μειονέκτημά της. Κάτι αντίστοιχο πέτυχε στην περσινή Euroleague η Ρεάλ Μαδρίτης με τη σημείωση βέβαια ότι διέθετε το δικό της μπασκετικό θαύμα, τον Λούκα Ντόντσιτς.

Η Μπασκόνια εδώ και τουλάχιστον 11 αγώνες, παίζει δίχως τους Σενγκέιλα, Γκρέιντζερ και το ερώτημα είναι, πόσες ομάδες θα έδειχναν τη δική της αντοχή στον αγωνιστικό μαραθώνιο της Euroleague; Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κατορθώματος, θα πρέπει να φανταστεί κανείς (π.χ.) τον Παναθηναϊκό δίχως τον Νικ Καλάθη ή τον Ολυμπιακό χωρίς τους Σπανούλη-Πρίντεζη.

Ξεκινώντας από τον Τόρνικε Σενγκέιλα δεν ήταν απλά ο πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας, αλλά και η πηγή έμπνευσης για τους συμπαίκτες του. Ο Γεωργιανός αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην εκτός έδρας νίκη επί της Χίμκι και σε σύνολο 15 αγώνων είχε 12.7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ με εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (53%) και τρίποντα (40.9%). Ο Τζέισον Γκρέιντζερ έπαιξε δύο λιγότερα παιχνίδια, στην πραγματικότητα ο Αμερικανός δεν ήταν καλά από το ξεκίνημα της χρονιάς. Πέρα από τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ουδείς γνωρίζει αν «κουβάλησε» το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε και την περσινή χρονιά. Η ουσία είναι ότι η Μπασκόνια χτίστηκε το καλοκαίρι με τον Αμερικανό να έχει καθήκοντα βασικού πλέι μέικερ και με σκοπό να αυξηθεί ο χρόνος συμμετοχής του Λούκα Βιλντόζα, αλλά ο Γκρέιντζερ δεν έφτασε ποτέ σε ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας και από τον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας, βγήκε από τα πλάνα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Ο Αργεντίνος, ο Βραζιλιάνος και ο Γερμανός

Το φαινόμενο της Μπασκόνια έχει εξήγηση κι αυτή βρίσκεται στο επίπεδο ποιότητας των παικτών οι οποίοι αναγκάστηκαν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Για παράδειγμα, ο Λούκα Βιλντόζα έδειξε τις… κολυμβητικές ικανότητές του, όταν ο προπονητής του υποχρεώθηκε να τον ρίξει στα βαθιά νερά της Euroleague. Γιατί είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή η αγωνιστική άνοδος του Αργεντίνου η οποία αποτυπώνεται μέσα από τους αριθμούς. Πέρυσι ήταν στο παρκέ για περίπου 13 λεπτά, πρόσφερε 4.5 πόντους ανά αγώνα και στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια λύση ανάγκης. Φέτος παίζει οκτώ περισσότερα λεπτά και στους τελευταίους 15 αγώνες (όπου ουσιαστικά αντικατέστησε τον Γκρέιντζερ) δίνει 10.6 πόντους και 4.8 ασίστ.

Η Βιλντόζα στοιχειοθετεί μια από τις πολλές επενδύσεις της Μπασκόνια από τη Λατινική Αμερική καθώς οι Βάσκοι έχουν αποδείξει ότι είναι οι καλύτεροι γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς. Αντιθέτως, ο Μαρτσελίνιο Χουέρτας αποτελεί εγγυημένη λύση. Ίσως όμως, όχι στο επίπεδο που αποδίδει. Υπό την έννοια ότι οι αριθμοί του είναι τουλάχιστον εντυπωσιακοί στους τελευταίους 11 αγώνες, καθώς δίνει 10.4 πόντους και 6.2 ασίστ. Κοινώς, ο Βραζιλιάνος γκαρντ κάλυψε ένα μέρος της επιθετικής απώλειας της Μπασκόνια από την απουσία του Σενγκέιλα.

Ωστόσο, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Γιόχαν Βόιτμαν. Ο παίκτης-αποκάλυψη για την Μπασκόνια στην περσινή Euroleague, φέτος ήταν στα ρηχά νερά. Ολ’ αυτά έως ότου βγει από το rotation ο Τόρνικε Σενγκέιλα. Ξαφνικά ο Γερμανός «αναγεννήθηκε» και από τους 3.7 πόντους ανά αγώνα προσφέρει 11.5! Από το πενιχρό 19% στο μακρινό σουτ, πήγε στο 39%.

Η σταθερή αξία του Τζάνινγκ, ο Σιλντς και ο Πουαγιέ

Ανεξαρτήτως της αριθμητικής προσφοράς του σε κάθε παιχνίδι, αυτή τη στιγμή ο φυσικός ηγέτης της Μπασκόνια είναι ο Ματ Τζάνινγκ. Το παιχνίδι των Βάσκων είναι διαμορφωμένο πάνω στην αδιαμφισβήτητη ικανότητα του Αμερικανού στο σκοράρισμα και σε σχέση με την περσινή σεζόν, φέτος προσφέρει 2.5 πόντους περισσότερους ανά αγώνα καθώς από τους 8.3π. πήγε στους 10.8π. Ωστόσο, ο παίκτης-αποκάλυψη είναι ο Σαβόν Σιλντς. Στην παρθενική παρουσία του στην Euroleague απέδειξε ότι μπορεί να αντέξει το επίπεδο. Παρόντων των Σενγκέιλα, Γκρέιντζερ, ο Δανός είχε δευτερεύοντα ρόλο με 6.3 πόντους ανά παιχνίδια. Απόντων των δύο σκοράρει 12.5 πόντους κατά μέσο όρο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Βενσάν Πουαγιέ. Ο Γάλλος σέντερ παρουσιάζει τρομερή βελτίωση σε όλους τους τομείς καθώς σουτάρει με καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, ενώ σε 26 αγώνες έχει μαζέψει περισσότερα ριμπάουντ σε σχέση με αυτά που είχε την περσινή χρονιά και σε σύνολο 34 αγώνων. Κυρίως όμως, ο 25χρονος κάλυψε σε σημαντικό βαθμό το κενό του Σενγκέιλα «αρπάζοντας» φυσικά και μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής καθώς απόντος του Γεωργιανού φόργουορντ, προσφέρει 12.4 πόντους κατά μέσο όρο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.